Taikuri vaihtoi pensselin siveltimeen – tiistaina kentälle palaava Teemu Rannikko elää viikon kerrallaan

0
Onko tässä Vilppaan kevään ykkösviisikko? Teemu Rannikko johtaa palaveria ja Jeremiah Wood (vas.), Mikko Koivisto, Deondre Parks ja Juho Nenonen kuuntelevat. (Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Teemu Rannikko on keskivertoa parempi näyttelijä parketilla, mutta haastattelussa hänen on vaikea peittää sitä, että yli vuoden takaisesta loukkaantumisesta puhuminen alkaa jo tympiä.

Maanantaina Kaarinasta kohti Kisakallion urheiluopistoa ajellut Rannikko myönsi, että hänen odotuksensa tiistai-illan paluuotteluun Lahti Basketballia vastaan ovat vähäiset.

– Tätä oloa on vaikea selittää. Odotan ottelua kovin, mutta en odota ottelulta paljoa, Rannikko tuskaili ratin takana.

Esimerkiksi perinteiseen ”monenko prosentin kunnossa olet” -kysymykseen Rannikko ei osaa – eli ei halua – vastata, koska ”sitä kysytään aina ja siihen on mahdotonta vastata”.

Eli spekuloidaan sitten: loukkaantumishetkellä 5.1. 2020 Rannikko oli Korisliigan paras kotimainen pelaaja eli sataprosenttisessa kunnossa. Keskiarvoin se tarkoitti 22 minuuttia, 9,3 pistettä ja 5,9 syöttöä sekä kolmosprosenttia 43,5.

Viime viikolla Rannikko arvioi Vilppaan nettisivuilla, että hän pelaa Lahtea vastaan 11 minuuttia, hän heittää neljä pistettä ja antaa kaksi koriin johtanutta syöttöä. Voidaan siis puhua noin 50 prosentin kunnosta.

Runkosarjaa on jäljellä kuusi viikkoa ja kahdeksan ottelua. Jos olet nyt 11 minuutin ja kahden syötön kunnossa, niin oletko kuuden viikon päästä 22 minuutin ja neljän syötön kunnossa?

– Heh. Nyt olen ehtinyt treenaamaan vasta kaksi viikkoa niin, että pystyn nyt kokeilemaan pelaamista, hän muistuttaa.

Sen Rannikko myöntää, ettei jalkamurtumaa ja pitkää kuntotusjaksoa voi vähätellä. Kuntoutuksen alussa Rannikko maalaili leveällä pensselillä tavoitteita kuukausien, jopa vuodenaikojen yli. Kun kuntoutuksesta tuli odotettua vaikeampi, pensseli vaihtui siveltimeen.

Nyt ”Taikuri” elää viikon kerrallaan.

– Sen tiedän mitä teen tällä viikolla, mutta ensi viikosta en tiedä mitään, hän väittää.

Puhutaan siis mieluummin pelistä.

Rannikon viimeisellä Kataja-kaudella (2016–2017) Korisliigassa tehtiin 163 pistettä ottelua kohti. Tällä kaudella lukema on noussut 177 pisteeseen.

Tällä kaudella 38 prosentissa otteluissa jompi kumpi tai molemmat joukkueet ovat ylittäneet sadan pisteen rajan. Viime kaudella sama lukema oli 25 prosenttia.

Missä vaiheessa Korisliigassa lopetettiin puolustaminen?

– Onhan se aika iso pistelisäys… Mun pitäisi nähdä ensin paljonko heittomäärät ovat nousseet ja onko peli nopeampaa.

– En allekirjoita sitä, etteikö Korisliigassa puolustettaisi. Esimerkiksi Lahti Basketballin heittomäärät ovat isommat kuin keskivertojoukkueella ja myös Pyrintö haluaa ottaa nopean heiton.

Muotoillaan sitten näin: mitä tämän hetkisistä liigajoukkueista voi kutsua ”hyväksi puolustusjoukkueeksi”?

– (pitkä hiljaisuus) Seagullsista tiedetään selkeästi, mitä he hakevat. Lahti on yliaggressiivinen koko kentällä, mutta BC Nokia sai heitä vastaan edellisessä ottelussa paljon hyviä heittopaikkoja.

– Myönnän. Ei sellaista joukkuetta ole, jota vastaan olisi erityisen vaikea tehdä koria.

Mutta jos sellainen olisi pakko sanoa, se olisi Vilpas, joka on päästänyt ylivoimaisesti vähiten pisteitä tällä kaudella (ka. 75,5).

Ja jos Vilpas jotain tällä kaudella voittaa, niin se voittaa sen puolustamalla?

– Joo. Pelejä voitetaan puolustamalla, vaikka itse haluan enemmän kuin mitään muuta, että hyökkäyksemme toimisi paremmin. Puolustus on silti saatava tietylle tasolle. Tällä kaudella on ollut pelejä, joissa puolustuksemme on ollut hyvää lähes täydet 40 minuuttia.

Vilppaan kauden suurin ongelma onkin ollut se, ettei hyvää puolustusta ole osattu hyödyntää hyökkäyspäässä. Vilpas on ollut liigan heikoimpia siirtymähyökkäyksissä (eli nopeat hyökkäykset).

Ehtiikö Vilppaasta tulla vielä tehokas siirtymähyökkäysjoukkue?

– Ei se vielä menetetty asia ole. Toki (Jeremiah) Wood ei ole paras mahdollinen siirtymähyökkäyspelaaja, mutta meillä on monia hyviä pelaajia ja kolmen pisteen heittäjiä siihen.

Miten tärkeä henkireikä kuntoutuksessa oli se, että pääsit mukaan Ylen koripallotiimiin kommentaattoriksi?

– Tykkään tehdä sitä, eikä siinä ole mitään pakkoa. Olen tehnyt töitä, että olisin niissä tilanteissa parhaimmillani.

– Olihan se iso piristysruiske ja pitää kiittää Antti-Jussi Sipilää (Ylen koripalloselostaja) siitä.

Tässä vaiheessa vuotta yleensä rakennetaan tulevaa kautta. Onko tullut jo paljon yhteydenottoja?

– Ei oikeastaan. Toimittajat siitä ovat enemmän kyselleet. Annoin mielestäni selvän viestin sopimuksen julkaisun yhteydessä, että pelataan tämä viimeinen kausi loppuun ja katsotaan vasta sitten tulevaa.

Teemu Rannikko on harjoitellut täysipainoisesti nyt kaksi viikkoa.

Vilpas–Lahti Basketball tiistaina Kisakalliossa kello 18.30


Lähtökohdat:
Vilppaan edellisestä ottelusta on 10 päivää, Lahden kolme päivää. Pelikenttä on puolueeton ja suurin mielenkiinto kohdistuu Teemu Rannikon paluuseen.

Seuraa tätä: Koritelineet.
Kisakallion korit ovat kovat ja kireät. Lahti heittää ylivoimaisesti eniten kolmosia, joten ilmassa on paljon pitkiä levypalloja, jotka määrittelevät pelin suunnan.

Kokoonpanot:
Vilpas: Deondre Parks Jr, Myles Stephens, Mikko Koivisto, Juho Nenonen, Ladarien Griffin, Aatu Kivimäki, Elias Eerikinharju, Riku Laine, Jeremiah Wood, Teemu Rannikko. Poissa: Perttu Blomgren.
Lahti Basketball: Henri Ventoniemi, Eemi Luukkonen, Brandon Myer, Wayne McCullough, Brandon Peel, Roi Byman, Ville Karvonen, Erik Sajantila, Aleksanteri Ahola, Alex Campbell, Ricky Waxlax. Poissa: Vesa Mäkäläinen.

Tulosennuste: 85–82.