Valtakunnan kuntavaalit

0
Kuntavaalien ehdokaslistoja on aikaa koota maaliskuun alkupuolelle asti. Kuva: TS-arkisto/Marttina Sairanen

Helsingin ansiosta ensi kevään kuntavaalit saavat enemmän valtakunnallista julkisuutta kuin paikallispolitiikka muuten saisi.

Helsinkiin valitaan toista kertaa pormestari. Vapaaehtoisesti väistyvä Jan Vapaavuori on profiloinut kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden ja kaupunginjohtajan roolit yhdistävän luottamustehtävän ylikunnalliseksi.

Vapaavuori on vaikuttanut muun muassa sote-uudistuksen valmisteluun ja suurten kaupunkien yhteistyöhön. Salokin on mukana Vapaavuoren kokoamassa C21-foorumissa.

Uusin ehdokas Helsingin pormestariksi on keskustan puheenjohtajan, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon erityisavustaja Eeva Kärkkäinen. Hän on toiminut myös pääministeri Juha Sipilän erityisavustajana.

Ehdolla on myös nykyinen apulaispormestari SDP:n Nasima Razmyar. Kansanedustajista pormestarikisaan ovat lähteneet perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Pormestarin paikka kuuluu kuntavaalien suurimmalle puolueelle. Hyvä pormestariehdokas voi vaikuttaa paljonkin puolueen vaalitulokseen. Pienille puolueille ehdokkuus voi tuoda lisää ääniä ja julkisuudessa viihtyville ehdokkaille lisää näkyvyyttä.

Pormestarimalli ei ole saanut kuntakentässä suosiota. Turku liittyy keväällä pormestarivetoisten kuntien harvalukuiseen joukkoon. Salossa asiasta ei ole vuosiin keskusteltu vakavasti, ja Somerollakin jatketaan perinteisellä tyylillä.

Puolueilla on silti kärkiehdokkaita, vaikka heitä virallisesti asetetakaan.

Kansanedustajat ovat kovaa valuuttaa kuntavaaleissa Salossakin. Kaupunginvaltuustossa heitä istuu kaksi. Mikko Lundén (ps.) on ehdolla, Katja Taimela (sd.) ei ole vielä kertonut ehdokkuudestaan.

Salon nykyisistä valtuustopuolueista keskustaa ja sen kanssa vaaliliitossa olevia kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta kaikki ovat jo julkistaneet osan ehdokkaista. Aikaa koota listoja on vielä maaliskuun alkupuolelle asti.

Vaikka Salossa ei pormestaria valitakaan, korkeimmissa luottamustehtävissä vaaditaan vastaavanlaisia valmiuksia toimia kaupungin sisällä ja ajaa sen etua maakunnan ja valtakunnan tasolla.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments