Salon isot majoittajat toiveikkaita – Koronasta kärsi pahiten Lehmiranta, joka avasi maanantaina pitkän tauon jälkeen.

0
Hotellinjohtaja Jaana Johansson odotti myös viime kesän alussa toiveikkaana lomasesonkia Sokos Hotel Rikalan remontin jälkeen uudet sävyt saaneessa huoneessa.

Koronasta paljon kärsineessä Lehmirannassa ei synkistellä: Eläkeliiton lomakeskus avasi juuri ovensa pitkän tauon jälkeen, ja johtaja Tanja Bergroth katselee nyt eteenpäin.

– Iloisissa tunnelmissa avasimme, ja helmi-maaliskuussa aloittelemme pienemmällä asiakas- ja henkilökuntamäärällä, hän kertoo.

Salon isoimmista majoittajista muutkin katselevat toiveikkaina tulevaan. Original Sokos Hotel Rikalan johtaja Jaana Johansson ja Pii Hotellista vastaava Kari Soitamo uskovat, että matkailu avautuu kesällä ensin kotimaisten matkailijoiden voimin. Lisäksi molemmissa Salon keskustassa sijaitsevissa hotelleissa odotetaan, että kevään isot urheilutapahtumat toteutuvat, sillä ne tuovat asiakkaita hotelleihin.

Kolmesta majoittajasta etenkin Lehmirantaa koronaepidemia on kurittanut tuntuvasti. Paikka oli suljettuna viime vuonna aina maaliskuun puolivälistä pitkälle heinäkuuhun.

Yli 200 majoituspaikan Lehmirannassa asiakaskunta on pääosin riskiryhmää ikänsä puolesta. Bergroth kuvailikin viime syksynä (SSS 5.10), että sulkemisaika oli yritykselle pidempi kuin talvisota.

Nyt Lehmirannalla on takanaan jo toinen sulkemisaika, joka alkoi marraskuun lopussa ja päättyi vasta helmikuun viimeisellä viikolla. Talvisotavertailut Bergroth jättää kuitenkin jo taakse ja odottaa tulevaa.

– Meillä näkyy rokotusten tahti, huhti-toukokuulle on jo ihan mukavasti varauksia, hän sanoo.

Lehmiranta työllistää 25 kokoaikaista työntekijää, joita on jouduttu lomauttamaan eripituisia jaksoja. Osalla työt ovat jatkuneet tehtävästä riippuen.

Viimeisimmän sulkemisajan kuluessa Lehmirannassa tehtiin iso kahvilaremontti. Samalla tähdättiin jo paikan avaamiseen uudelleen hiihtolomasesongin alussa.

Bergroth sanoo, että paikkaa markkinoidaan kaikenikäisille, mutta kovin paljon talvilomamatkailijoita ei ole tullut. Kuluvalla viikolla näkyy kuitenkin myös lapsia pääosin eläkeikäisten käyttämässä lomanviettopaikassa.

Talvilomamatkailijoita ei ainakaan ihan alkuviikosta ollut kovin paljoa liikkeellä myöskään Hotelli Rikalassa. Jaana Johansson sanoo, että lomailijoilta on tullut aika vähän varauksia.

Hän tosin sanoo, että hotelli on viikolla sen verran täynnä työmatkalaisia, että kovin isoa määrä ei voitaisi yhtäkkiä majoittaa.

– Viikolla on vain muutamia huoneita vapaana, hän kuvailee hotellin täyttöastetta arkisin.

Hotelli Rikalassa koronavuosi on näkynyt etenkin silloin, kun isoja urheilutapahtumia on peruttu. Johansson sanoo, että kun työmatkalaiset ovat käyttäneet hotellimajoitusta viikolla, isot tapahtumat ovat puolestaan tuoneet yöpyjiä viikonloppuisin.

– Syksy oli ihan hyvä joulukuuhun asti, mutta kun yleisötapahtumat kiellettiin, niin viikonloppuisin hiljeni, hän kuvailee.

Viime syksy oli kuitenkin niin hyvä, että se nousi jopa hiukan paremmaksi kuin vastaava ajankohta vuotta aiemmin.

Johansson iloitsee siitä, että hotelli ehdittiin remontoida sellaiseksi, että se on nyt valmis tulevaa ajatellen. Hän odottaa toiveikkaana jo kevään isoja urheilutapahtumia, jotta ne toteutuisivat. Kesän hän joka tapauksessa uskoo vilkastuttavan kotimaan matkailua.

Varauksia on tehty jopa isommista häätapahtumista.

Vaikka korona saattaa vielä sotkea isojen tapahtumien aikatauluja, Johansson sanoo, että matkailla kyllä voi turvallisesti, jos välttää isoja massoja. Hän on myös huomannut, että asiakkaat ovat alkaneet käyttää maskeja tullessaan hotelliin. Maskeja käytetään myös, kun tullaan aamiaiselle ja otetaan vasta pöydässä pois.

– Noin 90-prosenttisesti käytetään maskeja, hän arvioi.

Pii Hotellista vastaava Soitamo uskoo lujasti siihen, että matkailu alkaa vilkastua koronarokotusten myötä.

– Ensin avautuu kotimaan matkailu, hän ennakoi.

Hän sanoo ihmisten matkustaneen kotimaassa viime kesänäkin, mutta liikkuneen pienemmissä porukoissa, koska häät ja muut isot tapahtumat oli peruttu.

Soitamo sanoo, että hiihtolomamatkalaisia ei kuitenkaan ole näkynyt. Pii Hotelli on kuitenkin Rikalan tavoin hyötynyt Salossa meneillään olevista työmaista. Viikolla hotellissa on yöpynyt työmatkalaisia.

Soitamo muistuttaa, että Salossa yöpyvät työmatkalaiset hyödyttävät majoitusyrittäjän lisäksi muutakin elinkeinoelämää, kuten kauppoja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments