Virusmuunnos on uusi uhka

0
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan Suomeen tulee ulkomailta nyt enemmän koronavirustapauksia kuin aiemmin syksyn aikana. Tartuntoja on havaittu niin suomalaisilla kuin ulkomaalaisilla maahantulijoilla.

Suomen koronatilanne on toistaiseksi pysynyt rauhallisena. Virustaudin toinen aalto saatiin talttumaan rajoituksilla ja ohjeita noudattamalla. Tällä hetkellä Suomen koronatilanne on Islannin kanssa Euroopan paras.

Hyvä tilanne voi kuitenkin nopeasti muuttua. Synkän uhkakuvan muodostavat viruksen uudet mutaatiot, jotka leviävät huomattavasti herkemmin kuin alkuperäinen virus. Jos virusmuunnokset pääsevät Suomessa vauhtiin, hyvä tilanne voi romuttua viikoissa.

Uusia virusmuunnoksia on löytynyt Britanniasta, Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta. Britanniasta lähtenyt mutaatio on levinnyt jo kymmeniin maihin, joissa sen osuus kaikista koronatartunnoista nousee nopeasti.

Aiempaa huomattavasti herkemmin tarttuva virus on tuonut koronan vastaiseen taisteluun uuden ongelman. Vaikka ensimmäiset rokotteet on jo piikitetty, ärhäkkä virusmuunnos kasvattaa tartuntoja ympäri maailmaa.

Uusi muunnos ei onneksi näytä aiheuttavan vakavampaa tautia kuin alkuperäinen virus. Lisäksi uusien rokotteiden uskotaan tehoavan myös muuttuneeseen virukseen.

Virusmuunnosta on löytynyt kymmenittäin myös Suomesta. Pääosin sitä on todettu matkailijoilta ja heidän lähipiiriltään. Uudesta mutaatiosta on jäljitetty yksi iso ja muutamia pienempiä tartuntaketjuja.

Muuntoviruksen leviämistä Suomeen pyritään estämään tehostamalla rajatestauksia. THL ohjeistaa myös pitämään pitempiä turvavälejä ja käyttämään maskeja aina julkisissa tiloissa.

Kaikki keinot ovat tarpeen. Suomen vakaa koronatilanne murtuu nopeasti, jos uusi virusmuunnos pääsee vapaasti leviämään. Varoittava esimerkki on Irlanti, jossa hyvä koronatilanne synkkeni hetkessä, kun virusmuunnos pääsi vauhtiin.

Kaikkien Suomessa löydettyjen virusmuunnosten alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Se voi tarkoittaa, että ärhäkkä virus voi levitä ilman rajoilta tulevia uusia tartuntoja. Tilanne selviää lähiviikkoina.

Tartuntojen nopea kasvu voi johtaa siihen, että Suomessa joudutaan ottamaan käyttöön nykyistä kovempia rajoituksia.

Korona voitetaan laajoilla rokotuksilla. Tauti saadaan hallintaan vasta, kun valtaosa maailman väestöstä on saanut rokotteen.

Sitä ennen on varauduttava koronatartuntojen kasvuun. Uuden virusmuunnoksen pysäyttäminen vaatii järeitä rajoituksia ja entistä tarkempaa ohjeiden noudattamista.