Jäätävä perinne jatkuu jo 63. kertaa – Lionsien tynnyri odottaa jälleen kevättä ja Salonjoen jäiden lähtöä

0
JÄÄTYNNYRIN PALUU. Salon paikallislegenda jäätynnyri on päässyt vuoden tauon jälkeen takaisin vakipaikalleen Salonjoen jäälle taksikopin ja Turuntien sillan lähituntumaan. Lions Club Salon Risto Assmuth (vas.), Pentti Järvinen ja Matti Laakso ankkuroivat jäätynnyrin kiinni liki 30-senttiseen jäähän, jotta pintavedet eivät lähetä sitä matkalle ilman jäälauttoja. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Jäätynnyri on saapunut kaupunkiin. Lions Club Salon jäidenlähtöveikkaus ja legendaarinen jäätynnyri on saatu jälleen asetettua paikalleen taksikopin viereen keskelle Salonjokea.

Nyt jäätä on tynnyrin alla maanantaisen mittauksen mukaan peräti 28 senttiä.

Vuosi sitten tilanne oli koko lailla toinen: lumeton ja märkä talvi nostatti Salonjoen virtaukset tulvatasolle helmikuun loppupuolella eikä lumesta, jäästä ja kunnon talvesta ollut tietoakaan. Salonjoen pinta nousi lähes vuosi sitten liki kaksi metriä.

– Kolme kertaa ei ole voitu viedä tynnyriä joelle ollenkaan jään puuttumisen takia, kertoo Matti Laakso Lions Club Salosta, kaira ja mittakeppi kainalossaan taksikopin ja Salonjoen välisellä jalkakäytävällä.

Jään puute tai olosuhteet ylipäätään eivät silti ole estäneet Lionsien jääveikkausta, joka järjestetään nyt jo 63. kertaa.

– Jos jäätä ei ole, myös päävoitto arvotaan, Laakso sanoo.

Jääveikkaus jos mikä on vankkaa ja elävää salolaista yhtenäiskulttuuria. Perinteisten arpajaisten säännöt ovat yksinkertaiset: hän, joka arvaa tarkimmin sen hetken, kun jäätynnyri on jäidenlähdön mukana alittanut Turuntien sillan, voittaa arpajaisten pääpalkinnon.

Arpajaisiin voi osallistua ostamalla viiden euron arvan ja kirjaamalla sen lipukkeeseen tarkan hetken, milloin tynnyri lähtee liikkeelle ja lipuu sillan ali.

– Tarvitaan päivämäärä sekä kellonaika minuuttien tarkkuudella. Muutama vuosi sitten kaksi oli arvannut hetken neljän minuutin tarkkuudella, toinen ennen ja toinen jälkeen jäiden lähdön. Silloin piti voittaja arpoa näistä kahdesta, Laakso sanoo.

Tynnyri on ankkuroitu jäähän kolmella köydellä. Tämä varmistaa sen, ettei tynnyri lähde seilaamaan jäänpäällisen veden varassa ennen aikojaan sillan ali merta kohti.

Ennen tynnyrin vaiheita seurattiin taksikopista. Nyt on jo kolmatta vuotta käytössä minuutintarkka videovalvonta.

– Kamera käynnistetään 15.3., ja 16.3. kello 00.01 on ensimmäinen hetki, jonka voi merkitä arpaan. Kameroita seuraamassa on kolme eri kaveria netin kautta. Tynnyrin sillanalitushetki tiedetään minuutin tarkkuudella, eikä siihen jää tulkinnanvaraa, Laine sanoo.

Jäätynnyrin kiinnittämisen yhteydessä mitataan myös Salonjoen jään paksuus. Matti Laakso ja Risto Assmuth totesivat sen olevan 28 senttiä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Jääveikkauksessa kyse on leikkimielisestä mutta sinänsä vakavasta hyväntekeväisyydestä. Arpajaisten tulot käytetään nuorten ja vanhusten hyvinvoinnin tukemiseen. Arpoja on painettu 1 400 kappaletta, ja niiden yhteenlaskettu myyntihinta on 7 000 euroa. Voittoja on tarjolla 21 kappaletta, päävoittona on liki neljänsadan euron rannekello.

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan muun muassa Solifer-polkupyörä, autopesun kymppikortti, vaatteita, golf-kurssi, rahastolahjakortteja… Ja kaikenlaista muuta kivaa, mitä Salon yritykset voivat tarjota.

– Monet salolaisseurojen juniorit myyvät myös arpoja, ja seurat saavat kolme euroa jokaisesta myydystä arvasta omaan käyttöönsä, Laakso sanoo.

Laakso arvioi, että arpajaistuotolla kerätään vuosittain noin 5 000 euroa paikalliseen hyväntekeväisyyteen.

Täytetty arpalipuke tulee palauttaa joko torin R-kioskille tai Helsingintien Teboilille viimeistään maaliskuun 15. päivä.

Huhtikuu on oikukas

Tilaston mukaan Salonjoki sylkee jäänsä Halikonlahteen useimmin huhtikuun alkupuolella.

– Myöhäisin jäidenlähtö on ollut kahdesti huhtikuun 29. päivä. Näin tapahtui vuosina 1955 ja 1956. Eniten jäät ovat lähteneet huhtikuun alussa: neljäs päivä jäät ovat lähteneet viisi kertaa, toinen päivä kolme ja kuudes päivä neljä kertaa. Mutta huhtikuun 5. ja 11. ja 12. päivä jäät eivät ole lähteneet kertaakaan, Matti Laakso sanoo.

Voidaan päätellä, että huhtikuu on oikukas, mitä tulee kevään koittoon.

Lions Club Salon jäidenlähtöarkisto ulottuu olympiavuoteen 1952.

Aikaisin Salonjoen jäidenlähtöpäivä on kirjattu tammikuun puolelle.

– Vuonna 2000 jäät lähtivät kolmasti: ensin tammikuun kahdeksas, sitten helmikuun 29. päivä ja vielä kahdeksas huhtikuuta. Sinä vuonna voittaja piti arpoa, koska arvat olivat yhä myynnissä kahden ensimmäisen jäidenlähdön aikaan, Matti Laakso sanoo.

Jäättömiä talvia löytyy Lions Club Salon tilastoissa tällä vuosituhannella kolme: vuosina 2008, 2015 ja 2020.