Trumpilta jää pelottava perintö

1
Donald Trumpin kannattajat kokoontuivat keskiviikkona Capitol-kukkulalle ja tunkeutuivat myös kongressirakennukseen. Kuva: Lehtikuva/AFP/Roberto Schmidt

Yhdysvaltain kongressi vahvisti torstaina Joe Bidenin valinnan presidentiksi. Valta vaihtuu vajaan kahden viikon päästä, 20. tammikuuta. Kongressin istunnon jälkeen myös istuva presidentti Donald Trump taipui myöntämään tämän.

Trump pitää silti edelleen kiinni väitteistään, että tosiasiassa vaalit voitti hän, ei Biden. Surkuhupaisaa tilanteessa oli, että myöntymisen tviittasi Trumpin avustaja, koska presidentin oma Twitter-tili on suljettu Trumpin levittämien perättömien väitteiden takia.

Kongressin istunto keskeytyi keskiviikkona dramaattisesti, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressirakennukseen Washingtonissa.

Kun Capitol-kukkulalla hulinoitiin, Trump kehotti videolla kannattajiaan palaamaan kotiin. Vetoomus oli pelkkä muodollisuus, sillä pääviesti oli edelleen, että häneltä ja hänen kannattajiltaan on viety vaalivoitto vilpillä. Todellisuudessa presidentti ei pannut tikkua ristiin, kun amerikkalaista demokratiaa vastaan hyökättiin sekä symbolisesti että konkreettisesti. Hän oli itse kehottanut tukijoitaan lähtemään liikkeelle ja käyttäytymään ”villisti”.

Donald Trumpin kohta päättyvä presidenttikausi on huuhtonut hohtoa maailman johtavasta suurvallan päämiehestä ja amerikkalaisesta demokratiasta.

Trump on samaan aikaan sekä korostanut omaa erinomaisuuttaan että siirtänyt huomiota pois itsestään. Valintansa jälkeen Trump esimerkiksi hyökkäili vielä pitkään vaaleissa hävinnyttä Hillary Clintonia vastaan.Trump on myös jatkuvasti syyttänyt tiedotusvälineitä vääristelystä ja valehtelusta, vaikka faktantarkistajat ovat löytäneet virheellisiä väitteitä pääasiassa hänen omista sanomisistaan.

Vaikka monenlaista on neljän vuoden aikana nähty ja kuultu, tarrautuminen vaalivoittovarkauteen ja Capitol-kukkulan mellakointi alkavat mennä jo Trumpinkin mittakaavassa yli.

Keskiviikon tapahtumat korostivat entisestään Yhdysvaltojen jakautumista ja jättivät jälkeensä pelon, että mitä tahansa voi tapahtua. Aika näyttää, kuinka pitkä Trumpin varjo on.

Joe Biden on marraskuisen vaalivoittonsa jälkeen vakuuttanut, että hän haluaa yhdistää amerikkalaiset. Mitä muuta hän voi? Uuden hallinnon pitää siivota kotipihaa edellisen isännän jäljiltä, mutta myös korjata yhteiskunnan ongelmia, jotka johtivat hänen valintaansa neljä vuotta sitten.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Aspire
19 päivää sitten

Paradoksaalista tässä Trumpin lopullisessa haaksirikossa on se, että Twitter sulki tämän twitter-presidentin tilin suojatakseen yhteiskuntaa presidentin enemmältä yllytykseltä vaalituloksen kiistämiseen, joka jo johti hänen äärikannattajiensa Capitoliumilla suorittamaan kongressin toiminnan häpäisemiseen kesken sen presidentinvaalin voittoa koskevan istunnon ja johti viiden ihmisen kuolemaan.
Donald Trump tulee jäämään muistiin yhtenä erikoisimpana presidenttinä Yhdysvaltain ja populismin historiassa.
Mielenkiintoista on seurata seuraavat vuodet, olivatko nämä Trumpin narsistisissa merkeissä kuluneet neljä vuotta yhden kehityskulun loppu, vaiko jonkun ihan uuden alku.
Ainakin demokratiaa suojaavien hälytyskellojen pitäisi nyt soida ja kuulua.