Peruuntuneista näytöksistä jättilasku Salon Teatterille – ”Tilanne on aika katastrofaalinen”

0
Salon Teatterin katsomo on ollut tyhjä joulukuun alusta lähtien, ja pian myös henkilökunta saattaa poistua paikalta lomautusten vuoksi. Teatterilla on kaksi täyspäiväistä vakituista työntekijää: toiminnanjohtaja Mia Kuisma (vas.) ja tuotantosihteeri Miia Raivikko-Alhoranta. Heidän lisäkseen teatterin vakituiseen henkilökuntaan kuuluu osa-aikainen graafikko. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Koronakriisi ja siihen liittyvät rajoitukset ovat ajamassa Salon Teatterin vakaviin talousvaikeuksiin.

– Tilanne on aika katastrofaalinen. Meillä ei ole minkäänlaista esitystoimintaa eikä tuloja, sanoo Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma.

Teatterin hallitus pui tilannetta maanantai-iltana kokouksessaan. Vielä tuolloin ei ollut tiedossa, jatkuvatko koronarajoitukset edelleen aiemmin ilmoitetusta. Seili-musikaalin esitysten oli määrä jatkua 12. helmikuuta.

Tiistaina Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä päätti jatkaa suosituksiaan koronarajoituksista tällä erää 28. helmikuuta asti.

– Täytyy kaivaa esiin varasuunnitelmia, sanoo Kuisma.

Varasuunnitelma pitää sisällään muun muassa teatterin kolmen vakituisen työntekijän lomauttamisen. Heidän lisäkseen teatterissa työskentelee eri produktioissa noin kaksikymmentä henkilöä.

Salon Teatteri sulki ovensa yleisöltä koronarajoitusten vuoksi 4. päivä joulukuuta.

Jo ennen täyssulkua esityksiä oli pitkin viime vuotta peruttu, siirretty ja esitetty turvavälien vuoksi vajaalle katsomolle.

Korona aiheutti viime vuonna teatterille noin 80 000 euron tulonmenetykset. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän 50 000 euron tuen jälkeen teatterin talous oli edelleen miinuksella, ja kuoppa on vain syventynyt tänä vuonna.

Salon Teatteri ry:n hallituksen puheenjohtaja Johanna Saarinen sanoo, että osa kuluista juoksee siitä huolimatta, ettei esitystoimintaa tällä hetkellä ole. Teatteri maksaa tänä vuonna esimerkiksi viimevuotisten Seili-esitysten Teosto-maksuja, joita kertyy musikaalin runsaan musiikin vuoksi paljon.

– Meillä on myös esimerkiksi tekniikkaa vuokralla, sanoo Saarinen.

Tänä vuonna Salon Teatteri on perunut tähän mennessä 14 Seilin näytäntöä. Se merkitsee noin 38 000 euron menetystä. Koronarajoitusten jatkon vuoksi lisää peruutuksia on todennäköisesti tulossa.

Mikäli Seilin loputkin esitykset pitää perua, teatterilla on edessään iso lasku. Moni lipun jo aiemmin hankkinut on siirtänyt lippunsa kevään esityskaudelle.

– Jos Seiliä ei pystytä esittämään, tuhansia lippuja pitää maksaa takaisin. Olemme miettineet jo, voisiko Seiliä esittää ensi syksynä, sanoo Mia Kuisma.

Teatteri siirsi jo viime vuonna koko perheelle suunnatun Tippukivitapaus-musikaalin ensi-iltaa vuodella, ja esityskauden pitäisi alkaa huhtikuussa. Vuohensaaren kesäteatterin ohjelmistossa on Äidinmaa-musikaali, ja syyskauden ensi-ilta on Vuokravaimo-farssi.

Mia Kuisma sanoo, että teatterin talousvaikeuksien syvetessä ja koronarajoitusten jatkuessa kaikki tulevat ensi-illat ovat pohdinnan alla.

Teatterille kertyy kuluja myös harjoituskaudella: esimerkiksi Äidinmaa-musikaalin lauluja harjoitellaan parhaillaan laulunopettajan johdolla. Ilman tuloja kuluja on vaikea maksaa.

– Saa nähdä, kuinka käy, sanoo Kuisma.

 

Teatteri kerää rahaa huutokaupalla ja joukkorahoituksella

Salon Teatterin 60-vuotisjuhlavuosi etenee koronan varjossa.

Koska koronarajoitukset tekevät esitystoiminnasta mahdotonta, teatterilla ei ole tuloja.

Teatteri yrittää paikata talousahdinkoa hyväntekeväisyyshuutokaupalla, joka järjestetään torstaina 18. helmikuuta klo 12–14 Salon Teatterilla. Huutokaupan meklarina toimii televisiosta tuttu huutokauppakeisari Aki Palsanmäki. Mukana on myös Heli Palsanmäki. Huutokauppa välitetään katsojille suorana lähetyksenä Salo Livestreamin kautta. Huutokaupattavana oleviin tuotteisiin ja palveluihin voi tutustua etukäteen Salon Teatterin netti- ja Facebook-sivuilla, joista löytyy myös huutokaupan säännöt ja ohjeet.

Salon Teatteri on valittu mukaan myös Kulttuurilahja-joukkorahoituspalveluun. Kuka tahansa voi lahjoittaa rahaa teatteritoimintaan palvelun kautta. Salon Teatteri hakee palvelussa tukea Tippukivitapaus-musikaalin tuotantokuluihin.

Kulttuurilahja-palvelun takana on Kansan Sivistysrahasto, joka lahjoittaa 20 prosentin lisätuen jokaista lahjoitusta kohden.