Kokoomuskonkari Osmo Friberg lähtee kuntavaaleihin perussuomalaisten listalta

0
Osmo Friberg sanoo olevansa edelleen kiinnostunut kunnallispolitiikasta ja pitää valtuustotyötä hyvänä tapana vaikuttaa asioihin.

Kokoomukseen 1980-luvulla liittynyt ja viisi kautta Halikon ja Salon valtuustoissa istunut Osmo Friberg vaihtaa puoluetta.

Friberg eroaa kokoomuksesta ja lähtee kevään kuntavaaleihin ehdolle perussuomalaisten listalta.

Päätös on miehen mukaan pitkän harkinnan tulos. Friberg myöntää miettineensä myös politiikasta luopumista.

– Olen edelleen kiinnostunut kuntapäättämisestä ja pidän valtuustotyöstä. Se on hyvä tapa vaikuttaa asioihin.

Kokoomuksella on ollut Salossa sisäisiä valtataisteluita, ja Osmo Friberg on ollut niissä mukana.

Viime valtuustokaudella kaupunginhallituksessa istunut mies olisi halunnut hallituspaikan myös täksi kaudeksi, mutta ei saanut sitä. Sen sijaan hänestä tuli tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.

Yli 300 ääntä saanut Friberg purnasi epäreiluksi kokemaansa paikkajakoa ja moitti omaa puoluettaan kovin sanoin. Lopputulos oli, että kokoomus erotti hänet valtuustoryhmästä luottamuspulan takia.

– En halua kaivella menneitä enkä ole riidanhaluinen. Minä yritän hakea aina kompromissia ja katsoa eteenpäin, Friberg kuittaa menneet.

Hän kokee, että kokoomuksen linja puolueena on muuttunut kymmenen viime vuoden aikana. Venealan yrittäjänä toimivan Fribergin mielestä perussuomalaiset ajaa nyt eniten yrittäjien ja rehellistä työtä tekevien asiaa Suomessa.

Friberg sanoo tutustuneensa perussuomalaisiin Salossa viime valtuustokaudella, jolloin istui Tapio Äyräväisen (ps.) ja Mikko Lundénin (ps.) kanssa kaupunginhallituksessa.

Hänestä ryhmä on osoittanut kykenevänsä yhteistyöhön yli puoluerajojen. Se tekee johdonmukaista ja suoraviivaista politiikkaa, ja Friberg on huomannut kuluvalla kaudella olevansa monessa asiassa samaa mieltä perussuomalaisten kanssa.

– Ryhmässä ajatellaan taloudesta hyvin realistisesti, ja sen mielestä Salon talous tulee saada tasapainoon. Se on ajanut esimerkiksi kaupungin tarpeettomien kiinteistöjen myymistä ja vastuullista henkilöstöpolitiikkaa sekä vastustanut Salon veden yhtiöittämisen tapaista kikkailua.

Friberg sanoo arvostavansa nuoressa puolueessa sitä, että ryhmässä saa keskustella vapaasti ilman menneisyyden taakkoja. Ryhmä on ilmoittanut myös etukäteen, että se jakaa luottamustehtävät vaalien jälkeen äänimäärän ja osaamisen perusteella oikeudenmukaisesti.

– Ryhmä ei lupaa mitään, eikä minullekaan ole luvattu mitään. Ennen vaaleja ei ole mitään paikkoja jaettavaksi. Lähden nöyrästi vaaleihin, ja kuntalaiset päättävät, saanko paikan valtuustossa. Jos siihen tulee jotain muuta päälle, se ratkaistaan paikkajakoneuvotteluissa.

Perussuomalaisissa Osmo Friberg näkee mahdollisuuden muuttaa salolaista politiikkaa. Hänen mielestään tällä valtuustokaudella yhteisten asioiden hoito ei ole edennyt, vaan aika on mennyt erilaisissa kärhämissä.

– Salon taloustilanne on vaikea, eikä kunnan päätöksenteko voi jatkua näin. Siihen on saatava muutos.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Tapio Äyräväinen sanoo tunteneensa Fribergin vuosikymmeniä.

– Minulle on jäänyt kuva, että Osmo on touhukas, toimelias ja asioihin perehtyvä ihminen. Häneen voi luottaa, ja hän tulee toimeen ihmisten kanssa, Äyräväinen kehuu.

Perussuomalaiset julkistivat ensimmäisiä ehdokkaitaan jo viime syyskuussa. Sen jälkeen ehdolle on asetettu Fribergin lisäksi Asko Aavasalo, Mikko Aaltonen, Arsi Enqvist, Marko Haavisto, Jari Hänninen, Kristiina Ilmarinen, Pirjo-Margit Jauhiainen, Kari Kankainen, Sami Karlsson, Heimo Koskinen, Mika Laitinen, Sinikka Makkonen, Esa Merkkiniemi, Janne Rask, Tarja Rinne, Petteri Rissanen, Petri Salko, Mika Sarhola, Juha Soini, Lasse Suominen, Kari Söderholm ja Tapio Äyräväinen.

Äyräväinen on nykyisen kaupunginvaltuuston jäsen. Haavisto ja Makkonen kuuluvat sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Lasse Suominen on Salon seudun perussuomalaisten puheenjohtaja.