Sisätiloissa harrastaminen on aiheuttanut vain murto-osan tartunnoista – jääkiekko ja futsal tilaston kärjessä

0
Sisätiloissa harrastaminen ei ole aiheuttanut merkittävästi koronatartuntoja.

Sisäharrastuksiin on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä jäljitetty koronavirusepidemian aikana yhteensä 83 koronavirustartuntaa. Se on vain noin kaksi prosenttia tartuntojen kokonaismäärästä, joka oli maakunnassa torstaihin mennessä 4 216.

Selvästi eniten koronavirustartuntoja eri sisäharrastuksista on tullut jääkiekosta ja futsalista. Näihin kahteen lajiin on jäljitetty noin puolet kaikista maakunnan harrastuksiin liittyvistä koronatartunnoista.

Lisäksi salibandysta, ryhmäliikunnasta ja muista, tarkemmin yksilöimättömistä sisäharrastuksista on saatu useita tartuntoja. Muihin palloilulajeihin ja tanssiin on jäljitetty yksittäisiä koronatartuntoja. Kaikki harrastustoiminnasta saadut tartunnat ovat tapahtuneet ryhmäharrastustoiminnassa. Luvut perustuvat Varsinais-Suomen kuntien koronajäljitysraportteihin.

– Meille on raportoitu hyvin vähän lasten ja nuorten harrastuksiin liitettyjä tartuntoja. Toisaalta matalaa tartuntamäärää voi selittää se, että harrastuksia on ollut tauolla, sanoo sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa on Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän suositusten mukaan voinut jatkaa myös sisätiloissa, jos varotoimista on huolehdittu tarkasti. Kaikki lähikontaktit on kielletty lasten harjoittelussa eikä otteluita tai kilpailuja ole järjestetty.

– Seuraamme koronajäljitysraportteja jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa ja arvioimme koronakoordinaatioryhmässä harrastustoiminnan ja muita rajoituksia viikoittain, Rintala kertoo.

Sisäharrastukset ovat kaikista onnistuneesti jäljitetyistä tapauksista tartuntalähteenä sijalla 9. Selvästi eniten tartuntoja on saatu samassa taloudessa asuvilta.

– Noin 80 prosenttia kaikista tartunnoista saadaan jäljitettyä. Kunnissa tehdään erittäin hyvää työtä tässä. Jäljittämisen onnistuminen on tärkeää, jotta taudin leviäminen saataisiin mahdollisimman hyvin estettyä asettamalla altistuneet karanteeniin, Rintala päättää.