Satoja kesätyöpaikkoja on tulossa hakuun – osaa voi jo hakea

0
Puistot, puutarhat ja hautausmaat tarjoavat joka kesä monille nuorille ensimmäisen kosketuksen työelämään.

Tällä haavaa näyttää siltä, että nuorille on tarjolla kesätöitä tavalliseen tapaan. Mutta kiitos koronapandemian, tänäkin vuonna on syytä vähintäänkin varautua yllätyksiin. Yrityksissä ja kaupungilla ollaan kuitenkin valmistautumassa siihen, että kesä tulee sujumaan normaalisti.

Suur-Seudun Osuuskauppa on yhä seudun suurin yksityinen kesätyöllistäjä. Tänä kesänä SSO aikoo palkata yhteensä noin 300 kesätyöläistä.

– Tarkoitus on palkata Salon seudulle noin sata yli 18-vuotiasta ja noin 40 alle 18-vuotiasta kesätyöläistä. Määrä tarkentuu kevään mittaan, sanoo SSO:n henkilöstöjohtaja Hanna Somersalo.

SSO:n kesätyöhaku on jo käynnissä ja se jatkuu helmikuun 14. päivään asti.

Tänä vuonna hakuprosessi on koronapandemian takia erilainen.

– Isoja ryhmähaastatteluja ei voida tänä keväänä pitää, joten lähetämme kaikille hakijoille videohaastattelupyynnön. Ja samalla muistutan, että hakiessa pitää olla tarkkana, että hakee nimenomaan Suur-Seudun Osuuskauppaan, eikä esimerkiksi Pohjois-Suomessa toimivaan Arinaan, Somersalo muistuttaa.

Osuuskauppa järjestää torstaina 21. tammikuuta kello 13–15 netissä virtuaalisen rekryinfon Ässäkesä 2021 on Vimeo. Siinä on tarkoitus kattavasti kertoa eri toimialojen työtehtävistä.

Viime kesänä SSO:n oli tarkoitus tarjota töitä yli sadalle nuorelle. Korona sotki monen nuoren ja myös SSO:n suunnitelmat täysin.

– Eletään nyt siinä toivossa, että mennään kohti normaalia kesää, toivoo Hanna Somersalo.

Salon kaupunki on suunnitellut työllistävänsä tulevana kesänä suoraan vähintään 130 nuorta. Tarjolla tulee olemaan entiseen malliin töitä varhaiskasvatuksen, vanhuspalvelujen, puhtaanapidon, kulttuurin, kirjaston, liikunnan, nuoriso-, puisto- ja viherpalvelujen parissa.

Nuorten kesätyöllistämistä käsiteltiin Salon kaupunginhallituksessa maanantaina. Esitys oli, että kesätyöjakso olisi nyt pidempi, kuukauden mittainen, ja että kaupunki työllistäisi ensisijaisesti vuonna 2003 syntyneitä nuoria ja toissijaisesti vuosina 2003 ja 2004 syntyneitä. Työllistämisjaksot olisivat kesä- ja heinäkuussa, viikkotyöaika 30 tuntia ja palkka 1 153 euroa kuukaudessa.

Esitys palautettiin takaisin valmisteltavaksi sillä ajatuksella, että myös lyhytaikaisia työsuhteita voisi olla tarjolla. Myös ensisijaista ikärajaa pohdittiin. Näin ollen lopullisia päätöksiä ei ole vielä selvillä.

Sen sijaan kaupunginhallitus hyväksyi jo viime vuonna kokeillun nuorten kesätyösetelin. Tänä kesänä kaupunki tukee nuoren työllistävää yrittäjää 300 eurolla. Tavoitteena on tukea 233 nuoren kesätyöllistymistä. Tukea myönnetään 14–19-vuotiaan nuoren työllistämisestä.

Kesätyösetelillä korvataan kesätyöllistämistuki sekä nuorten yrittäjyystuki.

Viime vuonna 200 euron kesätyöseteli myönnettiin 92 työnantajalle, jotka työllistivät 116 nuorta. Lisäksi viime vuonna myönnettiin 200 euron kesätyöllistämistukea 65 työnantajalle, jotka työllistivät 148 nuorta, ja nuorten yrittäjyystuki annettiin 13 nuorelle. Yhteensä näillä työllistettiin 277 nuorta.

Someron kaupunki palkannee suurin piirtein saman verran kesätyöntekijöitä kuin viime vuonnakin. Viime vuonna Somero tarjosi 46 kesätyöpaikkaa.

– Tänä vuonna kesätyötä voivat hakea 2001–2005 syntyneet nuoret. Lisäksi kaupunki myönsi viime vuonna 39:lle nuoren palkanneelle yritykselle kesätyötukea, Someron hallintojohtaja Hanna Saarni sanoo.

Someron kesätöiden kestot ovat noin 4–5 viikkoa. Haku ei ole vielä käynnissä. Saarni arvelee, että kesätyöt tulevat hakuun viimeistään maaliskuussa.

Salon Yrittäjät ry sai viime vuonna Kesäduuni-kampanjaansa mukaan hyvän määrän yrityksiä, noin 250, mutta korona sotki kuviot.

– Tarkkaan en tiedä, mikä oli lopputulema, mutta kyllähän se koronan takia meni reisille: alkukesä oli katastrofaalinen. Tänä vuonna on tarkoitus taas toteuttaa Kesäduuni-kampanja, Salon Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Alanko sanoo.

Kampanja on vasta suunnitteluasteella. Alanko sanoo, että sen tekemiseen haetaan yhteistyökumppania. Viime vuonna yrittäjät toteutti Kesäduuni-kampanjaansa yhdessä Salon seudun ammattiopiston kanssa.

Salon seurakunnalla on jo haku auki ensi kesän kesätyöntekijöille. Seurakunta hakee tavalliseen tapaan yli 16-vuotiaita kesätyöntekijöitä hautausmaiden kunnossapitoon ja hoitoon. Salon seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kai Fagerströmin mukaan tarkoitus on palkata kolmisenkymmentä kesätyöntekijää. Työn kesto olisi enintään kahdeksan viikkoa.

Lisäksi seurakunta palkkaa hautausmaapuolelle noin 40 kausityöntekijää. Tämän lisäksi keittiöpuolelle tarvitaan 15–20 kausityöntekijää.

– Korona vähän sekoittaa näitä systeemeitä; jos kovat rajoitukset pysyvät voimassa, joudutaan uusien palkkauksia vähentämään, koska omaa väkeäkin pitää työllistää, Fagerström sanoo.

Lisäksi Perniön ja Halikon kirkkoihin haetaan kirkko-oppaita.

Valmet Automotive palkkaa Saloon 20 kesätyöntekijää. Salon akkutehtaalla on korkeakouluopiskelijoille avoinna paikkoja esimerkiksi talous-, HR-, kunnossapito-, tuotekehitys- ja hankintatehtävissä.