Pia Setälä: Koulujen etäopetukseen siirto kertoo tilanteen vakavuudesta

1
Salon sivistyspalveluiden johtaja Pia Setälä sanoo, että etäopetuksen käytännön järjestelyitä pitää miettiä muutaman päivän ajan. Huoltajille tiedotetaan päätöksistä ensi viikon alkupuolella.

Salon sivistyspalveluiden johtaja Pia Setälä myöntää, ettei odottanut päätöstä yläkoulujen siirtämisestä etäopetukseen 8. maaliskuuta alkaen.

– Tämä kertoo tilanteen vakavuudesta: koronaa ei saa päästää leviämään, hän päättelee.

Salon kannalta hallituksen linjaus tuli hankalaan aikaan kesken koulujen talvilomaviikon. Perusopetuksen johtaja ja esimerkiksi valtaosa rehtoreista ja opettajista on lomalla.

– Joudumme miettimään käytännön järjestelyitä muutaman päivän, ja tulemme tiedottamaan niistä huoltajille Wilman kautta ensi viikon alkupuolella, Setälä lupaa.

Koulujen etäopetuksesta on saatu Salossa kokemuksia jo viime keväältä. Pia Setälä uskookin, että opetus järjestetään vastaavilla järjestelyillä kuin vuosi sitten. Opetus tapahtuu Teams-alustalla, ja oppilaille järjestetään tarvittaessa laitteita kotiin.

– Viime kevät osoitti, miten tärkeää on turvata oppilashuollon palvelut ja koulunkäynninohjaajien tuki. Katson, että siitä on pidettävä kiinni, Setälä sanoo.

Ruokailujärjestelyt vaativat vielä pohdintaa. Viime keväänä perheille jaettiin ruokakasseja.

– Kouluruokailu on työn alla, ja siitäkin tiedotetaan huoltajille viimeistään ensi viikolla, Setälä lupaa.

Salon lukioissa on opiskeltu viime aikoina hybridimallilla, jossa ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat ovat olleet lähiopetuksessa vuorotellen.

– Päätimme jo, että sekä ykköset että kakkoset palaavat lähiopetukseen ensi viikolla. Näin myös tehdään, he tulevat lähiopetukseen viikoksi ja siirtyvät etäopiskeluun 8. maaliskuuta alkaen.

Lukiolain mukaan opiskelijoilla ei ole oikeutta kouluruokaan kuin lähiopetuksessa. Etäopetuksessa ruokailua ei siis järjestetä.

Pia Setälä sanoo kantavansa huolta lukiolaisten jaksamisesta. Etäopetus on jatkunut heillä jo pitkään, ja se on raskasta.

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään Salossa suunnitelmien mukaan ja yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa.

– Toivon todella, että lukiolaiset ja varsinkin kirjoittavat abiturientit pitäisivät vapaaehtoisen kahden viikon karanteenin ja pysyisivät kotona. Nyt ei ole aika lähteä kokoontumaan, Pia Setälä lähettää terveisiä.

 

Someron yläkoululla hyvät valmiudet

Kiiruun yläkoulun rehtori Janne Aaltonen arvioi etäopetuksen siirtymisen sujuvan Somerolla vanhalla rutiinilla.

– Valmiudet ovat hyvät ja kokemusta on jo. Yhteydet toimivat suhteellisen hyvin ja laitteet pystytään tarjoamaan kaikille niitä tarvitseville, hän toteaa.

– Ensi viikko ollaan vielä lähiopetuksessa ja meillä on aikaa järjestellä asiaa. Kaupungin koronajohtoryhmä kokoontuu alkuviikosta ja sieltä saamme tarkempia ohjeita. Myös kouluruokajärjestelyt ehditään suunnitella ensi viikolla.

Aaltonen suhtautuu lähestyvään etäopetusjaksoon rauhallisesti. Somerolla kaikki oppilaat pystyttiin viime keväänäkin pitämään mukana opetuksessa ja koululla oli yhteys kaikkiin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Herätys
1 vuosi sitten

Miten voi olla mahdollista, ettei osattu odottaa siirtymistä etäopetukseen? Laput silmilläkö täällä Salossa aina vain kuljetaan tämän ja niin monen muunkin asian suhteen.