Miksei Litmasta vaihdettu aiemmin kentälle toukokuussa 1989 Salossa?

0
Jari Litmanen veti tehoryhmäleiriä Turun Kupittaalla kesällä 2015 (kuva: TS/Tara Jaakkola)

Tänään 50 vuotta täyttävä Jari Litmanen ehti pelata urallaan myös Salon Urheilupuistossa.

Tuo tapahtui 30. toukokuuta 1989, kun Suomi kohtasi 21-vuotiaiden EM-karsintaottelussa Hollannin. Vasta 18-vuotiaan Litmasen piti alun perin olla Suomen avauskokoonpanossa, mutta päävalmentaja Raimo Toivanen nosti avaukseen Bolognaa tuolloin edustaneen Mika Aaltosen. Tuolloin U21-joukkueessa sai olla kaksi yli-ikäistä pelaajaa. Aaltosen lisäksi Suomen toinen yli-ikäinen oli Hammarbyn Kimmo Tarkkio.

Hollannin kokoonpanossa oli lukuisia Litmaselle myöhemmin Ajaxin riveissä tutuksi tulleita vastustajia, kuten maalivahti Ed de Goey ja puolustaja Artur Numan. De Goey oli Hollannin maalilla MM-kisoissa 1994. Numan edusti Hollantia kahdesti EM-kisoissa ja MM-kisoissa.

Suomi siirtyi ottelussa 1–0-johtoon 16. minuutilla, kun Aaltonen vapautti Kim Suomisen maalintekoon. Hollannin tasoituksen laukoi rangaistuspotkusta Marco Roelofsen ottelun 41. minuutilla.

Salon Seudun Sanomien mukaan Hollanti otti ohjat toisella puoliajalla. Suurin syy tähän oli Aaltosen väsähtäminen. Lopulta Aaltonen reväytti takareitensä ja Litmanen vaihdettiin hänen tilalleen ottelun 75. minuutilla.

– Lahden Reippaan suurlupaus ei vajaan 20 minuutin aikana päässyt juonesta kiinni, joten heräsi kysymys, eikö Litmasta olisi voinut vaihtaa aiemmin keskikentälle, SSS:n toimittaja Hannu Brusila kysyi otteluraportissaan.

Ottelu päättyi 1–1. Yleisöä oli 2 311 eli käytännössä täysi tupa.

Litmanenkin sai lopulta nopeasti ”juonesta kiinni”. Hän pelasi ensimmäisen 137:sta miesten maaottelustaan vain viisi kuukautta Salon ottelun jälkeen saarivaltio Trinidad ja Tobagoa vastaan.

Ote Salon Seudun Sanomien otteluraportista (31.5. 1989)

30.5. 1989 Salo, 21-vuotiaiden EM-karsintaa

Suomi–Hollanti 1–1 (1–1)
16. Kim Suominen 1–0
41. Michael Roelofsen 1–1
Suomen kokoonpano (4–5–1): Esa Viitanen (mv); Juha Riippa, Jyrki Huhtamäki, Aki Hyryläinen, Sami Vehkakoski (70. Petri Kaksonen), Jarmo Saastamoinen; Petri Helin, Kim Suominen, Vesa Tauriainen, Mika Aaltonen (75. Jari Litmanen), Kimmo Tarkkio.
Yleisöä: 2 311
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments