Huutokauppakeisari osasi veikata etukäteen tuotteen, joka toisi eniten euroja Salon Teatterin huutokaupassa

0
Koko huutokaupan arvokkaimmaksi myyntiartikkeliksi kohosi Omppurinteen puusepän suunnittelema design-valaisin, jonka hinnaksi tuli 280 euroa. Vasemmalla striimausta tekemässä Salo Livestreamin Leslie Kontturi, valaisinta esittelemässä Salon Teatterin tuotantosihteeri Miia Raivikko-Alhoranta ja oikealla Heli ja Aki Palsanmäki. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Salon Teatterin torstaina järjestämä hyväntekeväisyyshuutokauppa onnistui odotusten mukaisesti. Huutokauppa tuotti teatterille yhteensä 4 220 euroa.

– 4 000 euroa oli meidän tavoitteemme, ja 220 euroa meni yli. Enemmänkin olisi saanut tulla, mutta olemme tyytyväisiä, sanoo Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma.

– Ennakkotarjousten perusteella koossa oli runsaat 2 000 euroa ja ajattelimme, että puolet täytyy tulla lisää Akin avustuksella.

Ja niin siinä myös kävi.

Huutokaupan saapui meklaroimaan Suomen huutokauppakeisarina tunnettu Aki Palsanmäki, joka hoiti homman tv:stä tutulla rutiinilla. Huutokauppa tapahtui Salon Teatterin näyttämöllä, josta se välitettiin katsojille suorana lähetyksenä Salo Livestreamin kautta. Huutokauppa saavutti verkossa puolitoista tuhatta katsojaa.

Kokemus oli Palsanmäellekin mielenkiintoinen, sillä se oli hänelle ensimmäinen striimattu huutokauppa, jossa ei ollut lainkaan elävää yleisöä.

– Tämä oli ihan hieno kokemus, mutta liveyleisö antaa aina fiilistä ja rohkaisee esiintyjää. Jos korona vain riehuu, niin tähän se varmaan menee, mutta toivotaan, ettei menisi. On tämä kuitenkin yksi vaihtoehto, meklari toteaa.

Viimeksi Aki ja Heli Palsanmäki ovat pystyneet pitämään huutokaupan yleisölle 27. marraskuuta.

– Tässä on oltu vähän kuin löyhässä hirressä. Jos näin mennään kesään asti, sitten ollaan jo ihmeessä, Aki Palsanmäki sanoo.

– Tai sitten meidän on pakko miettiä tällaisia vaihtoehtoja, Heli Palsanmäki lisää.

Aki ja Heli Palsanmäen lahjoittama kuparipannu pariskunnan nimikirjoituksilla myytiin 70 eurolla.

Vastaavanlaisessa tilanteessa koronarajoitusten vuoksi on myös Salon Teatteri, jonka harrastustoiminnan tukemiseksi huutokauppa järjestettiin. Teatteri ei ole voinut pitää esityksiä 4. joulukuuta jälkeen, joten tuloja ei ole. Idean huutokaupasta ja Palsanmäkien pyytämisestä mukaan keksi Mia Kuisma.

– Meillä oli viime keväänä teatterilla kirpputoritoimintaa, mutta se ei oikein tuottanut. Mietin, miten sitä voisi laajentaa ja keksin huutokaupan. Jos ei koskaan ota riskejä, ei mitään voi saadakaan, ja niinpä soitin Aki Palsanmäelle. Ja he innostuivat heti, Kuisma kertoo.

Teatteri sai yrityssponsoreilta kokoon lahjoituksia, jotka riittivät lähes kattamaan meklarin palkkion. Huutokaupattavia tuotteita pyydettiin myös lahjoituksena, ja niitä kertyi yhteensä 127.

– Olimme todella positiivisesti yllättyneitä salolaisten yritysten, yksityishenkilöiden ja taiteentekijöiden auttamishalusta. Se kertoo siitä, että ihmiset haluavat tukea meitä ja pitää kulttuuria elävänä. Katsotaan, jos voimme kutsua kaikki lahjoittajat kiitokseksi vaikka kesäteatteriin, Mia Kuisma toteaa.

– Koko Salon Teatterin hallitus on hirveän kiitollinen ja otettu, että niin moni halusi auttaa, sanoo Salon Teatterin hallituksen puheenjohtaja Johanna Saarinen.

Keraamikko Erkka Auermaan teos Sirkuskoulu vuodelta 2020 myytiin 190 eurolla.

Huutokaupattavana olleisiin tuotteisiin sai tutustua etukäteen Salon Teatterin netti- ja Facebook-sivuilla, ja niistä sai jättää ennakkotarjouksia. Ennakkotarjouksia tuli noin 30 tuotteesta.

– Omppurinteen design-valaisimesta tarjottiin ennakkoon 255 euroa ja Kone-Ruuskasen lahjoittamasta Husqvarna-moottorisahasta oikein tapeltiin, siitä tarjottiin ennakkoon 130 euroa. Myös Peter Nybergin lahjoittama baarikaappi kiinnosti, Kuisma luettelee.

Suurin osa kaikista saaduista artikkeleista myytiin pari tuntia kestäneessä huutokaupassa, mutta osa jätettiin pois, koska niistä ei tullut ennakkotarjouksia. Poisjätettyjen joukossa oli muun muassa Ami Aspelundin esiintymisasuja ja Salon Teatterin vanhoja näytelmäjulisteita. Kuisma myöntää, että häntä hämmästytti, kun ne eivät kiinnostaneet. Myyntiin asti meni Tove Janssonin käsin kirjoittama kirje Salon Teatterin ohjaajalle Olli Saaristolle vuodelta 1989.

– Kirjekään ei herättänyt ennakkokiinnostusta, ja se myytiin nyt 20 eurolla. Kyllä se vähän kirvelee, mutta ei voi mitään, Kuisma toteaa.

Ylijääneitä tuotteita teatteri aikoo myydä muun muassa Aarresaaressa kirpputoripöydässä.

Husqvarnan moottorisahasta oli paljon kiinnostusta. Huollettu, uudenveroinen saha meni 135 eurolla.

Meklari piti huutokaupattavaa kattausta erittäin hyvänä.

– Tässä on taidetta, huonekaluja, keräilyesineitä, lahjakortteja ja jopa moottorisaha – jokaiselle jotakin, Palsanmäki kuvaili.

Ennen huutokauppaa hän veikkasi, että korkein hinta tullaan saamaan Omppurinteen puusepän suunnittelemasta, koivuvanerista tehdystä design-valaisimesta. Ennustus oli oikea, ja Salossa käsin tehty valaisin myytiin 280 eurolla.

Muita korkeimpiin hintoihin nousseita tuotteita olivat muun muassa Erkka Auermaan Sirkuskoulu-teos 190 euroa, Salon Autokoulun lahjakortti 155 euroa, Hanhivaaran Liikuntakeskuksen treenipassi 150 euroa, Husqvarna-moottorisaha 135 euroa, Fysiopaletin Xsensible-jalkineet 110 euroa, Katastrofiklubin yksityiskeikka 110 euroa, Kupittaan Saven Matti ja Maija 110 euroa ja baarikaappi 100 euroa.

Huutaminen tapahtui merkitsemällä tarjous Youtubessa omalla nimellä kommenttikenttään. Koska verkkoon kirjatut tarjoukset tulivat näkyviin pienellä viiveellä, siitä syntyi välillä pientä hämmennystä. Ongelmista kuitenkin selvittiin, ja teatterilaiset ja meklari olivat tyytyväisiä lopputulokseen.

– Meni ihan ookoo, Palsanmäki summasi.