Ei isoja johtopäätöksiä tuloksista – Tommi Holttinen lähtee luottavaisena Jyväskylän SM-halliin

0
Seipäät pussiin ja menoksi kohti Jyväskylää. (kuva: SUL/Anssi Mäkinen)

Seiväshyppääjä Tommi Holttinen sanoo, ettei hänen tammi-helmikuun tuloksistaan kannata vetää suuria johtopäätöksiä Jyväskylän sunnuntaista SM-hallikilpailua silmällä pitäen.

– Tulokset eivät vielä ole olleet sitä, mitä on odotettu. Olin joulun jälkeen flunssassa, joka vei esimerkiksi nopeutta yllättävän pitkäksi ajaksi, Someron Esan edustaja kertoi torstaina Salon Seudun Sanomille.

Hallikisakausi alkoi 540:n ylityksellä, joka oli 23-vuotiaalle hyppääjälle uran paras kauden avauskilpailu. Toisena ääripäänä löytyy viime sunnuntain tapahtuma Tampereella, jossa aloituskorkeuskin (510) jäi ylittämättä.

– Siinä kisassakaan hypyt eivät sinänsä tuntuneet huonoilta. Hallikauden aikana olen saanut tehoja hyppäämiseen takaisin. Luotan, että tuloskunto löytyy jo Jyväskylässä – en sinne muuten lähtisikään, Holttinen puntaroi.

Suomen mestaruus ei vaikuttaisi tällä kertaa irtoavan kovin helposti. Viime vuonna Holttinen saavutti uransa ensimmäisen SM-kullan jakamalla sen 15 päivää häntä nuoremman Urho Kujanpään kanssa. Kujanpää on ollut hallikaudella varsin tasaisessa vireessä ylitettyään neljän kilpailun aikana kahdesti 550 ja heikoimmillaankin 536.

Lisäksi mestaruudesta saattaa hyvinkin taistella myös Mikko Paavola. Kausi kaudelta kehittynyt, tammikuussa 23 vuotta täyttänyt Alajärven Ankkurien hyppääjä ylitti joulukuussa ennätyksensä 554. Jalkavamma on pitänyt hänet poissa kisoista tämän vuoden puolella, mutta Jyväskylään mies on ilmoittautunut.

Paavola nappasi viime vuonna myös ulkoratojen Suomen mestaruuden. Kyseisissä Turun kisoissa Holttinen – joka jahtaa edelleen ensimmäistä Kalevan kisojen mestaruuttaan – olisi ollut ehdoton ennakkosuosikki. Nilkkavamma esti kuitenkin hyppäämisen finaalissa.

Toissa vuonna Kalevan kisat menivät nuorten EM-kilpailujen tavoin pilalle kipeytyneen jalan takia. Epäonnea on riittänyt sikäli, että kausien tärkeimmät tapahtumat ovat jääneet kokematta, vaikka Holttinen on muuten pysynyt varsin hyvin terveenä.

– Ei se tietysti kivaa ole, kun isoina tavoitteina olevat kisat jäävät väliin. Toisaalta sekin kuuluu tähän hommaan, kun äärirajoilla välillä mennään harjoittelemisen ja kilpailemisen kanssa.

Näiden vastoinkäymisten myötä Holttinen putosi opetus- ja kulttuuriministeriön apurahojen piiristä. Hänen fysioterapeuttiopintonsa ovat loppusuoralla.

– Muutama käytännön harjoittelujakso on vielä jäljellä. Koitan ajoittaa ne sillä tavalla, todennäköisesti syksyyn, ettei harjoittelu häiriinny.

Viime kaudessa oli kuitenkin myös paljon positiivista. Kokonaisuutena tulosvire oli hänen uransa paras, kun Espoossa ylittyi ensin kesäkuussa ulkorataennätys 552 ja perään elokuussa 551. Uran korkeimmalta kilpailutilanteessa ylitetty rima on edelleen Uppsalan talvesta 2018: 555.

Koronavirustilanne ei ole vaikuttanut arkeen suuremmin sikäli, että harjoittelu kotikaupunki Turun hallissa onnistuu tavanomaiseen tapaan. Suurin muutos kohdistuu siihen, ettei ulkomaiden reissuja ole näillä näkymin luvassa.

Viime talvena Holttinen ehti kilpailla Ruotsissa, Irlannissa ja Ranskassa ennen kuin maailma maaliskuussa mullistui. Perinteinen harjoitusleiri Italiassa jäi jo viime keväänä väliin.

– Vahvasti siltä näyttää, ettei Italiaan pysty eikä ole järkevääkään lähteä. Ei harjoittelu jää siitä kiinni: jos sää sallii keväällä pääsemisen ulos suhteellisen aikaisin, hyvä niin. Jos ei, sitten treenataan hallissa.

Suurin kehittämisen kohde seiväshyppääjänä on Holttisella varsin selkeä.

– Nopeudessa on eniten tekemistä. Toki tässä lajissa siihen yhdistyy monta muutakin asiaa. Syksyllä nopeuteenkin auttoi se, että tehtiin aika paljon voimatreeniä. Varsinaista nopeusjaksoa ei ehditty flunssan takia toteuttaa, mutta ennen sitä kehitys näytti hyvältä.

SM-hallit Jyväskylässä lauantaina ja sunnuntaina. Yle näyttää tapahtumat kanavillaan.

Pystyykö Lampela haastamaan Murtoa?

Viisi viimeisintä naisten seiväshypyn Suomen mestaruutta voittanut Wilma Murto on selkeähkö suosikki saavuttamaan tittelin myös lauantaina Jyväskylässä. Täysin läpihuutojutusta ei tosin etukäteen voi puhua, sillä Elina Lampela pystyy parhaimmillaan tekemään mestaruudesta kilpailun. Lampela on hypännyt hallikauden aikana lukemat 420, 430 ja 436 ennen kuin jäi ilman tulosta pari viikkoa sitten Helsingissä.

Murto ylitti puolestaan Turussa tavallista lyhyemmällä vauhdilla 451 ja viime viikonloppuna Helsingissä 441. Muita kandidaatteja mestariksi ei käytännössä ole – Saga Andersson ylitti viime kaudella parhaimmillaan 412.

Muista salonseutulaistaustaisista Jyväskylässä urheilee sunnuntaina 3 000 metrin juoksumatkalla Sara-Elise Ruokonen. Kyseessä on siinä mielessä kotikilpailu, että Ruokonen vaihtoi viime vuonna seuraa Kuusjoen Humusta Jyväskylän Kenttäurheilijoihin.

21-vuotiaan urheilijan ennätys ilmoittautuneiden joukossa on 11:nneksi paras.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments