Salossa voi perjantaina luovuttaa verta varaamalla ajan – kotona sairastetun koronan jälkeinen varoaika lyhentynyt

0
Verenluovuttajien turvallisuudesta pidetään huolta myös poikkeusaikana. Kuva: SPR Veripalvelu

Salon VPK:n talolla järjestetään verenluovutustilaisuus tulevana perjantaina 29. tammikuuta klo 12–17. Verenluovutus tapahtuu ajanvarauksella, ja luovutustilaan pääsevät vain verenluovuttajat. Luovutukseen ei siis toistaiseksi voi tulla esimerkiksi lapsen tai saattajan kanssa.

Verenluovutukseen voi mennä turvallisin mielin myös koronapandemian aikaan. Tulijoilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita, minkä jälkeen jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin. Kasvomaskia suositellaan vahvasti käytettävän osan ajasta – luovuttajan tunnistamiseksi se on otettava hetkeksi pois, samoin syömisen ja juomisen ajaksi. Tilassa oleviin muihin luovuttajiin ohjeistetaan pitämään vähintään 1–2 metrin turvaväli.

Kotioloissa sairastetun koronan jälkeinen varoaika verenluovutuksessa on lyhentynyt 28 vuorokaudesta 14 vuorokauteen paranemisesta. Vaikean, sairaalahoitoa vaatineen koronavirusinfektion jälkeinen luovutuseste on edelleen kolme kuukautta.

Koronaviruspositiiviselle henkilölle altistuminen estää verenluovutuksen 14 vuorokaudeksi, kun kyseessä on perheenjäsenen koronatartunta. Jos on altistunut kodin ulkopuolisen henkilön koronatartunnalle, luovutuseste on 10 vuorokautta. Koronapotilaita hoitava henkilökunta voi luovuttaa verta vain, jos edellisestä kontaktista koronapotilaaseen on vähintään 10 vuorokautta.

EU- ja EFTA-maissa sekä Britanniassa matkustamisen jälkeinen varoaika on lyhentynyt 14 vuorokaudesta 10 vuorokauteen.

Verenluovutusajan voi varata etukäteen osoitteessa: veripalvelu.fi/ajanvaraus.