Someron murhapolttajalle elinkautinen vankeusrangaistus

0
Pelastuslaitos sammutti tulipaloa Someron Pärnämäentiellä äitienpäivän vastaisena yönä vuonna 2020. Kuva: Somero-lehden arkisto/Simo Päivärinta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 24-vuotiaan Micke Henri Mikael Häggmanin elinkautiseen vankeuteen murhasta ja tuhotyöstä. Tämän todettiin sytyttäneen toukokuussa tulipalon rivitaloasunnossa Somerolla, ja jättäneen nukkumassa olleen asukkaan palamaan hengiltä.

Someron keskustan tuntumassa Pärnämäentien varressa sijaitsevan rivitaloyhtiön yksi päätyasunto tuhoutui palossa kokonaan. Tuli syttyi viime vuonna 9. toukokuuta noin kello 23. Se tuhosi asunnon ja vaurioitti viereisiä asuntoja, jotka kärsivät sammutustöiden aiheuttamista vesivahingoista sekä savuvahingoista.
Savusukeltajat löysivät asunnonhaltijan pahoin palaneen ruumiin.

Synkän lopun saaneen illan aikana oli kuulustelukertomusten mukaan juotu olutta, viinaa ja pontikkaa. Aluksi asunnolla oli neljä miestä, mutta yksi oli poistunut paikalta jo aiemmin. Uhria nuorempi mieskaksikko oli jäänyt viettämään iltaa, jonka ohjelmaan oli kuulunut myös saunomista.

Isäntä oli vetäytynyt nukkumaan sänkyynsä kahden vieraan jatkaessa ryyppäämistä. Jossain vaiheessa myös toinen vieraista oli sammunut sohvalle.
Häggman oli sytyttänyt tupakansytyttimellä tuleen isännän lakanan kulman, josta tulipalo oli levinnyt koko asuntoon. Häggman oli töninyt sammuneen kaverinsa hereille ja he olivat lähteneet ulos niin nopeasti, että 41-vuotiaan kengät ja puhelin olivat jääneet asuntoon. Käräjäoikeus hylkäsi tälle luetut syytteet heitteillepanosta ja kuolemantuottamuksesta.

Käräjäoikeus katsoi, että Häggman oli tahallaan sytyttänyt tuleen lakanan, joka oli nukkumassa olleen uhrin päällä tai vieressä sängyllä. Oikeus totesi elävän ihmisen polttamisen olevan raakaa ja julmaa. Nukkumaan jäänyt mies oli voimakkaan humalan ja lääkkeiden käytön takia puolustuskyvytön. Miehen pääasiallisena kuolinsyynä olivat pään, vartalon ja raajojen kolmannen asteen palovammat.

Oikeus totesi Häggmanin aiheuttaneen hengen ja terveyden vaaraa myös talon muille asukkaille.
Uhrilla oli vuokralla rivitaloasunto, jossa hän välillä asui. Osan vuodesta hän asui perheensä kanssa.

Käräjäoikeus tuomitsi Häggmanin maksamaan lukuisia korvauksia niin henkisistä kärsimyksistä kuin aineellisista vahingoista. Hänet velvoitettiin maksamaan uhrin aikuiselle pojalle 7 500 euroa henkisestä kärsimyksestä, 2 000 euroa tuhoutuneesta koti-irtaimistosta sekä 1 600 euroa hautaus- ja perunkirjoituskuluista. Lisäksi henkisistä kärsimyksistä on maksettava uhrin alakouluikäiselle pojalle 12 000 euroa, avopuolisolle 5 000 euroa ja poikapuolelle 3 000 euroa.

Häggman määrättiin maksamaan taloyhtiön kolmelle asunnonomistajalle kaikkiaan 21 500 euroa vuokratuloja, jotka nämä menettivät tulipalon takia yli vuoden ajalta. Uhrin seinänaapurille on korvattava 5 100 euroa tuhoutuneesta omaisuudesta, muille naapureille muutamia satoja euroja tuhoutuneista tavaroista sekä Asunto Oy Someron Kotilinnalle kertyneitä kuluja noin 2 800 euroa.

Häggman joutuu maksamaan If Vakuutusyhtiölle 174 226 euroa asunto-osakeyhtiölle maksetuista korvauksista ja muille vakuutusyhtiöille näiden asukkaille maksamista korvauksista noin 17 000 euroa.
Valtio perii oikeuslääketieteellisestä ruumiinavauksesta 2 600 euroa. Maksettavaksi jää lisäksi muun muassa oikeudenkäyntikuluja ja todistelukustannuksia.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli ratkaisustaan yksimielinen. Tuomittu on passitettu Turun vankilaan.

Muokattu klo 19.04: Täydennetty kokonaisuudessaan.