Varsinais-Suomessa ja muualla Suomessa siirrytään sulkutilaan 8.3. alkaen, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd.).
Se tarkoittaa esimerkiksi kuuden hengen kokoontumisrajoituksia, yli 12-vuotiaiden harrastustoiminnan keskeyttämistä ja etäopetusta yläasteikäisistä alkaen.
Kyse on poikkeusolojen lainsäädännöstä. Sulkutila päättyisi 28. maaliskuuta.
Hallitus tuo lisäksi ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi.
Hallitus ehdottaa, että ravintolat suljetaan poikkeusoloissa kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen lukuun ottamatta alueita, jotka ovat tautitilanteessa perustasolla.
Marinin mukaan leviämisvaiheessa olevilla alueilla on syytä ottaa käyttöön tason kaksi mukaiset lisätoimenpiteet välittömästi. Toimia suositellaan myös kiihtymisvaiheen alueille.
Lisäksi kunnat tehostavat toimenpiteitään karanteeni- ja eristystoiminnassa ja tartuntatautilain mukaiset uudet toimivaltuudet on syytä ottaa käyttöön heti.
Pääministeri sanoo, että kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on syytä ottaa käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Yli 12-vuotiaiden ryhmätoiminta keskeytetään.
Marinin mukaan valtioneuvosto on valmis toteamaan poikkeusolot yhteystoiminnassa tasavallan presidentin kanssa. Pääministeri kertoi, että myös presidentti on valmis toteamaan poikkeusolot.
Pääministeri pyysi tiedostustilaisuuden aluksi suomalaisia jaksamaan edelleen vaikeassa ja pitkittyneessä koronatilanteessa.
– Pyydän teiltä edelleen jaksamista, vaikka olemme kaikki jo jaksaneet pitkään, Marin sanoi.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) painotti hallituksen tiedotustilaisuudessa, että vaikka poikkeusolot todetaan, valmiuslakia ei oteta käyttöön.
– Annamme perustuslain 23 pykälän mukaisesti lakiesityksen, joka koskee ravintoloita kolmeksi viikoksi. Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja Marin kuitenkin lisäsivät, että sitäkään ei voida sulkea pois tulevaisuudessa.
Kaikki leviämisvaiheen alueet ja eri viranomaiset ohjataan ottamaan käyttöön täysimääräisesti kaikki koronaepidemian leviämisvaiheen toimet, sisältäen tartuntatautilain uudet valtuudet:
• Laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus
• Riskiryhmien suojaaminen
• Korkeakoulujen etäopetus
• Julkisten tilojen käytön rajoittaminen sekä sulkeminen
• Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen
• Mahdolliset henkilöliikenteen matkustajamäärien rajoitukset
Näiden jo aiempien käytössä olleiden toimien lisäksi tiukemmat, hallituksen toimintasuunnitelman tason kaksi mukaiset lisätoimet ohjataan otettavaksi käyttöön seuraavilla alueilla:
• Helsinki ja Uusimaa
• Varsinais-Suomi
• Satakunta
• Kanta-Häme
• Vaasa
• Ahvenanmaa
• Lappi
Lisätoimet ovat seuraavat:
• Yli 6 hengen kokoontumisrajoitus
• Yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttäminen
• Kunnat ja kuntayhtymät tehostavat toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa
Samat toimet ja lisätoimet suositellaan käyttöön otettavaksi myös seuraaville kiihtymisvaiheessa oleville yhdeksälle alueelle:
• Itä-Savo
• Etelä-Karjala
• Pirkanmaa
• Keski-Suomi
• Päijät-Häme
• Länsi-Pohja
• Pohjois-Pohjanmaa
• Etelä-Pohjanmaa
• Kymenlaakso
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kutsunut eduskuntapuolueiden edustajat koolle Säätytaloon kello 12 tänään torstaina.
Hallitus neuvotteli keskiviikkoiltana kevään kaltaisiin poikkeusoloihin eli koronastrategian tasolle kolme siirtymisestä. Hallituksen tiedotustilaisuus aiheesta pidettiin torstaina noin kello 9.30 alkaen Valtioneuvoston linnassa. Voit katsoa tiedostustilaisuuden suorana lähetyksenä yllä.
Tilaisuuteen osallistuivat pääministeri Sanna Marin, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sisäministeri Maria Ohisalo, opetusministeri Jussi Saramo ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.
Paikalla on myös sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) asiantuntijoita. THL:n ja STM:n jokaviikkoinen tiedotustilaisuus näkyy katseluikkunassa hallituksen infotilaisuuden jälkeen.
Näiden kahden suoran lähetyksen jälkeen kumpikin on katsottavissa videona.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi STT:lle eilen neuvotteluihin mennessään, että poikkeusolojen tasolle siirtyminen on mahdollista, mutta se edellyttää, että kaikki muut keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja terveydenhuollon kantokyky ei riitä.
– Toisaalta, jos on kansakuntaa uhkaava tilanne ja ihmisten henki ja terveys on vaarassa, niin silloin julkisen vallan pitää myös tehdä voitavansa, Pöysti sanoi.
Onneksi jotain tehdään. Miksi edelleen tuo puolentoista viikon vetkuttelu? Tietysti toteutuu yhdenvertaisuus hiihtolomien vieton suhteen.
Jokainenhan voi ajatella omilla aivoillaan ja välttää turhaa liikkumista ja kokoontumista.
Täytyykö aikuisiakin neuvoa kuin lapsia? Eli voi tehdä jotain itsekin eikä odotella, että äiti käskee.
Sehän se ongelma onkin, kun annetaan ”ajatella omilla aivoillaan” eikä laiteta suosituksen sijaan pakkoa, vaikkapa maskin käytön suhteen.
Perustuslakiinhan on helppo vedota, jos ei ole pakotetta asioissa, joilla koronan leviämistä saisi hidastetuksi. Matkustelu ei ainakaan ensi viikon aikana tule vähenemään, koska alkaa toinen hiihtolomaviikko.
Syksyllä yritettiin pakkoa ja oppositio torppasi, ja nyt sitten ollaankin myöhässä. Siellä Maran pomo haukkuu hallituksen lyttyyn, kun kielletään yökerhossa ryyppääminen.
Demokratiassa on sellainen valuvika, että pitäisi miellyttää kaikkia kansalaisia ja se on mahdotonta. Koko eduskunnan pitäisi vetää yhtä köyttä, vaan jotkut vaan keräävät omilta kannattajiltaan irtopinnoja ja viis veisaavat kaikkien edusta. Siihen perustuslakiin on vedonnut joka ainoa puolue, se on vastuun siirtämistä.
Miksi politiikan pitää sotkea tämänkaltainen asia? Miksi poliitikot ovat niin tyhmiä, etteivät ymmärrä hölmöilynsä vaikutuksia?
Siirretään kuntavaalitkin hamaan tulevaisuuteen, jotta poliitikoille jää aikaa järjen keräämiseen.
Ei taida olla ihmiskunnalla niin kauaa aikaa odotella, järki has left the building!
Ihmettelen vaan omilla aivoillani, miksi kaupat eivät valvo ihmisten käyttäytymistä paremmin. Esimerkiksi K-ryhmä jo kiirehti toteamaan, ettei tule vartijoita. Esimerkiksi isoissa marketeissa aellainen olisi hyvää asiakaspalvelua. Ja alle 12-vuotiaille ei kolmeen viikkoon asiaa kauppoihin. Vapaaehtoisesti.
Erilaisia tiloja, toimia ja oloja alkaa olla jo niin paljon, ettei tavallinen kansalainen ota niistä selvää.
Aika monesta taitaa tuntua siltä, että muita koskevia rajoituksia tulee lisää ja niitä pitääkin tulla, mutta omaan elämään ja elinkeinoon ne eivät saisi vaikuttaa. Paitsi jos niistä pystyy jotenkin hyötymään, kuten suljettavien paikkojen asiakkaiden saamisesta omaan putiikkiin ostoksia tekemään.
Olisi helpompi välttää minäminät ulkona liikkuessa, jos nämä käyttäisivat julkisuudessa liikkuessaan jotain näkyvää rintamerkkiä tai vilkkuvaa lamppua päänsä päällä.
Mikä mahtaa olla tilanne rajoilla? Onko pakkotestaus voimassa esimerkiksi ulkomailta tuleville rakennusmiehille ja telakkamiehille? Jos ei ole, niin on aivan turha näperellä ja puhua sulusta.
Pöpö on täällä, ja sen mukaan on koetettava elää. Kauppojen asiakasmäärät vähentyvät heti, kun muu perhe jää autoon ja vain yksi käy sisällä ostoksilla. Nettiostokset ovat tulleet jäädäkseen.
Keväällä vuosi sitten osattiin vähentää liikkumista. Osataan se nytkin. Pidetään itse kukin vastuu omasta käyttäytymisestämme.
Niin kysyin vaan, mikä on tilanne rajoilla? Olet varmaan asiaa seuranneena pistänyt merkille, missä koronalingot ovat. Ongelmat eivät missään määrin ole täysin kotitekoisia.
Kapakointi ja siihen liittyvät ongelmat ovat rajojen sisäpuolella. Kun rajojen sisäpuolelle tullaan ilman sitä palkatonta omaehtoista 10 päivän karanteenia, seuraukset kannetaan rajojen sisällä. After ski -tapahtumat, mökkibileet ja muut, joissa kokoonnutaan yli 10 hengen ryhmissä ja ilman turvavälejä. Nämäkin tapahtuvat rajojen sisällä. Työpaikkakohtaisesti työnantajat ovat – toivottavasti – määritelleet, miten töissä suojaudutaan ja miten työpaikalla tauoilla toimitaan. Tämä on ehkä ainoa, jossa työsuojeluviranomainen voisi ottaa jyrkän kannan ja edellyttää joka työpaikalla kasvomaskien ja työpaikkakohtaisesti käsidesi ym. käyttöä ja valvoa keikkatyövoiman asuinoloja. Huom. myös suomalaisten keikkatyöläisten. Koskaan emme voi vaikuttaa muiden käyttäytymiseen kuin väkipakolla. Rajoilla ei vielä ole erään toisen maan… Lue lisää »