Puolella sydämellä

0

Jos Suomen pitää ottaa kantaa Suomen ulkopuolisen maan sisäisiin asioihin, tekeekö sen presidentti vai pääministeri, ja jos molemmat, niin ottaako kantaa ensin toinen ja sitten toinen ja missä järjestyksessä vai ottavatko molemmat yhtä aikaa, ja jos kumpikin on samaa mieltä, kumpi on oikeassa?

Tällaisia pohditaan niin kauan kuin Suomessa on pääministeri ja presidentti, jolla on valtaa enemmän kuin muiden maiden kuninkaallisilla. Kysyä voisi myös, että jos jompikumpi tehtävistä olisi aivan pakko lopettaa, kumpi jäisi jäljelle. Voisi, mutta ei kysytä.

Eikä myöskään mennä asioiden edelle. Presidentinvaalit ovat vasta kolmen vuoden päästä, ja niin kuin tapoihin kuuluu, kukaan ei vielä halua virkaan, mutta lopulta ehdokkaita on niin, että koronarajoituksilla kaikkia ei saisi päästää samaan huoneeseen, mikä voi muutenkin olla hyvä.

Presidentti valitaan, kun sen aika on. Parhaillaan valmistaudutaan kuntavaaleihin, jotka käydään poikkeuksellisissa oloissa. Toreilla ei tarjota ilmaista kahvia, ei makkaraa, eikä hernekeittoa. Ehdokkaat ja äänestäjät voivat toki kohdata silmästä silmään, kunhan kasvoista ei näy kuin silmät ja silmäparien väli on pari metriä.

Korona näkyy myös tähän mennessä julkaistuissa vaalien iskulauseissa. Otetaan muutama esimerkki.

Asiat tärkeysjärjestykseen, sanovat perussuomalaiset. Aivan samalla tavalla tärkeysjärjestykseen pannaan kansalaisia, kun päätetään, ketkä rokotetaan ensin. Perussuomalaisia tämä ei koske, sillä heidän keskuudessaan rokotukseen suhtaudutaan muita kielteisemmin.

Vihreät ilmoittavat, että ”Huomenna Suomi on vihreä”. Vaalilause on sukua Salon kaupungin ”Joka päivä parempi” -lupaukselle, jonka mukaan tänään jokin asia on paremmin kuin eilen, mutta mikään asia ei ole huonommin.

Vihreiden vaalilause voidaan lukea myös Samuel Beckettin Huomenna hän tulee -näytelmän läpi. Siinä kaksi kaverusta odottaa kolmatta, joka ei koskaan tule.

Päällimmäisenä vihreilläkin on korona. Milloin saan rokotteen? Huomenna. Ja kun kysyt huomenna, vastaus on sama.

SDP:llä ei ole vielä ollut virallista vaalistarttia. Viime eduskuntavaalien ”Meillä taitaa olla sama matka” on pois pelistä. Korona-aikana saman matkan seuraus on yhteinen kahden viikon karanteeni.

Entä keskusta? Hankala tapaus. ”Se kotimainen.” Koronahan on tuontitavaraa. Vai halutaanko sanoa, että keskustan perussyrjäseutukannatusalueella saatu tartunta ei taatusti ole peräisin ulkomailta.

Koronavaalien tulos ratkeaa huhtikuussa, mutta mainoslausekilpailun ykkönen on toistaiseksi kokoomus. Jos soittaa koronapäivystykseen ja kertoo, että tuntuu kuin sydän olisi rinnassa oikealla puolella, pääsee testiin heti.