Tammitrombi pyyhkäisi parketin yli – mestarisuosikki LP Kangasalan startti oli ennennäkemätön

0
Parketilla itseään keräilevillä Anniek Siebringillä ja Viktoria Tuchashvilillä ei ollut maanantaina paras päivä. Sen sijaan Katja Kylmäaho (vas.) oli suorastaan loistava. (Kuvat: SSS/Marko Mattila)

LP Viestin ja LP Kangasalan välinen lentopallon naisten Mestaruusliigan ottelu alkoi tavalla, jota ei ole koskaan aiemmin nähty Salohallissa LP Viestin seurahistorian aikana.

Vierasjoukkue tuli parketille Salon Viestin kasvatin Ronja Heikkiniemen johdolla kuin kaiken tuhoava tammitrombi. 13 ensimmäisen pisteen jälkeen Salohallin ledtaululla välkkyi tilanne 1–12!

– En muista, että olisin ollut koskaan läsnä vastaavassa. LP Viesti ei pelannut huonosti, mutta meiltä onnistui kaikki, LP Kangasalan päävalmentaja Arttu Keränen ihmetteli.

– Vaikka olen ollut paljon enemmän läsnä kuin Arttu, niin en minäkään ole tuollaista alkua nähnyt, ainakaan vierasjoukkueelta Salohallissa. Meillä ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia, emmekä olleet lähelläkään voittaa niitä palloja, LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen myönsi.

Alkushokin jälkeen kotijoukkue kaapi itsetuntonsa rippeet parketilta ja pääsi paremmin peliin mukaan. Mutta LP Kangasala on tällä hetkellä niin tasapainoinen ja harmoninen yksikkö, että LP Viestin pitäisi pelata unelmaottelu voittaakseen pirkanmaalaiset. Eilinen esitys ei riittänyt lopulta edes erävoittoon.

– Tosi kurinalainen ja energinen, mutta silti rento ja aggressiivinen esitys, Keränen tiivisti osuvasti.

Jo ennen ottelua oli selvää, että pelipaikkakohtaisessa vertailussa LP Kangasala on parempi niin laitahyökkääjien kuin liberon paikoilla. Ainoat pelipaikat, joissa LP Viesti on tasavahva tai aavistuksen parempi, on passari ja keskihyökkäys.

Tai siis oli, sillä LP Kangasalan passari Katja Kylmäaho oli eilen virkasiskoaan Viktoriia Tuchashvilia parempi noin sata–nolla. Marjapuuron värisillä tossuilla pelanneen Kylmäahon syöttövuorot venyivät järjestään pitkiksi. LP Kangasala voitti Kylmäahon syöttörotaation peräti 10 pisteellä.

– Meillä oli älyttömän hauskaa. Kaikki tekivät töitä ja taas tuli uusia pelaajia, jotka tappoivat palloa, Kylmäaho kertoi viitaten erityisesti Heikkiniemeen.

Seitsemän vuotta sitten liigassa debytoinut Heikkiniemi, 22, pelaa tällä hetkellä uransa parasta lentopalloa. Hänellä riittää pelirohkeutta, joka näkyy erityisesti hyppysyötöissä ja kutospaikan hyökkäyksissä. Ennen kaikkea Heikkiniemi säihkyy peli-iloa.

Ero loukkaantumisista kärsineeseen ja huomattavasti vakavampaan Heikkiniemeen on valtava. Näillä esityksillä Heikkiniemi pelaa itsensä takaisin myös maajoukkueen päävalmentajan Tapio Kangasniemen muistivihkoon.

Verkon toiselta puolelta taas ei löytynyt rohkeutta tai iloa. Hollantilaislaiturin Anniek Siebringin hiha piti hyvin, mutta verkolla hän oli kesy. Eikä Noora Kososestakaan ollut sytyttäjäksi.

LP Viesti pelasikin parasta peliään, kun Siebring vaihdettiin kolmannen erän alussa Arita Ternavaan. Nuori Ternava taisi pelata samalla itselleen aloitusseitsikon paikan seuraavaan otteluun.

Kotijoukkueen paras pelaaja oli keskitorjuja Anna Czakan, jonka kolmannen erän pitkä syöttöputki oli kääntää koko ottelun. Hurmioputki päättyi lopulta junioritason kommunikaatiovirheeseen.

Czakan oli myös ainoa kotijoukkueen pelaaja, joka pärjäsi pelipaikkavertailussa.

– Anna oli ainoa, joka uskoi, että hän on parempi kuin vastustajan pelaaja. Osa pelaajista kunnioitti liikaa vastustajaa, jopa pelkäsi, Lemminkäinen havainnoi.

Suurin ero joukkueiden välillä tuli torjunta-puolustuspelaamisessa. Vieraat puolustivat 20 palloa enemmän peliin ja veivät suorat torjuntapisteet 12–5.

– Puolustus on lentopallon suola. Se sytyttää pelaajat ja se sytyttää katsojat… Jos niitä olisi, Kylmäaho naurahti.

– Kangasala on kova pallottomassa pelaamisessa, Lemminkäinen kehui.

Kauden 17 ottelustaan kahta vaille täydet pisteet kerännyt LP Kangasala varmisti maanantaina käytännössä runkosarjan voiton, sillä kahden pisteen takaa vaaniva Hämeenlinna on pelannut peräti neljä ottelua enemmän.

Lemminkäinen sanoi lokakuun lopussa, että ”jos LP Kangasala ei saa lisävahvistuksia, on Suomen mestari joku muu”.

Oletko vielä samaa mieltä?

– Kun sanoin tuon, niin pidin varmana, että muille joukkueille tulee vahvistuksia. Nyt seurojen tilanne on entistä haastavampi ja joukkueet menevät samalla rosterilla. Mutta en vaihda kantaani kesken kauden, Lemminkäinen pyöritteli.

Ronja Heikkiniemi pelasi loisto-ottelun vanhassa kotihallissaan.

LP Viesti–LP Kangasala 0–3 (12–25, 24–26, 21–25)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 1/+1, Anniek Siebring 3/-2, Noora Kosonen 8/+4, Anna Czakan 12/+9, Arita Ternava 6/+5, Iina Andrikopoulou 12/+5, Nea Haatainen 5/0. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti: 67.
LP Kangasala: Jody Larson 16/+13, Katja Kylmäaho (passari) 3/+3, Roosa Laakkonen 13/+12, Karoliina Friberg 9/+8, Salla Karhu 6/+2, Ronja Heikkiniemi 16/+8. Libero Tiiamari Sieväsen vastaanottoprosentti: 67.

Torjuntapisteet: 5–12
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 4/4–5/7
Vastaanottoprosentit: 48–53
Hyökkäysprosentit: 39–42

OHO!

LP Viesti vei kolmannen erän keskipätkän 11–1, mutta hävisi silti erän.

SSS-pisteet: Czakan 3, Ternava 2, Andrikopoulou 1.
SSS-pistekilpailun tilanne: Siebring ja Czakan 11, Ternava 10, Tuchashvili ja Andrikopoulou 8, Haatainen 7, Anna Syrjälä 3, Kosonen ja Laaksonen 1.

LP Viestin seuraava ottelu: la 23.1. LiigaPloki–LP Viesti Pihtipudas-salissa kello 17.