Salo soi on julkaisua vaille valmis – Rokoteaikatauluista tuli iso kysymysmerkki tapahtuma-alalle

0
Salo soi -fetivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Tuolloin lavalle nousi muun muassa Antti Ketonen. Viime kesänä Salo soi peruttiin koronan vuoksi. Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ensi kesän tapahtumien järjestelyt ovat parhaillaan käynnissä.

Salon keskustassa Hansan tontilla on määrä järjestää heinäkuussa Salo soi -festivaali. Tapahtuma on jo miltei viimeistä esiintyjää myöden kasassa, sanoo RH Entertainment Oy:n tuottaja Marko Riihelä.

– Järjestelyjä on tehty täysin normaalisti. Bändit on jo lukittu, mutta olemme hereillä, jos esimerkiksi Voice of Finlandista nousee kiinnostavia uusia nimiä, sanoo Riihelä.

Myös festivaali-infrastruktuuria mietitään jo, ja Riihelä kertoo esimerkiksi telttojen, aitojen ja vessojen kilpailutuksen olevan käynnissä.

Vaikka kaikki alkaa olla kunnossa, kesän päällä leijuu yksi iso kysymysmerkki: korona. Tämä vuoksi Riihelä arvioi ”käsijarrun olevan pikkaisen päällä”, ja Salo soi -viikonlopun ohjelman julkistamisen ajankohtaa puntaroidaan vielä.

– Maalis–huhtikuussa julkistamme esiintyjät, arvioi Riihelä.

RH Entertainment Oy tuottaa ensi kesänä yhteensä 37 festivaalia – mikäli se on mahdollista.

Viime kesänä Salo soi -festivaali jouduttiin perumaan.

Koko tapahtuma-ala painii tällä hetkellä samojen ongelmien kanssa: suunnitelmia on tehtävä, mutta toteutus on arvoitus.

Miten tällaisessa tilanteessa edetään kohti kesäsesonkia?

– Tämä on vaikea kysymys. Tammikuu oli vaa’ankieli, uskaltaako tapahtumia lähteä edistämään. Nyt vaa’ankieli keinahtaa helmikuulle, sanoo tapahtuma-alan edunvalvojan Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Kati Kuusisto.

– Tilanne on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Joulukuussa oli käsitys, että rokotekattavuus on kesään mennessä hyvä, mutta nyt rokotusaikataulut ovat muuttuneet. Alkaa näyttää siltä, että epävarmuus lisääntyy.

Kuusisto alleviivaa juuri rokotusvauhdin merkitystä tapahtuma-alan toimintamahdollisuuksien palauttamisessa.

– Tämän hetkisen tiedon perusteella rokotteen varassa on nyt kaikki.

Näin tanssittiin Raatalan Humpparallissa vuonna 2016. Ensi kesän suunnitelmia ei ole vielä lyöty lukkoon. Kuva: SSS arkisto/Jan Sundman

Rokotetta pohtii myös Salon Kuusjoella Humpparallia järjestävä Kimmo ”Humppakeisari” Haapanen.

Haapanen kertoo, että Humppamusiikin ystävät ry:n väki mietti edellisviikolla, kuinka kesää kohti mennään.

– Rokotehommat ovat siirtyneet, ja uuden virusmuunnoksen leviämisen arvioidaan vauhdittuvan maaliskuussa. Ei auta kuin katsoa, mihin ollaan menossa, sanoo Haapanen.

– Mutta jos odotamme liian pitkään, Koronaralli on ainoa vaihtoehto.

Koronaralli on pienimuotoisempi ulkotapahtuma, joka korvasi viime kesänä Humpparallin ja sisällä liiterissä tanssimisen.

Haapanen arvioi, että vielä on yksi kuukausi aikaa odotella. Sen jälkeen on päätettävä, miten ensi kesän tapahtuman käy. Häntä mietityttää myös se, lähteekö väki välivuoden jälkeen liikkeelle, vaikkei rajoituksia enää ensi kesänä olisikaan.

– Lähdetäänkö kuin sodan jälkeen tanssimaan vai käykö niin, ettei uskalleta lähteä? Tanssiyleisö on iäkkäämpää väkeä, ja kaikki ovat taas useamman vuoden vanhempia.

Humpparallia järjestävä Kimmo Haapanen empii vielä ensi kesän tapahtuman kohtaloa. Kuva vuodelta 2019. Kuva: SSS arkisto/Marko Mattila

Laulukaupungin tekoa ei voi lykätä

Lasten laulukaupunki ry:n perinteisten lastenlaulufestivaalien suunnittelutyö on aloitettu sillä ajatuksella, että festivaali voidaan järjestää normaaliin tapaan kesäkuun alussa.

– Tilavarauksia on tehty ja sävellyskilpailu on käynnissä, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Siv Ilola.

Myös piirustuskilpailu festivaalijulistetta varten on käynnissä.

– Festivaaliin on pakko varautua. Ei sitä sitten ihan yhtäkkiä pysty tekemään valmistautumatta.

Viime vuonna festivaali siirtyi kesäkuulta elokuulle, ja tapahtumat olivat pääosin ulkona. Siv Ilola kertoo, että mahdollisiin muutoksiin sopeudutaan tarvittaessa tälläkin kertaa.

– Jos emme pysty järjestämään tapahtumaa aivan suunnitelmien mukaan, niin mietimme muita tapoja.

Lastenlaulufestivaalien ensimmäisiä esiintyjiä on jo kontaktoitu. Esiintyjien hinku esiintymään ja järjestäjien tahto järjestää ovat korkealla tasolla.

– Toiveikkuus on suurempaa kuin kysymysmerkit, sanoo Ilola.

Viime kesänä Lastenlaulufestivaalin lavalle nousi muun muassa Ville Karttunen. Kuva: SSS arkisto/Suvi Kulla

Näin osallistut Laulukaupungin julistekilpailuun

  • Lasten laulukaupunki järjestää salolaisille alakoululaisille piirustuskilpailun. Voittajatyötä käytetään ensi kesän tapahtumajulisteessa, ja muitakin töitä käytetään tapahtuman markkinoinnissa.
  • Vuoden 2021 julisteen teemana on ilo. Mikä tekee iloiseksi?
  • Piirrosten toivotaan olevan pystysuuntaisia ja tekstittömiä. Työhön liittyvän tarinan tai nimen voi laittaa työn takapuolelle. Kuvan taakse kirjoitetaan myös tekijän nimi, ikä ja koulu.
  • Kilpailuaikaa on 15.2.2021 asti. Työt palautetaan kouluittain.
  • Raati valitsee työt piirustusnäyttelyyn, ja kilpailu ratkeaa yleisöäänestyksellä. Kolme eniten ääniä saanutta palkitaan.