Hikiseksi muuttunut iltapäivä – Serbian voitto varmisti lopullisesti Susijengin EM-paikan

0
Edon Maxhuni pelasi lyhyen maajoukkueuransa parhaan ottelun perjantaina Tbilisissä. (Kuva: Lehtikuva/Ville Vuorinen)

Susijengi käsitteli poikkeuksellisen kovan paineen ja selkeän suosikkiaseman rimaa hipoen Tbilisin EM-karsintakuplan avausottelussa Sveitsiä vastaan ja varmisti viidennen peräkkäisen EM-lopputurnauspaikan 92-84-voitolla.

Hermostuneiden avausminuuttien jälkeen Susijengi riisui Sveitsin vähistä aseistaan ja otti Edon Maxhunin johtaman penkkiviisikon johdolla ottelun täydellisesti kontrolliinsa.

Kaikki parketilla tapahtunut viittasi siihen, että Sveitsille on varattu iltapäivän ottelussa vain rimpuilijan sivurooli. Susijengin huolellinen valmistautuminen ja alusta asti laaja 11 pelaajan rotaatio piti puolustuksen intensiteetin riittävän korkealla Sveitsin lopulta varsin yksipuolista hyökkäystä vastaan.

Parhaimmillaan Susijengi johti kolmannen neljänneksen lopussa 27 pisteellä (71–44), ja paikka EM-kisoissa alkoi näyttää varmalta.

Mutta vain käytännössä.

Kuten kaikki koripalloa seuraavat tietävät, varmin tapa päästä hyperventilaatioon on huokaista helpotuksesta.

Päätösneljänneksellä Sveitsi vaihteli puolustusmuotoja, upotti kovia kaukoheittoja ja Susijengin tiukka kontrolli katosi täysin. Odotetusti edennyt ottelu muuttui sellaiseksi, jota Susijengi oli pelännyt.

Sveitsi kuroi eron päätösminuutilla jo viiteen pisteeseen, mutta kaksi epäurheilijamaista virhettä pilasivat altavastaajan sankaritarinan ja Susijengi sai lopulta sen viimeisen huokauksen.

EM-kisapaikka varmistui lopullisesti vasta perjantain iltaottelussa, jossa Serbia voitti Georgian 92-66. Näin Suomen karsinnat päättävässä ottelussa Georgiaa vastaan ei ole enää panosta.

Susijengin kannalta nihkeäksi muuttuneen perjantai-iltapäivän paras uutinen oli nuorten pelaajien vastuunotto.

17 pistettä säkittänyt Maxhuni ei arkaillut ottaa omia ratkaisuja ja oli koko ajan niin sanotusti pelin päällä. Maxhunin esityksestä kertoo paljon se, ettei tuskin kenelläkään tullut ikävä nilkkavamman vuoksi Suomeen jäänyttä Jamar Wilsonia. Nuoriso-osastosta onnistuivat myös Mikael Jantunen ja Elias Valtonen, jotka toivat kaivattua fyysisyyttä lähempänä koria.

Susijengin paras ja tärkein pelaaja oli kuitenkin jälleen Sasu Salin, joka teki Sveitsin hyökkäämisestä ikävää. Salin hankki seitsemän virhettä kapealla rotaatiolla pelanneelle Sveitsille ja heitti päälle 15 pistettä.

Petteri Koposen ensimmäinen maaottelu kahteen vuoteen toi 21 pistettä, joista peräti 10 tuli vapaaheittoviivalta loppuminuuttien virhesumassa. Syksyn pelaamatta ollut Koponen on karkeasti arvioituna vasta noin 80 prosentin pelikunnossa.

Yksi onnistujista oli myös pisteittä jäänyt luotto-Susi Matti Nuutinen, joka merkkautti 19 minuutin peliajalla kentän parhaan plusmiinus-lukeman (+16).

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann oli ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa kireänä. Dettmann vastasi kysymyksiin lyhyillä nollalauseilla tai sitten hän ei suostunut ymmärtämään kysymyksiä ja jätti vastaamatta kokonaan.

– Jos mä saan vastata suomeksi ilman naamaria, niin mä vastaan. Suomen media voi soittaa mulle, niin mä vastaan, Dettmann höyrysi kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

Dettmannille on silti annettava kehuja paitsi voitosta (oli se sitten miten nihkeä tahansa) myös joukkueen sitouttamisesta. Tässä maailmantilanteessa oli nimittäin kova temppu junailla Utahin yliopiston aloitusviisikossa pelaava Mikael Jantunen sekä Japanin kakkosliigassa pelaava Erik Murphy Susijengin käyttöön, vaikka Murphyn lisäarvo jäikin pieneksi.

Henrik Dettmann oli kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa vähäsanainen.
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments