Virusmuunnos lisää riskiä

0
Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi pääministerin haastattelutunnilla, että lisärajoitukset voivat olla tarpeen virusmuunnoksen vuoksi. Kuva otettu Säätytalolla syyskuussa 2020.

Koronatilanne on Suomessa kääntynyt viime viikkojen aikana parempaan suuntaan. Tosin vielä on liian aikaista iloita pienemmistä tartuntaluvuista, sillä kaikki juhlapyhien tartuntamäärät eivät ole vielä tiedossa.

Synkän varjon koronatilanteen päälle luo Britanniasta levinnyt virusmuunnos. Tämä koronaviruksen uusi muoto näyttäisi leviävän entistä helpommin ja nopeammin.

Suomi on selvinnyt taistelussa koronavirusta vastaan ainakin toistaiseksi melko hyvin. Pahalta näyttänyt toisen aallon nousu saatiin joulukuussa katkeamaan, ja tartuntamäärät kääntyivät laskuun. Tässä olemme onnistuneet paremmin kuin muut Euroopan maat.

Epidemian taltuttamisesta ei voida kuitenkaan vielä Suomessa puhua. Tammikuun ensimmäisten päivien tartuntaluvuissa eivät joulun ja vuodenvaihteen lomakausi vielä täydellä painolla näy. Moni on juhlapyhien vuoksi lykännyt testeissä käyntejä.

Joulukuun tartuntamäärien kasvun pysäyttäminen kertoo kuitenkin siitä, että rajoitusten kiristämisellä on ollut vaikutusta. Suomalaiset ovat kohtuullisen hyvin myös noudattaneet kokoontumiskieltoja. Toisaalta joulua ja uutta vuotta juhlittiin taas myös perinteisin menoin suurissa joukoissa.

Hyvä koronatilanne voi muuttua nopeasti, jos Britanniassa löytynyt uusi virusmuunnos leviää Suomessa. Tämä muunnos leviää aiemmin tunnettua virusta herkemmin. Sen ei kuitenkaan ole todettu aiheuttavan vakavampaa tautimuotoa.

Virusmuunnosta on löytynyt monilta suomalaisilta, mutta terveysviranomaiset uskovat, että nämä tartuntaketjut on saatu kuriin. Silti uuden virustyypin kantajia voi edelleen olla myös Suomessa.

Lisärajoitukset voivat tulla tarpeeseen, jos tartuntamäärät lähtevät uudestaan nopeaan kasvuun.

Kun kotiperäiset tartunnat saadaan alas, on maahan tulevien ihmisten testausta ulkorajoilla tehostettava. Muuten tehty työ valuu nopeasti hukkaan.

Ensimmäiset koronarokotteet on annettu hoitohenkilöstölle. Rokotustahti on ollut verkkainen, ja pienen ensimmäisen eränkin rokottamiseen kului aikaa.

Jatkossa rokotetahti toivottavasti nopeutuu. Vain kattavilla rokotuksilla voidaan päästä koronasta eroon, kun riittävä laumasuoja saavutetaan.

Kilpailu rokotteista on maailmanlaajuisesti kovaa. Suomi voi olla tyytyväinen siitä, että olemme mukana EU:n yhteishankkeessa. Muuten pieni maa olisi jäänyt jalkoihin tässä kilpajuoksussa.

Ensimmäisten rokotteiden hankinnassa Yhdysvallat näyttää kuitenkin onnistuneen EU:ta paremmin. Seuraavissa rokotehankinnoissa EU:lla on parantamisen varaa.

Kun rokotteita saadaan, pitää Suomessa huolehtia siitä, että joukkorokotukset sujuvat nopeasti ennalta laaditun ohjelman mukaisesti.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments