Vuoden kotitalousopettaja Fiia Lujasmaa työskentelee Halikossa koulussa, jota hän itse kävi nuorena

0
Kotitalousopetus on monititeellinen oppiaine, jossa käsitellään monia eri asioita, muistuttaa Vuoden 2020 kotitalousopettaja Fiia Lujasmaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kotitalous on monitieteellinen kodin ja talouden kestävän hyvinvoinnin taitoaine.

Näin tiivistää Vuoden 2020 kotitalousopettaja Fiia Lujasmaa Halikon Armfeltin yhtenäiskoulusta. Hän on juuri lopettanut oppitunnin ennen haastattelua ja kertoo, että yhdeksäsluokkalaisilla oli ollut aiheena Vietnam.

– Etukäteen tehtiin tutkimustyötä, mitä aasialainen ruokakulttuuri on, minkälainen maa on elinkeinoineen ja raaka-aineineen, Lujasmaa luettelee.

Oppitunnilla, joka oli 90 minuutin pituinen, työryhmä esitteli tutkielmatyön. Tunnilla valmistettiin myös ateriakokonaisuus, syötiin yhdessä ja lopuksi siivottiin.

– Köksä on ihan kaikkea, Lujasmaa viittaa laaja-alaiseen oppiaineeseen.

Kotitalousopettajien liiton myöntämän Vuoden kotitalousopettajan -tunnustuksen saanutta Lujasmaata kiitetään pidetyksi ja aikaansaavaksi opettajaksi, jolla aika riittää aina oppilaille ja työkavereille. Hänen kollegansa Sanni Mielonen ja Taina Joronen vinkkasivatkin Varsinais-Suomen kotitalousopettajayhdistykselle, että Lujasmaata voisi ehdottaa Vuoden kotitalousopettajaksi.

Lujasmaalta he pystyivät pitämään asian niin salassa, että valinta tuli lopulta yllätyksensä.

Perusteluissa todetaan muun muassa, kuinka Lujasmaa innostuu opetustyönsä lisäksi kehittämistoimista, jotka vievät eteenpäin esimerkiksi koulun ruokakasvatusta ja digiosaamista ja siten parantavat oppilaiden valmiuksia oman elämän hallintaan.

Innostuneesti Lujasmaa myös puhuu työstään eikä ihme. Hän sanoo tienneensä jo yläkouluikäisenä, että haluaa kotitalousopettajaksi. Oma äitikin on työskennellyt uransa kotitalousopettajana.

Innostus kotitalousaineisiin oli kova jo nuorena, jolloin hänet palkittiin myös 4H:n kotitaloustaitokilpailussa 15-vuotiaana. Tuolloin hänestä tuli pitsan Suomen mestari, ja siitä tehtiin uutinen myös Salon Seudun Sanomiin.

Kuusjoella syntynyt ja siellä edelleen asuva Lujasmaa kävi yläkoulun Halikossa, ja nyt hän on opettajana samassa koulussa.

– Tämä on rakas paikka, hän myöntää.

Lujasmaa sanoo innostuvansa joka aamu, kun hän aloittaa uuden työpäivän. Sen hän on aloittanut jo vuonna 2004 ensin Hermannin koulussa ja myöhemmin Armfeltissä.

Kotitalousopettajan työ on hänestä myös palkitsevaa, kun oppilas oivalta oppivansa heti elämässä käyttökelpoisia asioita.

Kotitalous tai kuten koulussa puhutaan köksä opettaa oppilaille paljon asioita, joita tarvitaan arjen hallinnassa. Lujasmaa sanoo, että tunneilla tehdään työtä tiimeissä, mutta jokaisen on kannettava vastuunsa omasta tekemisestään.

– Ihan niin kuin perheissäkin, hän vertaa.

Tunneilla opitaan myös se, että jonkun on huolehdittava yhteisistä asioista. Lujasmaa sanoo haluavansa johdattaa oppilaita osallisuuteen, vastuunottoon ja yrittäjyyteen, ei suoranaisesti bisnesmielessä, vaan omaa arkea varten.

– Kotitaloustyö on yrittäjyyttä firman ”koti” hyväksi, hän kuvailee.

Kotitaloustunneilla ei olla yksin kotitalousluokassa. Lujasmaa sanoo, että oppilaiden kanssa pohditaan paljon myös kuluttamista, ostamista ja tarpeita. Vaikka koronan vuoksi vieraillaan verkkokaupoissa, koulussa opetetaan tekemään vastuullisia ja kestäviä valintoja.

Lujasmaa muistuttaa, että niitä saattaa olla vaikea huomata, kun vaihtoehtoja on niin paljon.

Kuluneen vuoden aikana myös opettajat joutuivat pandemian vuoksi uusien haasteiden eteen, kun koulut joutuivat keväällä etäopetukseen. Tässä työssä jouduttiin turvautumaan etäyhteyksiin Teamsin ja sähköisten oppimissovellusten avulla.

– Muutenkin opetustyö ja oppimistehtävät jouduttiin suunnittelemaan erilaiset tilanteet kodeissa huomioiviksi, Lujasmaa sanoo.

Kotona saatettiin perehtyä esimerkiksi imurin toimintaan.

Nyt on palattu lähes entiseen opetustapaan, mutta korona näkyy tunneilla edelleen esimerkiksi siinä, että hygieniavaatimukset ovat korkeat.

Koronapandemiasta puhuttaessa Lujasmaa pohtii myös tulevaisuutta, joka voi olla arvaamaton monella tapaa.

– Kotitaloustaidot valmentavat hyvin muuttuvaan tulevaisuuteen, hän muistuttaa.

Hän pitääkin kotitalousopetuksessa saatavia taitoja niin tärkeinä asioina arjen hallinnan kannalta, että ainetta pitäisi opettaa kaikilla kouluasteilla ja kaikkien pitäisi saada oppia kotitaloutta.

Vuoden kotitalousopettaja Fiia Lujasmaa on palkittu ennenkin. Hän osallistui 15-vuotiaana 4H-pitsamestaruuskisaan, jonka hän voitti Oulussa 1995. Mestari kuvattiin SSS:iin Halikossa Armfeltin koulussa. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen