Vaihteeksi puhetta pelistä – vaikka näitä LP Viestin kolmenollia piisaa, tulee mielekkäitä otteluita kaikille

0
Pallo oli illan ottelussa paikoin hieman hukassa, mutta Anna Czakan (oik.) alkoi löytää torjuntajyvää kohdalleen pelin kestäessä. Jymyn passeja jakeli LP Viestiäkin edustanut Venla Hyttinen. (kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Koronakurjuus näkyy naisten Mestaruusliigassakin juuri nyt suurimmillaan kymmenen kuukautta sen jälkeen, kun urheilu-Suomi lyötiin maaliskuussa kiinni. Kun tyhjät katsomot ovat arkipäivää (ja viikonloppua), tekee mieli pohtia välillä aivan muita kuin talousasioita.

Puhutaan ja kirjoitetaan siis pelistä, kun myös Mestaruusliigaa päätettiin jatkaa vaikka väkisin. Sarja on jakautunut mielenkiintoisella tavalla, kenties ainutlaatuisesti kolmeen kastiin.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikille joukkueille tulee 28 runkosarjakierroksen aikana noin kolmasosa mielekkäitä otteluita. Kärkinelikko ratkoo paremmuutensa keskenään. Välikerroksessa ovat OrPo ja LiigaPloki, jopa hämmästyttävän tasaisessa pohjakvartetissa neljä muuta.

– Juuri tällainenhan liigan rakenne pitäisi olla. Neljän kärjen pitäisi olla niitä kansainvälisiä otteluita pelaavia joukkueita – sitten, kun niihin peleihin taas voidaan mennä, mainitsee Nurmon JymyVolleyn päävalmentaja Kari Raatikainen.

JymyVolley koostuu lähes kauttaaltaan Pohjanmaan omista nuorista naisista. Pelaajat pääsevät oppimaan paremmiltaan ja lisäksi taistelemaan sarjapisteistä tasaisesti niin ikään täysin kotimaisen pelaajiston Puijo Wolleyta ja WoVo Rovaniemeä vastaan.

– Kun liigasta ei voi pudota, olemme keskittyneet entistä enemmän pelaajien yksilökohtaiseen kehitykseen. Lisäksi on voitu tehdä paljon esimerkiksi fysiikkaharjoittelua, Raatikainen huomauttaa.

Asian voi tietysti nähdä myös toisin. Paljon löytyy näitä keskiviikon kaltaisia ”kolmenollapelejä”. Tässä tapauksessa liiganelosena ennen keskiviikkoa ollut LP Viesti voitti kotonaan seitsemäntenä olleen JymyVolleyn 3–0. Näin siitäkin huolimatta, että Jymyn riveistä peliä luonnehdittiin jopa kauden parhaaksi, kun taas LP Viesti ei missään nimessä voi olla peliesitykseensä erityisen tyytyväinen.

JymyVolley on pelannut neljää kärkijoukkuetta vastaan seitsemän ottelua ja 22 erää. Vain kolmessa erässä se on päässyt yli 20 pisteeseen. Vastaavasti LP-Vampulaa, Puijoa ja WoVoa vastaan pelatut viisi kohtaamista ovat tuoneet kahdeksan sarjapistettä ja yhteenlasketut erälukemat 12–11.

Inhimillistä selitystä salolaisten keskiviikon tukkoisuuteen löytyy 40 vuorokauden ottelutauosta.

– Tauko näkyi selkeästi alussa. Tuntui, että tämä olisi ollut kauden ensimmäinen ottelu, totesi LP Viestin keskitorjuja, ottelun parhaana palkittu Anna Czakan.

Konkreettisimmin muodonmuutos ottelun sisällä heijastui Iina Andrikopouloussa. Hakkuri oli kerännyt viisi hyökkäysvirhettä täyteen huomattavasti nopeammin kuin kukaan koripalloilija voisi vaihtoon joutumatta tehdä. Viides virhe tuli plakkariin avauserän tilanteessa 14–13.

Lopulta suoria virheitä tuli koko ottelussa enää yksi, eikä Andrikopoulou edes käynyt vaihdossa. Lähellä se tosin oli.

– Ei se mikään salaisuus ole, että olisin ottanut Iinan vaihtoon, jos vielä yksikin virhe olisi tullut. Arita (Ternava) istui jo valmiina vaihtopenkillä, totesi LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Joukkueen pelin tasonmittaus tapahtuu ensi keskiviikkona. Edellisenä lähes kolmena kuukautena sitä ei ole tehty käytännössä lainkaan, kun kahdeksan ottelun voittoputkeen on sisältynyt lähes kauttaaltaan näitä mainittuja alakastin joukkueita.

Toisaalta siitä koronasta on vaan pakko puhua tässäkin välissä hieman. LP Viesti etsii uutta keskitorjujaa, ja tontille on Lemminkäisen mukaan muutama varteenotettava vaihtoehto.

– Kun otteluissa ei ole yleisöä, vaikuttaa se tähänkin hankintaan. Samoin kuin se, että saadaanko pelaaja Suomeen ajoissa. Kanadalaisten kohdalla pystyimme vielä odottamaan, mutta nyt ylimääräistä aikaa ei ole. Helppoa tämä ei ole, mutta joku sille paikalle pitää löytää.

Keskiviikkona vaihtopelaajien joukossa ei keskitorjujia näkynyt. Kuka olisi ottanut sen paikan, mikäli Anna Czakanille tai Nea Haataiselle olisi sattunut jotain?

– Ehkä sitten Arita tai Noora (Kosonen), joilla on hieman kokemusta siltä paikalta. Siinä tilanteessa he olisivat saattaneet lyödä pitkälti laidasta, ja sitten olisi katsottu, kuka milloinkin torjuu. Mutta jos alan tuota miettiä, nukun vielä vähemmän kuin yleensä. Mietitään sitten, jos sellainen tilanne tulee, Lemminkäinen hymähti.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA

LP Viesti–JymyVolley 3–0 (25–20, 25–21, 25–20)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 0/0, Anniek Siebring 7/-2, Noora Kosonen 9/+7, Anna Czakan 10/+6, Arita Ternava 1/+1, Iina Andrikopoulou 16/+6, Saana Virtanen (passari) 0/0, Nea Haatainen 10/+6. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 58.

JymyVolley: Riikka Valkonen 11/+5, Venla Raitala 7/0, Noora Rasinperä 0/0, Katariina Salminen 7/+3, Sara Niemi 6/+4, Silja Arohonka 2/+2, Henni Rinta-Keturi 6/-4, Venla Hyttinen (passari) 0/-3. Libero Laura Penttilän vastaanottoprosentti 62.

Tuomarit: Esa Virta ja Mira Caven.
Hyökkäysprosentti: 37–27
Vastaanottoprosentti: 54–53
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 3–2/5–7
Torjuntapisteet: 9–7

SSS-pisteet: Czakan 3, Syrjälä 2, Andrikopoulou 1. Pistekilpailun tilanne: Siebring 11, Czakan, Ternava ja Tuchashvili 8, Andrikopoulou ja Haatainen 7, Syrjälä 3, Kosonen ja Laaksonen 1.

OHO!

Ensimmäisessä erässä tehtiin yhtä paljon virheitä kuin omia pisteitä. Se erä ei ollut kaunista katseltavaa.

LP Viestin seuraava ottelu: keskiviikkona 20. tammikuuta LP Viesti–LP Kangasala kello 18.30 Salohallissa.