Veturitalli avautuu rajatulle yleisölle –  katso ohjeet vierailuajan varaamisesta

0
Taidemuseo Veturitallin hiljaiselo päättyy 30. tammikuuta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Taidemuseo Veturitalli avaa ovensa pitkän tauon jälkeen lauantaina 30. tammikuuta.

Veturitallin laajennusremontti on viimeistelyä vaille valmis, ja museo avautuu yleisölle ensimmäistä kertaa sitten viime elokuun. Kaiken kaikkiaan Veturitalli on ollut suljettuna 17. maaliskuuta lähtien eli lähes kokonaisen vuoden, mutta viime elokuussa museon tilat annettiin vajaaksi kuukaudeksi Salon Taiteilijaseuralle näyttelykäyttöön.

Taidemuseo avataan yleisölle koronarajoituksia noudattaen. Kävijöitä päästetään sisälle yhtä aikaa vain kymmenen henkilön verran.

– Otamme kymmenen henkeä sisään tasatunnein: klo 10, 11, 12 ja niin edelleen. Käynnin voi varata ennakkoon soittamalla museon infoon, missä kysytään varaustietoina henkilön nimi ja puhelinnumero. Jos sattuu koronatapaus, altistuneet pystytään näin jäljittämään, perustelee museonjohtaja Susanna Luojus.

Ennakkovarauksia otetaan vastaan maanantaista 25. tammikuuta lähtien puhelinnumerossa 02-778 4892. Museokävijöillä on aikaa tutustua näyttelyihin noin 50 minuutin ajan.

– Jos ulkona on kova pakkanen, voivat museokävijät tulla vähän ennen omaa vierailuaikaansa sisätiloihin odottamaan omaa vierailuvuoroaan. Sitä varten on varattu oma tila, Luojus sanoo.

Veturitallissa kiinnitetään muutenkin erityistä huomiota turvallisuuteen. Siivousta ja pintojen pyyhkimistä on tehostettu. Kävijöiltä edellytetään kasvomaskin käyttöä, ja lisäksi heidän toivotaan huolehtivan turvaväleistä. Maksamisessa suositellaan korttimaksua.

– Täällä on niin paljon tilaa, että täällä pystyy taatusti käymään turvallisesti, Luojus vakuuttaa.

Lainattavat ääniopasteet eivät toistaiseksi ole käytössä. Myöskään ryhmäopastuksia ei järjestetä. Sen sijaan virtuaaliopastuksia on tulossa museon Facebook-sivuille.

Veturitallissa avautuu 30. tammikuuta kaksi näyttelyä, joista museon pääsaleissa nähdään vanhoja valokuvia Salon seudulta esittelevä Ympäri mennään, yhteen tullaan.

– Valokuvanäyttely valittiin ensimmäiseksi näyttelyksi remontin jälkeen siksi, että museoilmaston saaminen kuntoon kestää. Se on kuukausien projekti, Luojus toteaa.

Näyttely on jatkoa Salo vanhoissa valokuvissa -näyttelylle vuodelta 2014. Tällä kertaa muistojen matkalle lähdetään Salon keskustasta ympäristön liitoskuntiin. Kuvat kertovat, kuinka 1900-luvun alkuvuosikymmeninä aherrettiin yhdessä arkea ja vietettiin juhlia ja vapaa-aikaa.

– Näyttelyn teema, yhteisöllisyys, valittiin jo ennen kuin koronasta tiedettiin mitään. Korona-aika on antanut sille aivan uuden merkityksen, ja on varmaan aika haikeaakin katsoa niitä kuvia yhdessä tekemisestä ja yhdessä olemisesta, Luojus miettii.

– Mutta korona-aika on opettanut meille myös uusia yhteisöllisyyden muotoja, hän huomauttaa.

Toisena näyttelynä Veturitallin uusi galleria Sivuraide esittelee paimiolaisen kuvanveistäjän Raili Mikkosen tuotantoa. Salon Taidemuseo sai vuonna 2017 Mikkoselta 21 pronssiveistoksen lahjoituksen, ja nyt kokoelmasta on koostettu näyttely ensimmäistä kertaa.

Näyttelyiden avajaisia ei voida viettää. Salon uusi kaupunginjohtaja Tero Nissinen avaa näyttelyn videoituna, ja puhe linkitetään Veturitallin Facebook-sivuille ja kotisivuille.

Näyttelyt ovat avoinna 25. huhtikuuta saakka. Veturitallin aukioloajat ovat ti–pe klo 10–18 ja la–su klo 11–17.