Taistelu lunta vastaan jatkuu päiviä Salossa

12
Karhuilla on taas kysyntää. Märkä lumi tamppautuu nopeasti kadun pintaan, ja polanteen höylääminen vaatii järeää kalustoa.

Toinin päivän lumipyry ei aiheuttanut pahoja onnettomuuksia Salon seudulla, mutta tiistaina aamuyöllä alkanut sade teetti kiitettävästi töitä teiden auraajilla.

– Työnjohdon päivystäjä lähetti koko kaluston liikkeelle noin kolmelta yöllä. Siitä asti on koitettu taistella vastaan, ja hyvin on saatukin pidettyä isot väylät auki, Salon katumestari Markus Romppanen kertoi.

Salon ja Halikon alueella lunta aurataan noin kolmenkymmenen koneen ja kuljettajan voimin. Lisäksi paikalliset urakoitsijat puhdistavat väyliä muissa taajamissa.

Valtion teistä huolehtii Varsinais-Suomen ely-keskus, ja sen piikkiin aurauksia tekee parikymmentä yksikköä.

– Jokaisella päätiellä on oma tekijänsä. Kahnataan teitä auki niin kauan kuin sade jatkuu. Tilanne on pysynyt toistaiseksi hyvin hanskassa, eikä ainakaan asiakaspalautetta ole tullut paljon, ely-keskuksen aluevastaava Petri Suomi kertoi tiistaina iltapäivällä.

Sääennusteiden mukaan lunta sataa keskiviikkonakin, mutta sademäärä näyttäisi jäävän tiistaita pienemmäksi.

Ensimmäistä talvea Salon katumestarina toimiva Markus Romppanen sanoo, että kelin kehittymistä seurataan tarkasti. Jos sateissa tulee suvantovaiheita, kuljettajille yritetään järjestää taukoja.

– Kuljettajat ovat ihmisiä, ja heillä on oltava myös mahdollisuus levätä välillä, Romppanen muistuttaa. Tosin hän arvelee, että lepotauot jäävät lähipäivinä aika lyhyiksi.

Aurauksen jälkeen lunta pitää ryhtyä siirtämään kaupungin kaduilta lumenkaatopaikalle. Työtä teettää myös polanne, jota kertyy katujen pintaan.

– Lähellä nollaa olevan lämpötilan takia lumi tallaantuu nopeasti polanteeksi tien pintaan. Aura työntää lumen päältä pois, mutta ei irrota polannetta. Seuraavaksi sitä pitää alkaa poistaa karhulla.

Hyvä puoli sääennusteissa on, että lämpötila kääntyy pakkaselle. Silloin ainakin satava lumi on kevyempää kuin nollan tuntumassa.

Kaupungin katuja ja kevytväyliä hoidetaan hoitoluokituksen mukaan. Käytännössä kärkipäässä ovat kevyen liikenteen väylät sekä pää- ja kokoojakadut.

Markus Romppasen mukaan tämä ei tarkoita, että kaupunki auraa kaksi vuorokautta pääkatuja ja asuntoalueiden kadut saavat odottaa vuoroaan.

– Jokaisella koneella on omat aurausväylänsä. Niissä on mukana myös asuntokatuja.

Pääväyliä pidetään kunnossa suurella kuorma-autokalustolla, ja kevytväyliä ja asuntokatuja aurataan kevyemmällä ja ketterämmällä traktorikalustolla.

Lunta sataa paljon, ja sade jatkuu kauan. Kaikille on selvää, että ajokeli on lähipäivinä hankala.

– Lumen määrä on niin suuri ja sateen kesto niin pitkä, ettei millään pystytä pitämään teillä kesäkeliä. Pyry voi tuntua oudolta, koska viime talvena ei ollut lunta ollenkaan. Ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen hyvin. Ei ole tiedossa onnettomuuksia tai että edes rekkoja olisi jumissa, aluevastaava Petri Suomi kertoi.

Suomi arvioi, että lumipyryn jälkien loppusiivouksessa ja väylien puhdistuksessa menee hyvinkin loppuviikko. Myös valtion teillä kunnostetaan seuraavaksi polanteita.

– Polanne tekee ihan hyvääkin, kun saadaan jäinen pinta sorateille ja huonokuntoisille päällysteteille. Nyt toivotaan vain, että pakkaskausi jatkuu jonkin aikaa, Suomi sanoo.

 

Salon lumenkaatopaikalle alkoi kertyä kuormia heti tiistaina. Vauhti kiihtyy lähipäivinä.

Lumenkaatopaikka pysyy Satamakadun varressa

Salon keskusta-alueen lumenkaatopaikka pysyy toistaiseksi Vuohensaareen johtavan Satamakadun varressa.

Salossa on puhuttu kaatopaikan siirtämisestä, mutta siihen esitettyjä rahoja on siirretty talousarviokäsittelyssä eteenpäin.

Tällä hetkellä lumenkaatopaikka löytyy kaupungin taloussuunnitelmasta vuodelta 2024, ja siihen on varattu 1,1 miljoonaa euroa.

– Uudesta lumenkaatopaikasta on jo suunnitelma valmiina ja paikka katsottu Maalun pellolta. Uusi paikka ei vaadi ympäristölupaa, vaan kaupungin oman rakennusvalvonnan luvan. Sitä ei kannata hakea ennen kuin rakentamisesta on tehty päätöksiä, Salon yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan Maalu sopii lumenkaatopaikaksi hyvin. Lumen kasaaminen sinne ei aiheuta haittaa, kuljetuksia ei tarvitse viedä suurien asuinalueiden läpi, ja silti paikka on lähellä keskustaa.

– Sitten kun lumenkaatopaikka päätetään uusia, kannattaa tehdä kerralla hyvä. Tarvitaan altaat sulamisvesille, näytteenotto ja helppo roskien korjaus, Virtanen sanoo.

Satamakadun lumenkaatopaikasta luopumisella ei ole periaatteessa kiirettä, koska paikalla on ympäristölupa, ja se on toiminut hyvin.

Siirto riippuu käytännössä poliittisista päättäjistä ja siitä, kuinka kauan Salossa halutaan kasata lunta meren rantaan.

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vanhus
1 vuosi sitten

Onko naapurinne koskaan kolannut lumia yhteisen postilaatikkorivistönne edestä? Meilläpäin nuoret paritaloasukkaat ovat jättäneet iäkkäimmän eläkeläisen tehtäväksi.

Entinen mielensäpahoittaja
1 vuosi sitten
Reply to  Vanhus

Harmillista. Kannattaisiko vanhuksen ottaa naapurien kanssa ystävälliseen sävyyn puheeksi, kun eivät ole huomanneet? Varmaan nuoret hämmästekevät, kun eläkeläiset jaksavat aina tehdä nuo lumityöt ennen kuin he ehtivät.

Voisi auttaa tilannetta todennäköisemmin kuin salolainen tapa antaa palautetta nimimerkin takana. Ihan vaan mietittäväksi.

Vanhus
1 vuosi sitten

Otinpa kerran puheeksi, lupasi hakata.

Pekka Pekkalainen
1 vuosi sitten
Reply to  Vanhus

Miksi minun pitäisi kolata lumia postilaatikon edestä, jos minulla on käytössä postin omaposti-palvelu, kaikista yrityksistä paperittomat palvelut, sanomalehdistä verkkotilaukset, e-laskut ja ilmaisjakelukielto.

Käyn laatikollani ehkä pari kertaa kuukaudessa ja silloin kyllä selviän pienestä kinoksestakin. Luokoon ne lumet, jotka siellä ravaavatkin viidesti päivässä ihmettelemässä.

Ja jos murheet ovat tätä luokkaa, niin onnittelut. Elämässäsi kaikki on hyvin!

Mä vaan
1 vuosi sitten
Reply to  Vanhus

Meillä päin nuoremmat käyvät töissä päiväsaikaan. Iltapäivällä vasta ehtii ns. lapion varteen.

Olisiko maltti valttia nyt, kun lunta vihdoin saadaan? Tämäkin on juhannukseen mennessä – toivottavasti- muisto vain.

Nuori
1 vuosi sitten

Paljon tuli kommentteja niiltä, jotka eivät katso asiakseen kolata.

Mä vaan
1 vuosi sitten
Reply to  Nuori

Koetin olla diplomaattinen. Aina ei kannata vetää lumihiutaletta nenään.

Kinosta riitti iltapäivälläkin kolattavaksi asti.

Vanhus
1 vuosi sitten

Kiitos kommenteistanne! Luulin, että vain meidän asuinalueeltamme löytyy välinpitämättömiä ihmisiä, mutta löytyy niitä onneksi muualtakin.

Tämä tieto helpotti kummasti.

Pertti
1 vuosi sitten

Olen aina tehnyt naapurin työt, aidanleikkuut, lumityöt jne. Edellyttäen, että naapuri on sen ikäinen ja kuntoinen, ettei siihen itse kykyne.

Suosittelen kyllä ihmisille naapurien auttamista. Se, jos mikä, kyllä palkitsee tekijänsä.

Lukija
1 vuosi sitten
Reply to  Pertti

Alunperinhän kyse ei ollut vanhuksen töistä, vaan yhteisistä töistä.

Pertti
1 vuosi sitten
Reply to  Lukija

Eikö se juuri ole sitä yhteistä tekemistä? Tekee silloin, kun toinen ei esimerkiksi voi tehdä. Ei ole olemassa vanhuksen töitä, en ole missään sellaista huomannut. Voi olla monta muutakin syytä miksi toinen ei voi, osaa tai kykene.

Asenteissa on kyllä paljon parannettavaa.

Liikkuja
1 vuosi sitten

Onkohan taidot ruostuneet, kun ei näköjään osata edes suorittaa liukkauden torjuntaa kevytväylillä enää? Kyllä ennen sentään oli parempaa kunnossapitoa.

Naapurini, yli 90-vuotias ikäihminen, oli juuri harmissaan, kun ei uskalla kävellä liukkailla kevytväylillä. Onneksi omistan nastakengät, niin uskaltaa luistella kevytväylillä koiran kanssa.

Nyt jos koskaan väylät kuntoon ja heti. Kun kaikki muu on kielletty, niin pääsisi edes kävelemään.