Etäluotettavaa

0

Voiko kukaan näin Kalevalan päivänä olla miettimättä, miten korona olisi vaikuttanut Sammon ryöstöön? Tuskinpa vain.

Siinähän olisi käynyt niin, että Kalevan miesten venekunta olisi jäänyt jo satamassa Pohjan akan määräämään koronakaranteeniin odottamaan testejä ja rokotuksia. Niitä ei tietenkään tehtäisi eikä annettaisi ei-toivotuille vieraille.

Vaka vanha Väinämöinen ei piikkiä edes ottaisi, vaikka saisi. Pienet nuhat eivät pidättele miestä, joka tietää maailman syntyneen sotkan munasta.

Koska on myös suomalaisen kulttuurin päivä, muutama sana siitä.

Konsertteja ei voi järjestää, eikä näytelmiä esittää, mutta tilalle ovat tulleet ministerien, ylijohtajien, kansliapäälliköiden ja muiden suurmuftien tiedotustilaisuudet. Niitä on seurattu kohta vuosi, ja kun vähän vielä jatketaan, ehtii aikuisikään kasvaa sukupolvi, joka ei muusta tiedäkään.

Epidemian edetessä näissä esityksissä on lisätty taiteellisia kierroksia uudistamalla teatteri-ilmaisua radikaalisti. Perinteisessä naamioteatterissa kun ei puhuta lainkaan, vaan luotetaan kehon ilmaisuvoimaan.

Pääministeri voisi höystää vielä koleaa koronaviestiä Suomea euroviisuissa edustavan Blind Channelin puhemiesten ohjeiden mukaan: ”vuoden 2020 jälkeen aika moni ihminen kokee niin, että ne haluaa nostaa keskarit ilmaan ja huutaa”. Siinä on mimiikkaa ensi hätään.

Poliittisessa puheessa voi ottaa käyttöön myös euroviisuedustajien toisen helmen: ”me mennään statementtaamaan sellaista ajatusmaailmaa, mitä me edustetaan”.

Koronankin keskellä Suomi näyttäytyy hyvinvoivien kiinteistönomistajien maana. Kun liikkumista rajoitettiin viime keväänä, suurin murhe oli, pääseekö pääsiäisenä mökille.

Sen jälkeen on otettu aktiiviseen käyttöön monipaikkaisuuden käsite. Se sisältää muun muassa ajatuksen, että monella ihmisellä on kaksi kotia, joissa kummassakin voi tehdä töitä etänä.

Kaksikotisilla kasveilla heteet ja emit ovat eri yksilöissä, joten biologisesti ihminen on kaksikotinen silloinkin, kun osoitteita on vain yksi.

Yleisesti etätyön lisääntymistä pidetään hyvänä. Se vaatii etäluottamusta, ja parhaimmillaan tapahtuu kehitystä niin, että epäammattimaisuus vaihtuu etäammattimaisuudeksi.

Tällä viikolla kuultiin, että koronarajoituksia on tulossa maaliskuussa lisää. Jos ne olisivat olleet voimassa jo jouluna, elämä olisi ollut hankalaa. Minne menet, jos huoneessa on jo kuusi?

Esimerkiksi ravintolat suljetaan taas, ja ne saavat myydä ruokaa vain noutopakkauksissa.

Pakinan alussa mainittu Väinämöinen ei ole enää pitkään aikaan saanut soittaa hauenluista kanneltaan keikoilla. Karaokea on saanut laulaa. Nyt sekin pitää tehdä kotona etämusikaalisesti. Kappaleen voi noutaa karaokebaarin ovelta.