Vierailut hoivakoteihin vaativat usein aikatauluttamista – Salossa rajoituksia ymmärretään hyvin

0
Salon Kukonkallion hoivakodissa on todettu koronatartunta.

Koronapandemian takia omaisten vierailut vanhusten hoivakodeissa eivät suju yhtä vaivattomasti kuin ennen. Yleissääntönä on, että vierailuista pitää sopia etukäteen ja että kerrallaan kaupungin hoivakodissa asuvaa läheistä saa tavata korkeintaan kaksi henkilöä kerrallaan.

Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegrenin mukaan lähes kaikki ymmärtävät syyt rajoituksille ja haluavat osaltaan olla suojaamassa suurimpaan riskiryhmään kuuluvia ikäihmisiä, mutta yksittäisiä poikkeuksiakin mahtuu isoon joukkoon.

– Korona on kova asia omaisille, hoivakotien asukkaille sekä myös hoitajille, jotka joutuvat aikatauluttamaan vierailuja ja varmistamaan turvaohjeiden noudattamista muun työn ohella. Ei tämä ole toivottava tilanne kenellekään. Toivon todella, että pian päästäisiin normaaliin arkeen kiinni, Salla Lindegren sanoo.

Tilanne on hoivakodeissa sikäli ristiriitainen, että vaikka jokainen ylimääräinen kontakti on riski, rakkaiden vierailut ovat tärkeitä ja toivottuja.

Salon kaupungin ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä noudatetaan periaatteessa yhtä ja samaa ohjeistusta. Sen mukaan vain terveet voivat tulla katsomaan läheistään ja kasvomaskin ja käsidesin käyttö sekä turvaetäisyyksistä huolehtiminen ovat itsestäänselvyyksiä. Vieraita voi käydä hoivakodeissa korkeintaan kaksi ihmistä kerrallaan.

– Jos suku on iso, sukulaisten pitää keskenään sopia vierailuvuoroista, Lindegren sanoo.

Joulukuun puolivälissä julkaistun ohjeistuksen mukaan tapaamiset voidaan järjestää asukkaan omassa huoneessa, mikäli tällä on käytössään yhden hengen huone. Tällöin etukäteen sovittuna aikana hoitaja ottaa vierailijat vastaan, varmistaa maskin käytön ja muiden turvaohjeiden noudattamisen ja saattaa vierailijat suorinta tietä huoneeseen ja sieltä pois, yleisiä tiloja vältellen.

Tilanne muuttuu, mikäli asukas asuu kahden hengen huoneessa.

– Tällöin tapaamiset järjestetään osaston ulkopuolisissa tiloissa, sillä toista asukasta ei voi asettaa alttiiksi altistumiselle. Tästä voi aiheutua yksikkökohtaisia eroja, sillä eri yksiköissä on erilaisia mahdollisuuksia järjestää tapaamisia, Salla Lindegren kertoo.

Niinpä yleisohjeen noudattaminen täsmälleen samalla tavalla joka yksikössä ei ole mahdollista, koska yksikköjen fyysiset tilat eivät ole samanlaisia. Eniten on Lindegrenin tullut palautetta juuri liittyen kahden hengen huoneissa asuvien tapaamisista, jos niitä ei ole ollut mahdollista järjestää useampaan kertaan viikossa.

– Vierailuilla on iso merkitys asukkaiden hyvinvoinnille ja teemme kaikkemme, että vierailumahdollisuuksia järjestetään mahdollisimman tasapuolisesti, Lindegren sanoo.

Korona on myös muuttanut harmillisella tavalla vierailujen luonnetta. Turvaetäisyyksien noudattamisen takia tuiki tärkeä kosketus ja halaus on pitänyt kieltää.

– Tästä on hoitajien ajoittain pitänyt muistuttaa vierailijoille, jotka ovat mielestään terveitä ja joiden mielestä säännöt eivät koske heitä. 95 prosenttia toki noudattaa sääntöjä ja ymmärtää, että ne ovat olemassa ikäihmisten suojelemiseksi, Lindegren sanoo.

Salon terveyskeskussairaalan osastoilla on ollut vierailukielto 17. joulukuuta lähtien. Poikkeuksena omaisvierailut sallitaan edelleen saattohoitopotilailla ja potilailla, joiden vointi huononee yllättäen.

Somerolla noudatetaan samoja käytäntöjä kuin Salossakin. Someron perusturvajohtaja Marjaana Sorokinin mukaan omaiset ovat suhtautuneet sääntöihin pääsääntöisesti ymmärtäväisesti.

– Me kaikki haluamme suojella lähiomaisia ja muita hoivakotien asukkaita. Ja samalla pidämme tärkeänä ja asukkaiden hyvinvointia edistävänä asiana, että vierailijoita koronasta huolimatta on, Sorokin sanoo.

Myös Somerolla vierailuista pitää sopia etukäteen ja turvaohjeita tulee noudattaa. Vierailijoita voi olla kerrallaan asukkaan luona kaksi. Vuodeosastoilla ei saa toistaiseksi vierailla, mutta tilanteen niin salliessa myös siellä olevien kanssa voidaan järjestää tapaamisia.

Sorokin lisää, että tehostetun palveluasumisen yksikön Mäntykodin ja terveyskeskuksen yhtey-dessä on uudehko vierailukontti, jossa omaiset ja riittävän hyväkuntoiset asukkaat voivat tavata toisiaan.

 

Yksityiset samoilla linjoilla

Yksityisten hoivakotien vierailusäännöt seurailevat likeisesti julkisten hoivakotien sääntöjä, mutta pieniä erojakin on, lähinnä vierailijoiden määrään liittyen. Esimerkiksi Esperi Care ilmoittaa konsernitason ohjeissaan, että vierailijoita voi olla yhdestä kolmeen.

Ilolansalossa vierailijoiden määrä on palvelukodissa korkeintaan kaksi, palvelutalon puolella käytäntö on tilanteen mukaan joustavampi.

– Terveet ja turvatoimet huomioivat vierailijat ovat tervetulleita. Toivomme, että palvelukodissa vierailijat ottavat yhteyttä etukäteen, Ilolansalon toiminnanjohtaja Anne Juntti sanoo.

Palvelutalon puolen ovet olivat keväällä kokonaan kiinni, mutta nyt auki. Monella omaisella on omat avaimensa asukkaan asuntoon.

– Emme voi olla poliiseina ovella. Taiteilemme turvallisuuden ja oman elämän oikeuksien välillä. Vieraat kyllä ymmärtävät, miksi rajoituksia on, Juntti sanoo.

Juntti harmittelee, että kaikki yhteiset lauluhetket on täytynyt lopettaa toistaiseksi ja että muutkin tekemiset on pitänyt rajata alle kymmenen hengen ryhmiin.

Attendo Tupurin hoivakodissa vierailut sääntöjen mukaisesti ovat sujuneet hoivakodin johtajan Päivi Virtasen mukaan pääsääntöisesti hyvin ja rajoitukset ymmärtäen. Korona on hiljentänyt vierasvirtaa, mutta samaan aikaan videopuhelut ja muut somesovellukset ovat tulleet entistä useammalle ikäihmiselle tutuiksi.

– Voi sanoa, että 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat vierailijat ovat itsekin vetäytyneet omaan turvaympäristöönsä, kaupassakäynnit ja muutkin vierailut ovat heillä vähentyneet. Mutta on meillä jokaisella asukkaalla vierailijoita käynyt, Virtanen sanoo.

Samat ilmoittautumiskäytännöt ja terveys-, hygienia-, maski- ja turvavälisäännöt ovat voimassa kaikissa hoivakodeissa.

Jutun otsikkoa muokattu klo 9.24