Kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi sai varoituksen Salon kilpailutussotkuista

6

Salon kaupunki on antanut kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervedelle varoituksen pienten rakennusurakoiden kilpailuttamiseen liittyvistä virheistä.

Lisäksi varoituksen sai kaksi muuta tilapalvelujen virkamiestä, ja yhdelle annettiin huomautus.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi tammikuussa kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä.

Viraston mukaan kaupunki oli kilpailuttanut vuonna 2017 rakennusurakoiden tuntityöt kahdeksi vuodeksi. Puitejärjestelyä jatkettiin optiovuodella 2019.

Kaupunki hankki kuitenkin optiovuoden aikana töitä 120 000 euron arvosta puitejärjestelmän ulkopuolisilta toimittajilta.

Vuonna 2020 hankintoja jatkettiin uutta kilpailutuskierrosta odoteltaessa. Kaupunki ehti hankkia töitä noin 230 000 eurolla, ennen kuin uusi hankintapäätös saatiin tehtyä elokuussa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan Salo toimi vastoin puitejärjestelmän ehtoja, kun se osti rakennustöitä myös ulkopuolisilta yrittäjiltä.

Vuoden 2020 hankinnat tehtiin viraston mukaan kilpailuttamatta, koska aiempi sopimuskausi tai sen optiovuosi eivät olleet enää voimassa.

Kaupunki on aiemmin kertonut tehneensä asiassa ”tarvittavat työnjohdolliset toimenpiteet”, mutta se ei ole kertonut asiasta tarkemmin. Tieto varoituksista ja huomautuksesta julkaistiin perjantaina.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo, ettei halua kommentoida laajemmin tapausta, joka on tapahtunut ennen hänen virka-aikaansa.

– Tosiasia on, että meidän hankintaprosessimme eivät ole olleet kaikilta osin kaupungin omien ohjeiden ja hankintalain mukaisessa kunnossa. Siihen on nyt lähdetty hakemaan korjausta, Nissinen toteaa.

Kaupunki on jo päättänyt tehdä sisäisen tarkastuksen lisäksi ulkoisen tarkastuksen, joka kattaa koko käynnissä olevan valtuustokauden vuodesta 2017 alkaen.

– Ulkoinen tarkastus on tulossa, ja siihen liittyvää hankintaa valmistellaan ensi viikolla, Nissinen sanoo.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maiju
9 kuukautta sitten

Toivotaan, että ulkoinen tarkastus löytää muitakin epäkohtia ja virheitä. Kaikki osalliset vastuuseen. Ehkä ulkoinen tarkastus pitäisi ulottaa koko kaupungin organisaatioon. Voi löytyä vaikka mitä.

Sote syyniin
9 kuukautta sitten
Reply to  Maiju

Sote-sektori on pyhä. Sinne ei saa ulkoisia tarkastuksia tehdä.

Olli
9 kuukautta sitten

Sama ajatus minulla, kenellähän on puhtaita jauhoja pussissa?

Satu
9 kuukautta sitten

Kai kaupunkikehitysjohtajan sijaiset myös vastuussa tässä? Päätöksiä voineet tehdä hekin?

Pasi Lehtovaara
9 kuukautta sitten

Kaupunginjohta ei kommentoi laajemmin tätä, kun ei ollut virassa, mutta surkuhupaisaa sote-gatea kommentoi.

Veronmaksaja
9 kuukautta sitten

Vakavasta virheestä kuuluu antaakin varoitus ja se on ihan normaalia esimiehen työtä eikä siitä saakaan kertoa sen enempää julkisuuteen. Sote-johtajan työsuhteen päättäminen koeajalla myös ihan normaalia esimiestyötä eikä syitä tarvitse kertoa. Vanhaa asiaa voi kaupungjohtaja sen verran kommentoida, että oli ihan OK tehdä tuo ja pulinat pois. Yksityisella sektorilla tää on ihan perusjuttuja eikä niistä huudella mediassa. Miksi julkisella sektorilla olis eri ”säännöt”?