Salo ajaa teini-ikäisellä Corollalla – mutta mitkä ovat salolaiskuskien suosikkivärit?

0
Tässä se on, Salon yleisin auto. Toyota Corolla vuosimallia 2005. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tommi Aitio

”Tuu kattoo kun mun Toyota Celica hiipii ympäri kaupunkii” , laulaa indie-yhtye Ruusut, ja hetken aikaa voisi luulla, että nehän runoilee Salosta.

Toyotan takavalot nimittäin vilkkuvat Salon katukuvassa ahkerammin kuin minkään toisen automerkin. Toyota Corolla on täkäläisten autonomistajien ykkössuosikki, jolle ei mahda mitään edes yleiseurooppalainen kansanlellikki Volkswagen Golf.

Ruusujen mainostama Toyota Celica ei sentään hallitse Salon katuja, sillä Celican valmistus lopetettiin vuonna 2005 ja salolaiset ajelevat pykälää tuoreemmilla menopeleillä.

Jos etsitään Salon yleisintä autoa ja muuttujiksi otetaan merkin ja mallin lisäksi kiesin ulkoväri sekä vuosimalli, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastot antavat täsmällisen vastauksen: hopeanvärinen vuoden 2005 Toyota Corolla.

Näitä oli Saloon rekisteröitynä viime vuoden lopussa 47 yksilöä. Ja vuotta uudempaa Toyota Corollaa, edelleen hopeanvärisenä, Salosta löytyy 33 kappaletta.

Salon kolmanneksi tyypillisin auto on Volkswagen Golf, vuoden 2008 mallisena ja väriltään harmaana. Sellaisia Salossa ajelee 32 kappaletta. Listauksen nelospaikalla on jälleen hopeanvärinen Corolla, nyt vuosimallia 2004.

Näitä on Traficomin mukaan Saloon rekisteröitynä 29 kappaletta. Yhtä monta yksilöä löytyy vuoden 2016 Volkswagen Golfia – värisävynä totta kai sadepilvenharmaa.

Ensimmäinen hopean ja harmaan rintaman rikkova väri on sininen. Salon kuudenneksi tyypillisin auto on sininen vuoden 2005 Ford Focus (26 kpl). Kymppikärkeen mahtuu myös kolme vuotta uudempi Focus – kas kummaa harmaana (25 kpl).

Entäpä jos salolainen autoilee jollain toisella Toyotan mallilla, sanotaanko vaikkapa perhautokokoisella Avensiksella? Kyllä vaan, silloinkin väri on hopea tai harmaa.

Tilastollinen harmonia särkyy vasta Salon viidenneksitoista yleisimmän auton kohdalla, joka on toki Toyota Corolla, mutta nyt valkoisena. Vuosimalli on niinkin tuore kuin 2020 ja tällaisia yksilöitä Salosta löytyy 22 kappaletta.

Myös Salolle tyypillisin Mercedes-Benz on harmaa, ja vain Nissan Qashqain salolaiset ostavat voittopuolisesti valkoisena. Valkoista Qashqaita tyyräävät pilotit tykkäävät myös selvästi uudemmista menopeleistä, sillä yleisin valkoinen Qashqai Salossa on vuosimallia 2016. Näitä on Saloon rekisteröitynä 26 yksilöä.

Haluatko olla oikein tyypillinen salolainen autoilija? Se onnistuu helposti, sillä käytettyjen autojen markkinapaikalta Nettiauto.comista löytyy kolmisenkymmentä nollavitosta hopeanharmaata Toyota Corollaa ja yksi niistä on myynnissä peräti Salossa.

Yleisimmän Salo-auton ratin taakse pääsee alle kolmen tonnin investoinnilla, tosin kyseisellä yksilöllä on kuljettu jo melkein 300 000 hyvää kilometriä. Jos antaa sen verran siimaa, että laventaa ikähaarukkaa vuodella kumpaankin suuntaan, vaihtoehtojen määrä lähes kolminkertaistuu.

Ja kesäyön romantiikka on taattu, sillä niin kuin Martti Vainaa & Sallitut aineet joskus lauloi ”Toyotan takana vielä näytit niin kauniilta, auringon noustessa tahdoin vain paeta”.

Tilastotiedot: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom