Muurit kasvavat

0

VESA TUOMINEN. Berliinin muuri murtui vuonna 1989. Muutaman kuukauden ajan maailmassa oli rauhallisempi aika ja usko parempaan. Sitten sodat ja selkkaukset alkoivat taas.

Muureja, niin todellisia kuin henkisiäkin, on rakennettu ja ollaan rakentamassa yhä enemmän.

Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa aidattiin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aikana. Epäluulot Lähi-idässä jatkuvat, ja tilanne on lähes koko Välimeren alueella jännittynyt.

Eurooppa ei halua Pohjois-Afrikasta tulevia pakolaisia alueelleen. Unkari rakensi raja-aidan rajalleen, jotta pakolaiset eivät pääse maahan. Turkki mahtailee monin tavoin ja rajoittaa ihmisten toimintaa ja sananvapautta.

Koti-Suomessammekin raja-aidat tuntuvat kasvavan kansalaisten välillä. Ollaan pettyneitä hallituspolitiikkaan ja haetaan muutosta turvautumalla ääriajatuksia kannattaviin henkilöihin. Vierasmaalaiset pelottavat. Protestoidaan ja osoitetaan mieltä eri asioiden puolesta ja niitä vastaan. Haetaan turvaa ryhmästä tai kenties edelleen jostain puolueesta.

On myös heitä, jotka ovat menettäneet uskonsa poliitikkoihin. Yksi esimerkki vahvasta mielipidejohtajasta on edesmennyt Juice Leskinen, joka terävästi ja syvästi osoitti monia todellisia yhteiskunnan epäkohtia.

Hän oli rohkea ja toisinaan väärin ymmärretty.

Tulevissa kuntavaaleissa äänestysprosentti ja -tulos kertovat maamme henkisestä tilasta. Voittaa sitten mikä ryhmä tahansa, on sen kyettävä rakentavaan toimintaan yhteiskuntamme parhaaksi.

Tämä koskee myös kaikkia vanhoja puolueita, joiden on lunastettava paikkansa uudelleen.

Kaikki edellä mainittu johtaa siihen, uskommeko päättäjiimme ja luotammeko kanssaihmisiimme? Siinäpä on kysymyksiä pohdittavaksemme.

Epäluuloisuus kasvattaa epäluuloisuutta myös vastapuolessa. Luottamus ja toisen arvostus voivat saada aikaan paljon. Sen olen todennut työssäni tapaamieni ihmisten kanssa siviilielämässä, mutta myös rangaistuslaitoskierteessä olevien kanssa.

Luottamus täytyy toki ansaita, ja rikoksia tekeviä ei aina saada kiinni eikä tuomita. Väitän, että heitä löytyy joka yhteiskuntaluokasta.

Kun itse pyrkii rehellisyyteen ja ajattelee hyvää toisesta, voi olettaa saavansa useammin vastakaikua kohtaamiltaan ihmisiltä.

Vahvimmat muurit ovat sisällämme. Niitä kutsutaan ennakkoluuloiksi, jotka purkautuvat pahan puhumisena jopa toisen mustamaalaamisena.

Pyrkikäämme olemaan rehellisiä ja kunnioittamaan toisiamme.

Kirjoittaja on Paimion kirkkoherra.

 

EDIT. Juttua muokattu 22.2.2021. Tekstistä on poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan Hannu Karpo olisi edesmennyt.
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments