Ulkojään puute näkyy lasten luistelutaidossa – ”Viikonloppu ulkojäillä vastaa kuukautta jäähallissa”

0
Moision kaukaloon ei päässyt vielä maanantai-iltana. (Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Suomalaisen jääkiekkoilun sydän ja sielu on ulkojäillä.

Menneet ja nykyiset pelaajasukupolvet ovat sirklanneet väsymykseen saakka aavalla luonnonjäällä. Ja kun taidot ja rohkeus karttuivat, oli aika hypätä viereiseen kaukaloon vääntämään isompia vastaan tupsupipo hiessä.

Viime vuosina ulkojäät ovat olleet Salossa harvinaista herkkua. Kenttiä on kyllä jäädytetty, mutta leuto sää on supistanut ulkojääkauden pahimmillaan vain muutaman viikon mittaiseksi.

Koronatalvena kenttien jäädytys alkoi vasta viime viikolla, kun ensimmäinen pakkasjakso tavoitti Salon. Vielä maanantaina Moision, Halikon tai Paukkulan kaukaloissa ei päästy luistelemaan.

Kiekkohaiden junioripäällikkö ja Leijona-kiekkokoulun rehtori Toni Elo myöntää, että ulkojääkulttuurin alakulo näkyy suoraan lasten luistelutaidossa.

– Se näkyy koko matkan varrella. Ulkojäillä kun voi luistella parhaimmillaan yhdessä viikonlopussa saman verran kuin koko kuukauden aikana hallissa.

– Hyvänä talvena lasten kehityksen on nähnyt heti. Ulkojäiltä kun saa sitä tarvittavaa määrää ja leikkimistä. Se näkyy ihan perusasioissa, kuten tasapainossa, Elo kertoo ja muistuttaa, että lasten luistelutaitoon vaikuttaa myös muu liikunnallisuus.

Yksi ulkojäiden suurimmista valteista onkin juuri huoleton omaehtoisuus.

– Nykyään kaiken liikunnan pitää olla niin ohjattua. Siksikin olisi hyvä, että lapset pääsisivät luistelemaan vapaasti.

– Hallissa joudumme keskittymään luistelun opettamiseen, kun sitä määrää ei enää tulee mistään muualta. Jääaika menee siihen, vaikka meillä olisi laaja skaala muutakin opetettavaa.

Eivätkä ulkojäät vahvistaisi pelkkää luistelutaitoa.

– Se ei tekisi ollenkaan huonoa, jos lapset pääsisivät keskenään pelailemaan ja kehittämään sitä kautta pelikäsitystä.

– Nyt sellainen pihapelikulttuuri puuttuu. Takavuosina jos oli jäätä, niin pelit olivat aina pystyssä. Eikä siellä kaikki olleet edes lajin harrastajia, Elo muistelee.

Elo on jutellut Pohjois-Suomen kollegoiden kanssa, joiden työtä ovat helpottaneet korona-aikanakin auki olleet tekojäät.

– Vilskettä on kuulemma riittänyt.

Elon mukaan salolaiset juniorit ovat käyneet Turussa tekojäällä.

– Siellä on joutunut jonottamaan, kun jäälle ei saa ottaa kaikkia halukkaita kerrallaan.

Kiekkohaiden harjoitukset ovat pyörineet viimeisen kuukauden kokoontumisrajoituksia ja kontaktikieltoa noudattaen.

– Olemme tehneet käytännössä pelkästään lajitaitoa. Pelaaminen on jäänyt kokonaan pois.

– Valmentajamme ovat ottaneet asian hyvin vastaan. He ovat suunnitelleet toiminnan uudelleen, Elo kiittelee.

Kiekkohaiden luistelu- ja kiekkokoulu jouduttiin sen sijaan laittamaan kokonaan tauolle, kun pienten lasten kanssa turvavälejä olisi ollut käytännössä mahdotonta ylläpitää. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan luistelu- ja kiekkokoulu starttaa taas tammikuun lopussa.

Jos rajoitukset jatkuvat helmikuulle ja samaan aikaan ulkojäät ovat kunnossa, niin aikooko Kiekkohait viedä treenejä ulkoilmaan?

– Se olisi hieno vaihtoehto! Saisimme tehdä jotain erilaista ja piristävää. Eikä siihen tarvittaisi edes kaukaloa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments