Someron väkiluku laski 72 asukkaalla – valoa tuo muuttoliikkeen kääntyminen plussalle

4
Somero sai viime vuonna 18 asukkaan verran muuttovoittoa, mutta korkea kuolleisuus ja matala syntyvyys toivat asukaslukuun 72 hengen vähennyksen. Kuva: SSSMARKO MATTILA

Someron väkiluku laski viime vuoden aikana 72 asukkaalla. Somerolla oli vuoden 2020 lopussa väestölaskennan ennakkotietojen mukaan 8639 asukasta.

Somerolle muutti vuoden aikana jonkin verran enemmän asukkaita kuin sieltä muutti pois. Nettomuutto päätyi vuoden aikana 18 henkeä plussan puolelle. Somerolle muutti muista kunnista tai ulkomailta 355 ihmistä ja Somerolta lähti pois vuoden aikana 337 asukasta.

Vajaan 20 hengen muuttovoitto ei riitä kuitenkaan tukkimaan korkean kuolleisuuden ja matalan syntyvyyden tuomaa aukkoa. Somerolla syntyi viime vuonna 48 lasta. Samaan aikaan kuolleita oli 135, joten väkiluku laski tätä kautta 87 hengellä.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen näkee viime vuoden luvuissa positiivisen muuttoliikkeen hyvänä merkkinä, vaikka väkiluvun lasku jatkuikin.

– Meillä on ollut suurempi nettomuutto viimeksi vuonna 2014 ja viimeiset kolme vuotta myös muuttoliike on tuonut asukastappiota. Tähän nähden viime vuosi oli parempi. Muuttoluvut kertovat siitä, että toimeliaisuus ei ole Somerolla vähentymässä, Suikkanen toteaa.

Suikkanen huomauttaa Someron tilanteen olevan myös kohtuullisen hyvän, jos sitä vertaa samankokoisiin Laitilaan ja Pöytyään. Niissä myös muuttoliike pienensi selvästi asukaslukua.

– Sama tilanne oli viime vuonna Varsinais-Suomen kunnista myös muun muassa Loimaalla ja Uudessakaupungissa.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vauras väestö
2 vuotta sitten

Somerolla ei ole hädän päivää, koska kunnassa asuu hyvin paljon vaurasta väkeä.

Palvelut esiin
2 vuotta sitten

No niin, nyt vain entistä enemmän hyvät palvelut esiin, että saadaan muuttoliike pidettyä plussalla. Kaukana isoista kaupungeista asukasluvun noususta on näillä syntyvyys- ja kuolleisuusluvuilla turha haaveilla, mutta sitä tärkeämpää ovat muuttajat.

Tv-sarjasta tuulta
2 vuotta sitten

Toivottavasti hyvät palvelut saataisiin esille myös Somerosta kertovassa tv-sarjassa. Olisi aika tehokas markkinointikanava.

Hyvällä mielellä
2 vuotta sitten

Somero osaa markkinoida. Heti tuli hyvä mieli, kun kaupungin puhelinvaihteessa soi odotusmusiikkina aito Baddingin Paratiisi. Myös lyhyen jonotuksen jälkeen saatu henkilökohtainen asiakaspalvelu oli leppoisan ystävällistä.