Tammikuun kuntoilubuumi tyssää ryhmäliikuntasalien oviaukkoihin

1
Tinja (vas.) ja Krista Eriksson ovat noteeranneet, että laajentuneet aukioloajat ovat vähentäneet tavallisia alkuvuoden ruuhkia Lady´s Clubilla Salossa. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Alkuvuosi ei ole aiheuttanut aivan samanlaista asiakasryntäystä kuntosaleille ja ryhmäliikuntatunneille kuin tavallinen tammikuu. Syy on selvä ja tuttu: koronavirus.

Kuntokeskusyrittäjien mukaan halukkaita treenaajia olisi nyt jopa tavallista enemmän, mutta ovia on rajoitusten takia pakko pitää vain puoliksi auki. Sisäliikunnan kymmenen hengen ryhmäkokosuositus on tehnyt ryhmäliikuntatuntien järjestämisestä käytännössä kannattamatonta.

– Kyllähän se hieman järjettömältä tuntuu, että ravintolassa voi käydä ihan vapaasti ja junalla voi kulkea miten iso ihmisjoukko tahansa, mutta kuntoilua rajoitetaan. Ei se ihan tasan tällä hetkellä mene, harmittelee perniöläinen Roope Lidman, joka vaihtoi Perniön liikuntahallin kuntosalin joulukuussa Salon Kuntohuoltoklubiin.

Kuntosalin vaihtaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Salon kaupunki laittoi joulukuussa julkisten liikuntatilojen ovet säppiin koronasuositusten kiristyessä.

– Olen tykännyt treenata Salossa. Mutta koska matkaa salille on noin 30 kilometriä, treenaataan jatkossakin varmasti osa treeneistä Perniössä. Siis sitten, kun ovet siellä taas aukeavat, Lidman sanoo.

Lidmanin Saloon kuntoilemaan houkutteli Jenna Kievimaa, jonka mukaan tammikuun tavanomainen ruuhka on ollut tänä vuonna tipotiessään.

– Ehkä treenaajia on vähän enemmän, mutta mitään ruuhkaa ei ole missään vaiheessa ollut. Varmaan korona vähän hillitsee, hän miettii.

Ryhmäliikuntatuntien osallistujamäärän rajaaminen on purrut erityisesti Salon Gym & Fitness Centerin kävijämääriin. Toimitusjohtaja Kirsi Mäkelä sanoo tilanteen olevan tällä hetkellä tukala, koska kiinteistössä juoksevat kulut normaalisti ja henkilökunnankin palkat pitää maksaa.

– Meillä on ryhmäliikuntatunneilla tavallisesti 30–35 paikkaa ja silti tilaa on väljästi. Nyt kymmenellä liikkujalla jokaisella on käytössään noin 20 neliötä tilaa. Turvavälit toteutuvat kyllä todella reilusti, Mäkelä sanoo.

Hän jakaa kiitosta kuntoilijoille, jotka ovat valmiita nykytilanteessa jopa jonottamaan ryhmäliikuntatunneille pääsyä. Jos joku ennakkoon ilmoittautuneista estyy, pääsee varasijalta seuraava treenaamaan.

Valurissa sijaitsevat liikuntakeskus Vire ja Liikku ovat noteeranneet tammikuussa ”jonkin verran uusia asiakkaita”, mutta mistään ryntäyksestä ei voi vielä ainakaan puhua. Vireessä ryhmäliikuntatunneilla on riittänyt kävijöitä rajoitusten puitteissa, mutta kannattavaa liiketoimintaa yhdeksän treenaajan ja yhden kuntosaliohjaajan paketista ei saa leivottua.

– Kai se menee enemmän hyvän asiakaspalvelun puolelle, Vireen yrittäjä Timo Matila hymähtää.

Liikkun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi puolestaan kertoo, että julkisten liikuntapaikkojen ollessa kiinni liikuntakeskuksessa on käynyt tutustujia ”hieman tavallista tammikuuta vilkkaammin”.

Ne salit, joissa ryhmäliikuntatunnit eivät ole myyntivalttina, ovat sopeutuneet tuoreimpiin koronarajoituksiin parhaiten. Anne Nurmi Salon Kuntohuoltoklubista kertoo, että moni kaupungin saleilla aiemmin kuntoillut on siirtynyt joulu-tammikuun aikana treenaamaan Helsingintien varteen.

– Jos miettii koko korona-aikaa, niin ainoa selvä pudotus oli silloin heti huhtikuussa. Sen jälkeen treenaajia on ollut tasaisen paljon, ja nyt vuodenvaihteen molemmin puolin salille on tullut aivan uusia treenaajia sellaisilta kuntosaleilta, jotka ovat tällä hetkellä kiinni, Nurmi kertoo.

Hanhivaaran Liikuntakeskuksessa puolestaan ikäihmiset ovat jättäytyneet pois treenisaleilta, mutta heidän tilalleen on tullut iso joukko uusia nuoria treenaajia. Varsinaista tammikuun piikkiä ei enää ole, vaan kuntoiluryntäykset jakautuvat useampaan sesonkiin vuoden aikana.

– Totta kai kokonaisuutena korona-aika näkyy lukemissa, mutta ei kovin dramaattisesti. Ennen tammikuussa oli ehkä selvempi piikki kävijämäärissä kuin nyt, jolloin piikkejä on oikeastaan kolme vuodessa. Seuraava on keväällä ennen kesää ja kolmas sitten vielä kesälomakauden jälkeen, kun halutaan päästä takaisin ruotuun, yrittäjä Jussi Saarinen hymyilee.

Naisille suunnatulla Lady’s Clubilla taas tammikuu on ollut normaalia hiljaisempi, joskin se voi selittyä myös tavallista laajemmilla aukioloajoilla.

– Sekä uudet että vanhat asiakkaat hyödyntävät aiempaa enemmän kuntosalimme laajaa aukioloaikaa, joka ulottuu avainkortilla aamuviidestä iltayhteentoista. Ruuhkaisia hetkiä ei ole syntynyt samalla tavalla kuin normaalitilanteessa iltapäivisin, vaan treenaajat jakaantuvat tasaisemmin muihinkin kellonaikoihin ja viikonpäiviin, toimitusjohtaja Tinja Eriksson kertoo.

Roope Lidman vaihtoi joulukuussa Perniön liikuntahallin kuntosalin Salon Kuntohuoltoklubiin, koska Salon kaupungin kuntosalien ovet laitettiin säppiin.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
kusti
1 kuukausi sitten

Toiset postin ovet Cirtymarketissa oli kiinni eli jos onnistuit välttämän lähikosketuksen sisällä, niin ulko-ovella oli ruuhkaa.