Luomuruoka kiinnostaa

0
Kananmuna on suosittu luomutuote. Luomun osuus myydyistä kananmunista oli viime vuonna 21 prosenttia.

Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden kysyntä jatkaa Suomessa kasvuaan. Luomutuotteiden myynti lisääntyi edelleen viime vuonna.

Ensimmäistä kertaa luomutuotteiden myynti ylitti 400 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta tuli lähes kymmenen prosenttia.

Korona lisäsi viime vuonna elintarvikkeiden myyntiä yli seitsemällä prosentilla, joten luomutuotteiden kysyntä oli myös poikkeusvuonna kokonaismyynnin kasvua suurempi.

Luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet ovat jo pitkään olleet kasvava trendi hedelmä- ja vihannespuolella. Luomun kysyntä on lisääntynyt yhtä matkaa kotimaisten tuotannon laajenemisen kautta.

Luomutuotteet ovat vallanneet nopeasti alaa myös maidon ja muiden nestemäiset maitotuotteiden puolella. Noin kolmannes koko luomumyynnistä tulee hedelmistä, vihanneksista ja nestemäisistä maitotuotteista.

Viime vuoden suurimmat nousijat luomupuolella olivat perinteisten luomuvihannesten rinnalla jauhot sekä maustaminen ja makeuttaminen. Kasvua selittävät poikkeukselliset olosuhteet.

Koronan pakottamana ihmiset viettivät viime vuonna entistä enemmän aikaa kotona, mikä lisäsi niin ruuanlaittoa kuin leipomista. Tämä näkyy myös luomujauhojen ja -mausteiden kysynnässä. Myös kahvin ja teen luomuversiot myivät viime vuonna hyvin.

Luomun osuus päivittäistavarakaupan kokonaismyynnistä on edelleen suhteellisen pieni. Viime vuonna luku oli 2,6 prosenttia.

Luomutuotteita suositaan erityisesti kananmunissa ja lastenruuissa. Niissä luomun osuus on yli 20 prosenttia.

Luomun osuus on sen sijaan erittäin pieni lihavalmisteissa ja tuoreissa leipomotuotteissa. Tämä myös selittää luomun pientä osuutta elintarvikkeiden kokonaismyynnistä, sillä liha- ja leipomotuotteet ovat suuri tuoteryhmä.

Luomualan kehitystä ja kasvua Suomessa edistävä Pro Luomu toivoo lisää luomutuotteita erityisesti leipiin, makkaroihin ja leikkeleisiin. Myös lihaa ja maitoa korvaaviin tuotteisiin kaivattaisiin enemmän luomuvaihtoehtoja.