Lounaismaan Osuuspankissa nähtiin äkkijarrutus keväällä, mutta koronavuosikin sujui kohtuullisesti

0
Toimitusjohtaja Jouni Hautala ja pankinjohtaja Jukka Tuominen ovat tyytyväisiä Lounaismaan Osuuspankin viime vuoteen, joka toi kasvua koronakärvistelystä huolimatta. Kuva: SSS/Minna Filppu

Lounaismaan Osuuspankinviime vuosi sujui koronasta huolimatta myönteisesti.

– Olosuhteet huomioiden menestyimme kohtuullisesti. Kasvoimme yhtä nopeasti kuin valtakunnan suuret osuuspankit, joten tästä on hyvä jatkaa, toimitusjohtaja Jouni Hautala sanoo.

Hän toteaa pandemian pysäyttäneen pyörät pariksi kuukaudeksi keväällä, mutta tilanteesta toivuttiin ennen kesää.

– Keväällä käsiteltiin mittava määrä lyhennysvapaapyyntöjä. Yksityiset ihmiset tarvitsivat niitä lomautusten takia ja yritykset hakivat lyhennysvapaita osin myös varmuuden vuoksi, kun tulevaisuudesta ei ollut tietoa, Hautala sanoo.

Hän arvioi suurimman osan yrityksistä päässeen koronan kanssa kärvistelystä huolimatta eteenpäin.

– Mutta ne, joilla oli vaikeaa jo ennen koronaa, on nyt vielä vaikeampaa. Palvelualan yrityksiin korona on vaikuttanut, koska ihmiset eivät liiku.

Lounaismaan Osuuspankin liikevoitto oli viime vuonna 11,7 miljoonaa euroa ja vakavaraisuus 39,5 prosenttia. Tulosta ja vakavaraisuusastetta laski Euroopan keskuspankin vaatimus laskennallisten luottotappioiden kirjaamiseen. Sen takia arvonalentumiset olivat 2,3 miljoonaa euroa edellistä vuotta suuremmat.

– Ilman niitä voisimme olla hyvin tyytyväisiä tulokseen, Jouni Hautala huomauttaa.

Asiakasliiketoiminta kasvoi vuoden aikana 5,2 prosenttia. Asiakasvarat kasvoivat 7,8 prosenttia ja ylittivät joulukuun lopussa 2 miljardin euron rajan.

Rahoitustoiminta eli luottojen määrä kasvoi 1,7 prosenttia eli 25 miljoonalla 1,442 miljoonaan euroon. Asiakkaiden talletukset kasvoivat 10,9 prosenttia, ja rahasto- ja vakuutussäästöt 4 prosenttia.

Asuntoluottojen määrä kasvoi Lounaismaan Osuuspankissa nelisen prosenttia edellisvuodesta. Muut luotot vähenivät prosentin verran.

– Asuntokaupan kehitys peilaa kuluttajien uskoa tulevaisuuteen. Keväällä oli pudotusta, mutta sen jälkeen mentiin lujaa, Jukka Tuominen sanoo.

Hän arvioi, että alhaisena edelleen pysynyt korkotaso ja koronavuonna kotona vietetyn ajan lisääntyminen innostivat asuntokauppaan.

Koronapandemia vauhditti pankin digitaalisten palvelujen käyttöä. Lounaismaan Osuuspankki sai jo toisena vuonna peräkkäin 4 000 uutta mobiilikäyttäjää. Jukka Tuominen muistuttaa, että kaikille palveluille on käyttäjänsä. Suuri osa asioi pankin nettisivuilla, joissa sähköiset palvelut ovat niin kattavat kuin ne voivat olla. Myös konttorit pidetään avoinna.

– Kaikilla ei ole edes muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa asiansa paikan päällä.

Pankilla oli vuoden lopussa 49 599 omistaja-asiakasta. Määrä väheni 69:llä.

– Vaikka uusia asiakkaita on saatu, on luonnollinen poistuima vienyt vanhoja, Tuominen toteaa.

Omistaja-asiakkaille maksettiin bonuksina 5,6 miljoonaa euroa.

Lounaismaan Osuuspankin vuoden 2020 tulos

  • Liikevoitto 11,7 miljoonaa euroa (17 Me vuonna 2019).
  • Rahoitustoiminta 1,442 miljoonaa euroa (1,417 Me vuonna 2019).
  • Asiakkaiden talletukset kasvoivat 10,9 prosenttia, rahasto- ja vakuutussäästöt 4 prosenttia.
  • Asiakasvarat kasvoivat 7,8 prosenttia eli 147 miljoonaa euroa.
  • Omistaja-asiakkaiden määrä oli vuoden lopussa 49 599. Bonuksia maksettiin 5,6 miljoonaa euroa.
  • Pankin vakavaraisuus oli 39,5 prosenttia ja omat varat 279 miljoonaa euroa.