Kymmenen kysymystä Kuninkaalle – Jari Litmasen urasta jäi yhtä monta huuto- ja kysymysmerkkiä

0
Tänään 50 vuotta täyttävä Jari Litmanen pelasi uransa parhaat vuodet Amsterdamin Ajaxissa.

Lahden Kisapuisto viime vuoden kesäkuussa.

Nurmella Lahden Reippaan harjoitukset ovat juuri loppuneet. Yhdellä pojista on päällään Barcelonan pelipaita, jonka selässä on numero 10 ja sen nimi Messi.

Seison pronssisen näköispatsaan juurella ja mietin, tietääkö poika, että 20 vuotta sitten saman seuran kymppipaitaa kantoi Reippaan kasvatti, jota viereinen pronssipatsas sattumalta esittää.

Tietää varmaan, mutta ymmärtääkö? Itse en tähän päivään asti ole sitä täysin ymmärtänyt.

En ymmärrä sitäkään, miten suomalainen jalkapalloilija voi voittaa Mestarien liigan maalikuninkuuden.

Tai sitä, että suomalainen jalkapalloilija oli kahden kauden ajan maailman paras hyökkäävä keskikenttäpelaaja.

Tai sitä, että suomalainen jalkapalloilija äänestetään Euroopan kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi (vuonna 1995) – siihen ei muuten yksikään ruotsalaispelaaja ole koskaan yltänyt.

Enkä todellakaan ymmärrä sitä, miten yksinkertaista ja kaunista jalkapallo oli, kun Jari Litmanen pelasi kymppipaikalla.

Litmanen saavutti urallaan selittämättömiä asioita ja teki kentällä selittämättömiä tekoja, eikä kenelläkään tule koskaan olemaan vastaavaa vaikutusta suomalaiseen jalkapalloon – uskallanko sanoa, että koko urheiluun?

Silti hänen rikkonaisesta urasta jää yhtä monta kysymys- kuin huutomerkkiä.

Tässä kymmenen kysymystä Kuninkaalle hänen merkkipäivänään:

1) Monilajisuuden puolustajat pitävät Teidän junioriuraanne huippuesimerkkinä. Voiko 2020-luvun toimintaympäristössä pelata jääkiekkoa ja jalkapalloa rinnakkain 14-vuotiaaksi ja nousta jälkimmäisessä lajissa ammattilaiseksi?

2) Olisitteko ollut parempi ja terveempi urheilija, jos olisitte siirtynyt ulkomaisen seuran akatemiaan nuorempana?

3) Suomen ex-päävalmentaja Roy Hodgson yritti saada Teidät kesällä 1988 Malmöön ja joulukuussa 1990 sveitsiläiseen Neuchateliin. Sanoitte kummallakin kerralla ei. Kun vuonna 2008 siirryitte Hodgsonin valmentamaan Fulhamiin (vaikka olitte loukkaantunut), oliko siinä kyse velvollisuudentunnosta?

4) Jos ette olisi hypännyt avantoon Eerikkilän urheiluopistossa lokakuussa 1997 Unkari-ottelun aattona ja saanut 38 asteen kuumetta, olisitteko vienyt Suomen arvokisoihin?

5) Pitääkö paikkansa, että Antti Muurisen päävalmentajakaudella Suomi hyökkäsi Teidän antamienne ohjeiden mukaan, ei Muurisen ohjeiden?

6) Oletteko kokenut koskaan kateutta entisen juniorivastustajan ja nykyisen ystävänne Teemu Selänteen saamasta huomiosta ja suosiosta Suomessa?

7) Kun siirryitte keväällä 2011 FC Lahdesta HJK:hon, näköispatsaanne yritettiin polttaa. Olisitteko koskaan uskonut, että suomalaisen pelaajan siirto toiseen suomalaisseuraan aiheuttaisi niin primitiivisen reaktion? Näettekö tuomittavassa tihutyössä mitään positiivista?

8) Oletteko edelleen sitä mieltä, että ”kukaan ei tule pettymään Qatarin MM-kisoihin”?

9) Oletteko enemmän helpottunut Huuhkajien arvokisapaikasta vai siitä, ettei suomalaisen jalkapallon itsetunto perustu enää uraanne?

10) Täytätte tänään 50 vuotta. Mitä aiotte tehdä isona?​

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments