Seiskan alkukausi kaikin puolin – SoVo johtaisi liigaa, jos ottelut kestäisivät vain 30 peliminuuttia

1
SoVon maalivahti Nevzat Mustafa on ollut positiivinen yllättäjä. Koko joukkueella on vielä parantamista vastustajan erikoistilanteiden puolustamisessa. (kuva: Somero-lehti/Kari Eerikäinen)

Someron Voima Futsalin osalta miesten liigan runkosarjaa on pelattu melko tasan kaksi kolmasosaa. Kausi kiteytyy pitkälti numeroon seitsemän.

Seitsemästätoista ottelusta on seitsemän nollan pisteen tappiota yhdeksän kolmen pisteen voiton kyljessä. Sarjapisteiden keskiarvo on seitsemänneksi paras. Yksi viikko kestää seitsemän päivää, ja SoVo pelaa kolmessa viikossa seitsemän ottelua.

Kun kysyy manageri Jarkko Ihalaiselta ajatuksia alkukaudesta, toteaa hän pyytämättäkin arvosanaksi – tietysti – seitsemän. Kun skaalana käytetään numeroita neljästä kymmeneen, voi siis puhua toistaiseksi keskiverrosta suorituksesta.

– Meillä on ollut hyviä pelejä, joissa ollaan saavutettu oma tasomme. Mutta paljon myös matseja, joissa niin ei ole käynyt. Liian monessa pelissä olemme menettäneet johtoaseman ja sitä kautta sarjapisteitä viimeisen kymmenen minuutin aikana.

Toden totta. Voima on hävinnyt peräti seitsemän ottelua yhden tai kahden maalin eroilla. Kaava on ollut karu:

Riemua vastaan 30 minuutin jälkeen 2–1-johto, lopulta 2–3-tappio.

Ilvestä vastaan 2–2-tasatilanne, lopulta 3–4-jatkoaikatappio.

Tornion Palloveikkoja vastaan 3–3-tasatilanne, lopulta 3–5-tappio.

Mad Maxia vastaan 4–3-johto, lopulta 4–6-tappio.

Akaata vastaan 3–2-johto, lopulta 3–4-tappio.

Toisin sanoen SoVo on menettänyt varsinaisen peliajan viimeisellä kymmenellä minuutilla yli kymmenen sarjapistettä. Mutkat suoriksi vetäen joukkue jopa johtaisi liigaa (toki muita enemmän otteluita pelanneena), jos tulokset määriteltäisiin puolen tunnin jälkeisten tilanteiden perusteella.

– Taustalla voi olla monia syitä, joita on paljon pohdittu. Jos jalat loppuvat, niin se vaikuttaa pääkoppaan. Yhtä hyvin voi olla kyseessä taktiset kömmähdykset tai asiat peluutuksessa. Yhtä syytä ei varmasti löydy, mutta näihin asioihin keskitymme, Ihalainen miettii.

Odotuksiin nähden kauden positiivisin yksittäinen asia lienee maalivahti Nevzat Mustafa. Hän liittyi mukaan joukkueeseen lokakuun loppupuolella.

– ”Nevi” on yllättänyt positiivisesti ja kehittynyt ihan huimasti muutaman kuukauden aikana. Torjuntataidot hänellä on luonnostaan, mutta teknisesti hän oli meille siirtyessään ihan raakile.

– Yleensä tekniikan parantamiseen menee vähintään yksi kausi, mutta hän on ottanut kovia harppauksia jo tässä parissa kuukaudessa. Mihin hän vielä ehtiikään kevään aikana? Ihalainen ihastelee.

Mustafan merkitys on ollut senkin takia valtava, että nuori maalivahti Niko Rikkilä on ollut koronavirustilanteen vuoksi paljon Puolustusvoimien palveluksessa. Paikoin ”kiinnioloviikkoja” on useampi peräkkäin.

Kaikki näkevät Arber Istrefin merkityksen koko liigan pistepörssistä, jota hän johtaa 18 pisteen erolla seuraavaan.

– Pelaajatyyppimme ovat hyökkäyssuuntaisia, teknisesti taitavia ja yllätyksellisiä. Siksi emme kauheasti edes hio hyökkäyspään kuvioita, vaan ne tulevat intuitiona, Ihalainen valottaa.

SoVo on perinteisesti joukkue, joka tekee ja päästää paljon maaleja. Maailma voi jopa tässäkin asiassa muuttua.

– Koko ajan ollaan paneuduttu puolustuspelaamiseen ja hiffattu, että puolustaminen on yhtä tärkeää kuin hyökkääminen. Vastustajien pelitilannemaalit olemme saaneet jo aika vähiin, mutta erikoistilanteiden puolustamisessa on edelleen ongelmia, manageri mainitsee.

Miesten futsal-liigaa, SoVo–Riemu lauantaina kello 16 Someron Monitoimitalolla.

MIESTEN FUTSAL-LIIGA

Kärjen tilanne

1) GFT 15 ottelua, 37 pistettä
2) KaDy 16, 37
3) FC Kemi 13, 33
4) Mad Max 17, 33
5) Akaa 14, 31
6) SoVo 17, 28
7) ToPV 12, 25
8) Riemu 14, 23
9) PJK 16, 18

Runkosarjassa pelataan 26 ottelukierrosta.
Kahdeksan parasta pudotuspeleihin.

Amatööriurheilua ilman yleisöä

SoVon manageri Jarkko Ihalainen jakaa koronaviruksen vaikutukset kahteen sektoriin: pelilliseen ja taloudelliseen.

– Marraskuussa meillä oli ottelusiirtojen takia yksi peli, nyt tammikuussa seitsemän peliä kolmeen viikkoon. Kun kuitenkin puhutaan amatööriurheilusta arkitöiden keskellä, niin kaverit eivät pysy kasassa. Meillä on pikkuvaivoja, ja esimerkiksi KaDylta puuttui meitä vastaan parikin runkopelaajaa loukkaantumisten takia.

Liigaottelut on pelattu joulukuun alusta lähtien ilman yleisöä. SoVon katsojakeskiarvo on ollut vuosien mittaan sadan paikkeilla.

– Tietysti asia tuntuu taloudellisestikin. Kyse ei ole pelkästään pääsylipputuloista, vaan myös kaikki yhteistyökumppanien kanssa järjestetyty tilaisuudet on jouduttu perumaan, ja uusien juttujen ideointi on täysin jäissä.

– Eikä fiilis pelata näitä pelejä tietenkään ole samanlainen, kun yleisöaspekti puuttuu täysin, Ihalainen miettii.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
ProFutsal
1 kuukausi sitten

SoVo 2/3-otteluiden mestari. Kuitenkin ottelu kestää 40 min. Tomi Tuominen ja Mad Max on lopullinen voittaja ja Suomen mestarit 2021, kyll jämpti on näin!