Juhlatiloissa jännitys tiivistyy tulevaan kuukauteen – ”Vielä on toiveikkuutta ja uskoa ensi kesään”

0
Eija ja Mikko Halkilahti ovat toiveikkaita tulevan kesän suhteen, sillä ainakaan vielä isoja varauksia ei ole peruutettu tai siirretty. He toivovat, että sekä rajoitukset että rokote purisivat kevään aikana väestöön niin, että ensi kesänä päästäisiin jo juhlimaan isommillakin porukoilla.

Salon kokous- ja juhlatilojen yrittäjät seuraavat tällä hetkellä koronavirusepidemian ja siitä seuraavien rajoitusten jatkumista herkeämättä. Helmikuun lähestyessä puoliväliä yrittäjät ovat toiveikkaita, mutta samalla huolestuneita tartuntamäärien pysyessä viikko toisensa jälkeen korkealla.

Haukkalan Juhlatilojen yrittäjät Eija ja Mikko Halkilahti veikkaavat, että seuraava kuukausi on avainasemassa siinä, miltä tuleva kesä tulee juhlien ja muiden kokoustilaisuuksien osalta näyttämään.

– Vielä sekä meillä että asiakkailla on toiveikkuutta ja uskoa ensi kesään. Kesältä ei ole vielä peruutettu yhtään isompaa juhlaa, mutta onhan se selvää, että jos rajoitukset jatkuvat vaikka huhtikuuhun, voi se alkaa vaikuttaa jo kesäänkin, Halkilahdet miettivät.

Jossain määrin ”koronaväsymys” alkaa kuitenkin jo näkyä, sillä esimerkiksi viime kesän tapaan jo kerran siirretyistä juhlapäivistä halutaan tänä vuonna pitää entistä hanakammin kiinni.

– Tuntuu siltä, että asiakkaat pitävät varauksistaan kiinni jopa viime kesää tiukemmin. Se on tietysti meidän kannalta hyvä ja kertoo myös tietynlaisesta väsymyksestä jatkuviin rajoituksiin ja halusta juhlia pitkästä aikaa. On tässä varmaan tietynlaista patoumaa juhlien suhteen, ja voisin kuvitella juhlimisen aiheita toden totta riittävän, kun korona-ajasta joskus päästään, Eija Halkilahti naurahtaa.

Eija Halkilahti ja kokki Tamas Kovacs-Balogh ovat talven aikana tarjoilleet juhla-antimia pienille ryhmille. Halkilahden mukaan on ison tilan etu, että turvavälit saadaan juhlissakin pidettyä riittävinä. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Pukkilan Kartanossa tilanne on hyvin samankaltainen. Pia Lehmussaari vahvistaa, että ensi kesä näyttää edelleen varausten suhteen hyvältä, eikä peruutuksia ole alkuvuoden aikana tullut. Huoli tulevasta kiihtyy silti viikko viikolta.

– Totta kai yrittäjänä sitä toivoo, että virustilanne paranisi rokotteiden ja rajoitusten myötä nopeasti, jotta päästäisiin taas juhlimaan normaalisti. Ei tässä oikein voi tulevaa vielä ennustaa, mutta tietysti päivä päivältä tilannetta seurataan, ja aiheuttaahan se huolta ihan kaikilla tällä alalla, Lehmussaari sanoo.

Sinisessä Talossa on viime vuosina juhlittu häitä vähemmissä määrin, mutta korona-aikana myös muut kokoukset ja tapahtumat ovat vähentyneet. Varauksista vastaava Lasse Kara uskoo, että ainakin moni isoista häistä haaveileva on menettänyt jo toiveensa tulevan kesän suhteen.

– Meillä on käynyt alkuvuoden aikana pari paria katsomassa juhlatilaa ja varauksia on tehty, mutta ne ovat vuodelle 2022. Vähän tuntuu, että koronan takia ei uskalleta edes varata tälle kesälle. Toisaalta meillä on muutenkin häitä ja isoja tilaisuuksia ollut vuosi vuodelta vähemmän Nokia-ajan jälkeen, Kara kertoo.

Korona-aika on muovannut myös juhlatilojen markkinointistrategiaa. Kun isot juhlat ovat olleet kohta vuoden enemmän tai vähemmän pannassa, on isoille juhlatiloille löytymässä aivan uudenlainen markkinarako: tuhdit turvavälit.

– Asiakkaat kyselevät koko ajan enemmän, millaisia vaihtoehtoja esimerkiksi kymmenen hengen juhlille voisi olla. Isosta tilasta on se etu, että sinne saa kymmenelle ihmiselle varmasti luotua riittävät etäisyydet tilaisuuden ajaksi, Haukkalan juhlatilojen Eija Halkilahti sanoo.

Pukkilan Kartanossa yli sadan hengen juhlatila koostuu yhdestä pitkästä salista, jonka kapasiteetti on useita kymmeniä kahden metrin turvaväleilläkin. Lehmussaari näkee sen näinä aikoina myös valttina.

– Onhan meillä aivan loistavat puitteet järjestää kohtalaisen isokin tilaisuus niin, että turvavälit saadaan pidettyä riittävinä. Se etu isosta tilasta on.