Onneksi ei perustettu tilapäistä valiokuntaa

0

Maanantaina Salon kaupunginvaltuusto joutui päättämään, perustaako tilapäisen valiokunnan tutkimaan kaupunginhallituksen erottamista – alle kolme kuukautta ennen kuntavaaleja.

Tilapäinen valiokunta on elin, joka voi tehdä valtuustolle ehdotuksen kaupunginjohtajan, kaupunginhallituksen tai muun toimielimen erottamiseksi.

Valiokunnan ehdottaminenkin kertoo suksien ristiin menosta, huonosta yhteistyöstä ja on varoitusmerkki kunnan ulkopuolisille. Valitettavan usein valiokuntauutisia saa kuitenkin lehdistä lukea.

Tilapäisen valiokunnan perustamisen ottamista asialistalle vaati 14 valtuutettua ja täsmälleen sama määrä äänesti valtuustossa asian puolesta jääden tietenkin vähemmistöön.

Kokeneen kunnallisvaikuttajan, valtuutettu Simo Paassillan toive ilmaa puhdistavasta keskustelusta ei näytä saaneen vastakaikua. Sellaiselle näyttäisi todella olevan tarvetta.

Osa purkua vastustaneista on ottanut sote-johtajan virkasuhteen taannoisen koeaikaisen purkamisen menettelytavat kuntavaalivankkureikseen. He yrittivät pitää asian elossa lehden sivuilla ja nettipalstoilla tilapäisen valiokunnan avulla.

Kaupunkilaisille etäisistä menettelytapakysymyksistä on kuitenkin ilmeisen vaikea löytää oikeaa jutunjuurta ja varsinkaan vaalienjälkeisen elämän teemaa.

Uhkaako tilapäisen valiokunnan haamu tulevan valtuustokauden yhteistyötä, jota Salo todella tarvitsisi?

Oikeitakin asioita on päättäjiä odottamassa, vaikkapa talouden alijäämä, palveluverkon tulevaisuus ja valmistautuminen maakuntatasolle siirtyvien sote-palvelujen trimmaamiseen tulevankin palvelutason turvaamiseksi.

Pekka Salomaa

Kisko