Salon sairaalan henkilökunta rokotetaan Turussa – kaupungin rokotukset edenneet hoivakoteihin

0
Kun -70 celsiusasteessa säilytettävä koronarokote sulatetaan, sen käytölle on tarkat rajat.

Koronarokotteiden antaminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä aloitettiin runsaat kaksi viikkoa sitten. Tähän mennessä Salon sairaalan henkilökuntaa ei ole rokotettu Salossa, vaan työntekijöille on annettu rokotusaika Tyksiin Turkuun.

– Yleisellä tasolla totean, että on tiettyä logistista ongelmaa. Asian hoitamista suunnitellaan koko ajan, Tyksin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Logistinen ongelma liittyy rokotteen vaativiin säilytysolosuhteisiin. Rokote pitää säilyttää -70 celsiusasteessa. Sulattamisen jälkeen rokotteen käytölle on tarkat rajat.

– Kumpi on järkevämpää tuoda rokotettavat tänne vai tuoda rokote rokotettavien luo, Pietilä kysyy.

Tähän mennessä osa Salon sairaalan henkilökunnasta on käynyt Turussa rokotettavana työajalla. Aikaa kuluu vähintään kaksi tuntia. Pietilän mukaan työajasta pois oleva rokotusaika on enemmän työnantajan kuin työntekijän ongelma.

Salon sairaalan koordinoiva ylihoitaja Minna Santikko sanoo henkilökunnan toivovan, että rokotukset saadaan Saloon. Tällä hetkellä rokotuksen on oikeutettu saamaan päivystyksen ja ensihoidon henkilökunta, yhteensä noin 80 henkilöä.

– Osa on käynyt rokotuksella Turussa, mutta olisi helpompi, jos rokote voidaan antaa alueella. Sairaanhoitopiirin johto on organisoinut rokotukset ja toivon, että rokottaminen tulee Salossa mahdolliseksi myöhemmin, kun rokotukset laajenevat.

Kaikkiaan Salon sairaalassa on rokotettavia työntekijöitä noin 400.

Tilanne on sama Loimaan sairaalassa ja Vakka-Suomen sairaalassa Uudessakaupungissa. Niistäkin henkilökunnalle on annettu rokotusaika Tyksiin.

Rokotukset aloitettu Salon hoivakodeissa

Salon kaupungin koronarokotukset ovat sujuneet suunnitelmien mukaan. Rokotukset aloitettiin viime tostaina infektiovastaanoton, päivystyksen ja terveyskeskuksen koronasolun henkilökunnasta.

– Nyt myös hoivakotien asukkaiden rokottaminen on aloitettu, Salon itäisen avoterveydenhuollon osastonhoitaja Riitta Ahlqvist kertoo.

-70 celsiusasteessa säilytettävät rokotteet sulatetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lääkekeskuksessa. Sieltä ne tulevat Saloon jääkaappikylminä ja säilytetään lääkejääpissa. Rokote annetaan huoneenlämpöisenä.

– Rokotteiden kuljettaminen tai säilyttäminen ei ole aiheuttanut logistisia ongelmia, mutta säilytyksen ja kuljetuksen suhteen noudatetaan erittäin tarkkoja aikatauluja. Kaikki päivämäärät ja kellonajat kirjataan ylös, Ahlqvist sanoo.