Liigajumbo kukisti tehottoman Tepsin

0
TPS:n Eetu Liukas ja JYP:n Niko Seppälä ottivat kontaktia maalin edessä. (kuva: TS/Ari-Matti Ruuska)

Tehoton TPS kärsi kolmannen peräkkäisen tappionsa jääkiekon miesten Liigassa JYPin kukistettua turkulaiset Artukaisissa maalein 3–1. Kolmannen peräkkäisen voittonsa ottanut liigajumbo JYP saa kiittää voitostaan hienossa vireessä torjunutta Markus Ruusua, joka kirjautti 21 torjuntaa. TPS-maalia vartioineella Karri Rämöllä oli vaikea päivä, sillä hän oli kiekon tiellä vain 13 kertaa.

TPS ja JYP pelasivat toisiaan vastaan kahdesti tällä viikolla. Tiistaina Palloseura haki kaksi pistettä Jyväskylästä SM-liigan pistepörssiä johtavan jenkkisentterin Josh Kestnerin ratkaistua voiton jatkoajalla. Se jäi lopulta turkulaisten viikon ainoaksi voitoksi, sillä TPS hävisi ennen lauantain JYP-koitosta myös Kärpille ja Lukolle. Vaikka viikon pistepotti jäi kolmeen, jatkaa Palloseura edelleen sarjataulukon neljäntenä.

Ottelun alku oli TPS:lle vaikea, kun Jerry Turkulainen rokotti turkulaisia seitsemän minuutin kohdalla. JYP-laituri pääsi puolittaiseen läpiajoon Johan Ivarssonin estelyistä huolimatta onnistuen ujuttamaan kiekon yhden käden rystysutaisulla Rämön längistä verkkoon.

Turkulaisen osuma jäi avauserän ainoaksi, vaikka TPS hallitsi pelitapahtumia lähes suvereenisti. Siitä kertoi esimerkiksi vetotilasto, jonka kotijoukkue vei nimiinsä 22–5. Rämölle kertyi 20-minuuttisen aikana ainoastaan kaksi torjuntaa, kun Ruusu JYP-maalilla oli kiekon tiellä yhdeksän kertaa. Isäntien parhaat paikat avautuivat Kestnerille, mutta kultakypärän sihti ei ollut paras mahdollinen.

Heti toisen erän alkuun JYP pääsi pelaamaan lähemmäs kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla Petteri Wirtasen ja Ivarssonin huitomisjäähyjen seurauksena. Viime otteluissaan tehokasta ylivoimapeliä pyörittänyt joukkue ei kuitenkaan maalinteossa onnistunut, vaikka kiekko kertaalleen tolpassa kävikin. Jatkossakin vieraat hallitsivat kenttätapahtumia selvästi, eikä Samuel Valkeejärven niittaamaa 0–2-maalia voinut pitää lainkaan pelitapahtumien vastaisena. Se syntyi tarkalla rannekudilla etunurkkaan Jarkko Immosen syötöstä 28. minuutin kohdalla.

TPS oli toisen erän avauspuoliskon aikana liikkeellä hyvin hitaalla jalalla, eikä Ruusulle kertynyt sen aikana ainuttakaan torjuntaa. Eikä sitä kertynyt turkulaisten ensimmäisestä maalia kohti suuntautuneesta laukauksestakaan, kun Hannu Kuru kavensi tilanteen alivoimalla 1–2:een pelin vanhennuttua 30.46. Kuru sai maaliinsa loistosyötön Wirtaselta JYP-pakki Ville Ottavaisen sekoiltua pahemman kerran maalinsa takana.

Isäntäryhmän hyökkäyspeli jätti avausmaalista huolimatta paljon toivomisen varaa toisessa erässä, sillä Ruusu torjui kiekon sen aikana vain kahteen otteeseen.

Maalivahtien torjunnat merkattiin kahden erän jälkeen 10–11.

Kolmannessa erässä nähtiin lauantain tasaisinta jääkiekkoa, kun pelin intensiteetti viimein nousi. TPS:n kannalta valmista ei edelleenkään tullut, ja kun Ossi Louhivaara niittasi lukemat maalin edestä 1–3:een seitsemän minuuttia ennen päätössummeria Mikko Salmion mainiosta esityöstä oli ottelu käytännössä ratkennut. Kotijoukkue haki kavennusosumaa ilman maalivahtia viimeiset kaksi minuuttia, mutta Joel Janatuisen tolppalaukausta lähemmäs TPS ei osumaa päässyt.

Maaliskuun alussa TPS:n pelitahti hieman helpottuu, sillä seuraavan kahden viikon aikana joukkue pelaa kolme ottelua viikossa.

Seuraavan kerran turkulaiset ovat tulessa keskiviikkona, kun Jukurit saapuu Turkuun. Kahta päivää myöhemmin samat joukkueet ovat vastakkain Mikkelissä.​

Teksti: Joonas Jussila