Seurakunnat muutoksessa

0
Keskusrekisterien myötä paikallisten seurakuntien työt vähenevät. Tämä vaikuttaa myös virastojen aukioloaikoihin.

Seurakunnat valmistautuvat isoon uudistukseen, sillä kirkonkirjojen ylläpito siirtyy paikallisilta seurakunnilta suurempiin keskuksiin.

Väestökirjanpitoon liittyvät tehtävät siirtyvät pois yksittäisiltä seurakunnilta viimeistään ensi vuoden alussa. Tämän jälkeen virkatodistukset, sukuselvitykset ja -tutkimukset, avioliiton esteettömyystodistukset sekä avioliittojen ja kasteiden rekisteröinti hoidetaan keskitetysti keskusrekistereissä.

Muutoksen myötä sähköisen asioinnin merkitys korostuu, sillä suuremmille paikkakunnille perustetut tai perustettavat keskusrekisterit ovat isolle osalle väestöstä kaukana.

Salon seudulla säilyy edelleen myös mahdollisuus henkilökohtaiseen palveluun, sillä Saloon on tulossa Porin keskusrekisterin palvelupiste.

Salon palvelupisteeseen tulee 3–4 työntekijää ja se aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Piste palvelee ennen kaikkea niitä, jotka haluavat netin tai puhelimen sijasta hoitaa asiansa kasvotusten virkailijan kanssa.

Salon palvelupiste ei palvele kuitenkaan somerolaisia, sillä Someron seurakunta liittyi jo tämän vuoden alussa Turun keskusrekisteriin.

Someron seurakunta siirtyi vuosi sitten Tampereen hiippakunnasta Turun arkkihiippakuntaan eli samaan hiippakuntaan Salon ja seudun muiden seurakuntien kanssa.

Hiippakunnan vaihto helpottaa Salon ja Someron seurakuntien yhteistyötä, mutta väestökirjanpidon osalta alue jakautuu nyt uudelleen kahtia. Aika näyttää, jääkö tilanne pysyväksi.

Tuleva palveluita keskittävä uudistus herättää seurakunnissa myös huolta. Salon kirkkoherra Timo Hukka katsoo, että alkuvaiheessa palvelut voivat heiketä ja kustannukset kasvaa (SSS 2.1.) .

Huolta kustannusten kasvusta lisäävät kokemukset Kirkon taloushallinnon palvelukeskuksesta Kipasta. Keskitetyn taloushallinnon piti tuoda merkittäviä säästöjä, mutta toistaiseksi kulut ovat vain kasvaneet.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments