Salon koronatartuntojen nollaputki katkesi – ylilääkäri Kaisa Ellä näkee tilanteessa paljon epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä

9

Salossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa, raportoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Salon tartuntojen kokonaismäärä on nyt 280.

Seudun muissa kunnissa ei raportoitu uusia tartuntoja keskiviikkona.
Koko maahan uusia tartuntoja kirjattiin THL:n mukaan 324. Koronavirustartuntoja on nyt todettu kaikkiaan 39 335.

Ylilääkäri Kaisa Ellä Salon kaupungilta kertoo, että Salon kaksi uutta tapausta ovat yhteydessä keskenään, ja tartuntojen alkuperä on pystytty jäljittämään. Kaupungin tiedossa on myös toinen uusi kahden tartunnan rypäs, mutta se ei näy vielä THL:n tilastossa. Myös näiden tartuntojen alkuperä tiedetään.

Koronavirustilanne on rauhoittunut Salossa tammikuussa, ja uusia tartuntoja kertyy nyt hitaammalla tahdilla kuin joulukuussa. Keskiviikkoa edelsi kolme päivää ilman uusia tapauksia.

– Useamman nollapäivän putki oli mukava asia, mutta mitä vain voi tapahtua. Kehitystä on aika vaikea ennustaa, sanoo Ellä.

Koronavirustilanteen kehitykseen valtakunnallisesti ja paikallisesti liittyy tällä hetkellä useita epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä.

Vuodenvaihteen lomakaudella Salossa otettiin paljon vähemmän koronavirusnäytteitä kuin aiemmin joulukuussa. Sama trendi on jatkunut lomien loppumisen jälkeenkin.

– Voi olla, että oireisia on vähemmän. Edelleen toivomme, että näytteenottoon mennään matalalla kynnyksellä.

Korvenmäen voimalatyömaalle palaa edelleen työvoimaa ulkomailta. Tällä hetkellä kaikki Suomeen saapuvat testataan. Korvenmäessä jo todettujen tartuntojen vaikutus tilanteeseen ei ole vielä täysimääräisesti selvillä.

– On liian aikaista sanoa, ovatko altistumiset johtaneet jatkotartuntoihin.

Oma lukunsa on koronaviruksen uusi muoto, joka on entistä tarttuvampi. Mikäli se lähtee leviämään vauhdilla myös Suomessa, voi tilanne muuttua nopeasti.

– Viikon päästä olemme jälleen viisaampia, sanoo Ellä.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Juha
2 kuukautta sitten

Pandemian ollessa kyseessä ja kun tartunta on lähtökohtaisesti itse aiheutettu, testaus ja hoidot tulisi saada maksulliseksi. Maksulliseksi samalla tavoin kuten yksityisellä puolella on käytäntö. Markkinahinnan mukaan.

Nyt kun tämä on ”ilmaista”, tartunnat vaan lisääntyvät. Ylipäätään terveydenhuollosta tulisi Suomessa tehdä vuosi vuodelta selvästi kalliimpaa. Puoliksi ilmaisesta tulisi luopua.

Tämä kannustaisi asennemuutokseen pitkällä tähtäimellä. Tavoitteena tulisi olla valtion tasolla sote-menojen huomattava vähentäminen, ja lähtökohtana tässä voisi hyvin olla niiden jäädytys. Ehkä oma ja muiden terveys ja liikunta alkaisi enemmän kiinnostamaan.

Maskivahdit Oville
2 kuukautta sitten
Reply to  Juha

Ei aina itse aiheutettu vaan muilta/muualta tulleilta saatu. Onko nähty muualta tulleilla maskeja kauppakeskuksissa pyöriessään? Itse vedämme maskin naamaan kauppaan, apteekkiin ym asiointipaikkoihin mennessämme.

MH
2 kuukautta sitten
Reply to  Juha

No nyt oli kyllä väärä kohta arvostella terveydenhuollon maksuttomuutta tai halpuutta asiakkaalle. Olen samaa mieltä, että asiakas voisi hyvin maksaa korkeampiakin maksuja esimerkiksi vastaanottoajoista ja varsinkin peruuttamattomista sellaisista, mutta pandemian kohdalla maksuttomuus on perusteltua.

Sen sijaan ulkomaille matkustamista pitäisi rajata selvästi enemmän, jos haluamme tästä joskus eroon. Nyt ihmiset matkustavat huvimatkoja ja tuovat tuliaisiksi koronatartuntoja koko ajan.

Ikävää syyllistämistä
2 kuukautta sitten
Reply to  Juha

Jos vaikka töistä saa tartunnan, niin onko se itseaiheutettua? Ikävää tuollainen syyllistäminen

Niko
2 kuukautta sitten

THL ilmoittaa myös, että valtaosalla koronaan kuolleista eli melkein kaikilla (95%) eli käännetään tämäkin vielä suomeksi eli 95 kuolleella sadasta oli yksi tai useita pitkäaikaissairauksia.

MammaMaalta75
2 kuukautta sitten
Reply to  Niko

Hoivakoti on ihmisen viimeinen koti maallisessa elämässään eli sieltä lähdetään vain ennemmin tai myöhemmin taivasmatkalle. Erään kaupungin vanhustyön johtaja sanoi noin 10 vuotta sitten, että hoivakodissa ollaan n. muutamia kuukausia, korkeintaan vuosi tai kaksi, ei 4 – 5 vuotta kuten on tapana ollut. Täytyy saada kiertoa. Korona tekee nyt kiertoa. Ja hyvin moni sanoo ennen vanhushoitoon joutumistaan, että toivottavasti en kauaa joudu siellä makaamaan. Ei paineita hoivakotien hoitajille, parhaansa tekevät.

Mökinukko
2 kuukautta sitten

Kyllä taas viedään todella paljon harhaan. Salossa ei ole mitään koronaputkea, joka vaatisi mitään erityissulkemisia. Edelleen järkeä.

Mökinukko
2 kuukautta sitten

VIelä kommentoin Salossa noin 52 000 asukasta, ja jos on yksi tai kaksi tartuntaa, niin miten saa, että korona on todella vakavasti leviämässä.

Tupakkaan kuolee Suomessa noin 500 ihmistä vuodessa, joka ei pysähdy välillä nollaan. Influenssaan noin 500 – 2 000 henkilöä.

Jerppu
2 kuukautta sitten
Reply to  Mökinukko

Ilman rajoitustoimia Suomessa olisi jo kuollut koronaan kymmeniätuhansia, terveydenhuolto ja muut elintärkeät yhteiskunnan toiminnot olisivat romahtaneet, välilliset vaikutukset olisivat monta kertaa pahemmat kuin suorien koronakuolemien määrä.

Ilman rajoitustoimia hoitoa tarvitsevat koronan tai minkä tahansa sairauden tai vamman vuoksi, jäisivät hoidotta.

Rajoitusten ja ihmisten omaehtoisten eristäytymistoimien ansiosta meillä menee hyvin verrattuna muihin Euroopan maihin. Myös luontainen epäsosiaalisuus ja kaupunkien ulkopuolella harva asutus auttavat.

Koronaa ei voiteta rajoituksilla, niillä ostetaan aikaa, jotta selvitään siihen asti, kunnes rokotteen on saanut riittävän moni.