LSJH haluaa käsitellä jätteitä Korvenmäessä joka päivä – ympäristölupa ei salli sunnuntaitöitä

18
Lakko sulkee myös Korvenmäen jätekeskuksen viikon ajaksi.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) haluaa, että Korvenmäen jätekeskus voi toimia seitsemänä päivänä viikossa klo 6–22. Arkipyhinä sekä juhannus- ja jouluaattona toimintaa ei olisi.

LSJH on valittanut Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätöksestä. Luvassa jätekeskuksen säännöllinen toiminta sallitaan arkipäivisin klo 6–22 ja lauantaisin klo 9–15.

Jätehuoltoyhtiö huomauttaa, että sen esittämät toiminta-ajat on hyväksytty Turussa Topinojan jätekeskuksessa. Myös Korvenmäkeen valmistuvalle Lounavoiman jätevoimalalle on annettu lupa kuljetuksille joka päivä klo 7–22. Voimala toimii ympäri vuorokauden.

LSJH:n mukaan sen hakemat toiminta-ajat pitää hyväksyä, jotta jätekeskus pystyy ylipäätään toimimaan.

Valituksessaan LSJH puuttuu myös jätteiden varastointi- ja käsittelyalueiden pohjarakenteille ja kaatopaikan pintarakenteille asetettuihin vaatimuksiin. Yhtiön mukaan useat ympäristölupamääräykset ovat liian yksityiskohtaisia.

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n viime syksynä saama ympäristölupamahdollistaa muun muassa polttokelpoisen jätteen paalauksen ja välivarastoinninKorvenmäessäsekäjätevoimalanjätteenpoltossa syntyvienkuonien käsittelyn.

Ympäristöluvasta on valittanut myös salolainen yksityishenkilö. Hän keskittyy valituksessaan jäteaseman hajuhaittoihin.

Valittajan mielestä ympäristölupa pitää kumota hajujen hallinnan osalta. Luvan ehdot pitää muuttaa sellaisiksi, että toiminnasta aiheutuvat hajut eivät leviä asuntoalueille. Polttokelpoista jätettä ei saisi paalata ulkona.

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
1 vuosi sitten

Miksi tulla Saloon kun Topinojalla olisi ollut lupa toimia vapaammin? Lupa haettu ja saatu, uusi lupa hakuun.

Muurlalainen
1 vuosi sitten

Häntä heiluttaa koiraa. Näin kävi, kun salolaiset lahjoittivat Rouskiksen Turkuun. Haitat nyt Saloon.

Allan
1 vuosi sitten

Miten jätteen paalauksen ja aumauksen hajuhaitat?

Niissä paljon kehutuissa hajuttomissa pääkaupunkiseudun jäte- eikun ekovoimaloiden käsittelemissä jäteaumoissa ja paalauksissa on kuulemma karmeat hajuhaitat, kun niitä toimintoja ei mahdu tekemään siellä katon alla, josta hajut imetään uuniin.

Jerppu
1 vuosi sitten

Vieläkö tuon jäteuunin saisi muutettua johonkin vähemmän haitalliseen käyttöön ja LSJH:n potkaistua Turkuun, jonne se kuuluu?

Eräskin notaari voisi vaikka käyttää energiansa ennemmin tämän älyttömyyden korjaamiseen.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Jerppu

Mitä ehdotat ratkaisuksi Salon co2-päästöjen alentamiseen ja jätteiden käyttöön, jos Korvenmäen laitos ei kelpaa?

Merkonomi
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Kai sen jokainen on huomannut, että Korvenmäen kaatopaikan lupaehdot ovat olleet ennen ja edelleenkin pielessä. Sitä paitsi, tämä lehtiartikkeli ei käsittele jätteenpolttolaitoksen lupa-asiaa, koska sillä on jo oma, erillinen lupansa. Tämä lehtiartikkeli käsittelee jätekeskuksen toiminnan oleellistakin muuttamista ja ympäristöluvan tarkistamista.

Näissä uusissa lupaehdoissa kyllä riittää kritisoitavaa enemmänkin – kyse ei ole tässä tapauksessa niinkään co2-päästöistä.
Viranomaisia ja koko Saloa ajetaankin pakkorakoon: koska jätevoimalalle annoitte luvan, niin nyt jälkikäteen on myönnyttävä näihinkin ja ehkä muihinkin vaatimuksiin, jotta voidaan ylipäänsä toimia.

Jerppu
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Kysyn vastakysymyksen: miten koko Varsinais-Suomen sekajätteiden polttaminen tuhkaksi ja hiilidioksidiksi (enimmäkseen) Salossa vähentää Salon hiilidioksidipäästöjä?

”Jäte” raaka-aineen kierrätyksen ja lajittelun kehittäminen vähentäisi päästöjä, ei jätteiden polttaminen.

Kun jäte poltetaan Salossa eikä siellä, missä se enimmäkseen syntyy, itse asiassa co2 päästöt vain lisääntyvät.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Jerppu

Tähän saakka jätteet on rahdattu jopa ulkomaille poltettavaksi, joten koska jäte lasketaan uusiutuvaksi nollapäästöiseksi, olemme ennen vieneet nollapäästöenergiaa kilpailijoillemme antaen heille kilpailuedun tuosta energiasta.

Nyt jätteen kuljetusmatka lyhenee eli päästöt vähenevät. Sen lisäksi jätteitä polttamalla Salossa luovutaan turpeen käytöstä. En millään päädy tässä päästöjen lisäykseen.

Kuten sinäkin luotat juna-asiassa asiantuntijoihin, luotan tässä tilanteessa siihen, että taloudellisesti kannattava osa jätteestä menee uusiokäyttöön ja loput polttoon. Jos kierrätyskelpoista tavaraa menee polttoon, syy lienee jätteen tuottajien, ja ratkaisua pitää etsiä sieltä eikä Korvenmäen laitoksesta, joka paikkaa tuottajien mokat.

Jerppu
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Jos jäte lasketaan nollapäästöiseksi, niin laskukaavassa on vikaa tai laskija on syystä taikka toisesta kyvytön hoitamaan tehtäviään. Suurin osa jätteen sisältämästä energiasta on väkisinkin fossiilista alkuperää. Eli öljystä jalostettuja muoveja. Kun lajittelu ja kierrätys kehittyvät, muovin ja biomassan osuus jätteeestä pienenee. Mitä kalliimpaa on neitseellinen raaka-aine, siis öljy ja puukuitu, sitä kysytymmäksi käy kierrätysmateriaali ja sitä vähemmän polttojätteessä on energiaa. Nyt jo periaatteessa kerätään erikseen pakkausmuovit, paperi, pahvi, puu, risut, haravointijäte, kannot, kompostoitava biojäte, öljyt ja liuottimet jne. Niin mitä on se mystinen energiasisältö siinä sekajätteessä, jota LSJH ei halua sekajätteeksi kutsuttavan? Muille muoveille kuin pakkauksille kierrätystä vielä odotellaan, mutta… Lue lisää »

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Jerppu

Eikös se ole sitä nykyaikaa ja tulevaisuutta, kuten tunnin juna?

Valitusajathan ovat jo menneet ajat sitten.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Jerppu

Sen verran korjaan kommenttiani, että jäte ei ole nollapäästöistä. Uusiutuvaksi se kyllä lasketaan. Nykyiseen turpeen polttoon verrattuna co2-päästöjä jätteen poltosta tulee kolmasosa. Oletettavasti esim. laitoksen parissa oleville yrityksille asia ei ole merkityksetön, kun ympäristöraportteja asiakkaille ja sertifiointilaitoksille tehdään. Samoin Salon kaupungille, kun tänne yrityksiä houkutellaan. Tällä hetkellä poltto on vähentänyt penkkaan ajettavan jätteen määrää. Edelleen jätteistä on ylitarjontaa, joten Korvenmäki ei ole este materiaalien uusiokäytölle. Kotitaloudet monin paikoin jätteensä hyvinkin tunnollisesti lajittelevat, mutta kaikkki yritykset eivät. Omalla työpaikallani toimipisteestä riippuen on päästy jo paperin ja ehkä pahvin keräykseen. Muovia ei kerätä missään. Sen mitä olen asiaa muualla seurannut, tilanne ei… Lue lisää »

Kierrättäjä
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Ollaan joka kevät takoilla kerätty melkoinen kasa täpötäysiä jätesäkkejä puhdistamalla kylän tienvarret sinne heitetystä jätteestä, suurelta osin muovia.

Vaikka viime keväänä kerättiin kaikki pois, sama urakka ensi keväänä, varmaan uusiutuu taas. Muovijätekin voidaan siten laskea uusiutuvaksi. Päästöjä saattaa tulla, kun auton ikkunasta nakellaan muovipulloja pientareelle.

Haisuli
1 vuosi sitten

Luvat pitäisi edellyttää etukäteen, ettei sitten tarvitsisi ruikuttaa, ettei pysty toiminaan.

Investoinnit tehokäyttöön
1 vuosi sitten

Miksi ihmeessä jätekeskus ei voisi olla koko ajan toiminnassa? Kauppojenkin aukiolo on vaputettu aikoja sitten. Vanhentuneet säännökset on syytä uusia.

Keijo K.
1 vuosi sitten

Onkohan vähän kaukaa haettu vertaus kauppojen aukiolo? Onko nyt niin, että tämäkin asia oli suunniteltu LSJH:n taholta jo suunnittelun aloitusvaiheessa? Jos nyt lähdetään joojoo-(jojo)linjalle, niin mikä on tulevaisuus.

Haisee
1 vuosi sitten

Käsittämätöntä puliveivaamista. Ensin rakennetaan jätevoimala jätteiden sijaintiin nähden aivan liian kauas, ja sitten ollaan hakemassa lisää lupia perustellen, että laitos ei voi toimia ilman näitä lisälupia.

Lupaillaan hajutonta jätteiden käsittelyä, mutta seuraavaksi haetaankin lupaa paalata ja varastoida jätteitä, mistä aiheutuukin hajuhaittoja. Naapurin nenä ei erottele, tulevatko hajuhaitat paalaamisesta vai jätteen käsittelystä polttolaitoksessa. Haju kuin haju.

Merkonomi
1 vuosi sitten

Milloinkahan täällä Salossa opitaan ymmärtämään – olkoonpa kyse hajujen syytämisestä ympäristöön, tai kuten nyt toiminta-ajoista – niin koska LSJH on päästetty osakeyhtionä aika lailla paikallisen päätöksenteon ja valvonnankin ulkopuolelle, niin onkin jo pitkään näyttänyt toteutuvan vanha sananlasku: kasakka ottaa, minkä irti saa.

keijo.k
1 vuosi sitten

Koska tulee jo vaikutelma, että jäte on pääoma sitä käyttävälle yritykselle niin milloin me tuottajat alamme siitä hyötymään ? LSJH alkaa ilmeisesti kilpailuttamaan kuljetusyrittäjiä jätteen keräämiseksi heille ja hoitaa myös syntyvät kustannukset keräämisestä ? Itse en aio pyytää hintaa tuottamastani materiaalista mutta olen tyytyväinen kun LSJH hoitaa omaan piikkiinsä tarvitsevansa materiaalin kuljetuksen .