Sankarini-juttusarja: Olympiakävijä Kalevi Vähäkylän sankarit ovat Hakulinen ja Fourcade

0
Kalevi Vähäkylä ihaili nuorena olympiavoittaja Veikko Hakulista (Kuva: Museoviraston kuvakokoelma/Pekka Kyytinen)

Grenoblen vuoden 1968 olympialaisissa yhdeksänneksi ampumahiihdon normaalimatkalla sijoittunut vaskiolainen Kalevi Vähäkylä täytti viime kesäkuussa 80 vuotta.

Kuka on urheilusankarisi?

– Sanon kaksi nimeä, maastohiihtäjä Veikko Hakulinen ja ampumahiihtäjä Martin Fourcade.

Milloin heistä tuli sankarisi?

– Kun lapsena hiihdimme veljen (MM-kilpailuissa parhaimmillaan kahdeksanneksi yltänyt Kari Vähäkylä) lapsina, leikimme aina olevamme Veikko Hakulinen ja Sixten Jernberg. Hiihto ja sen seuraaminen oli meidän perheessämme kaikki kaikessa, ja radiosta kuunneltiin Hakulisenkin hiihtoja. Uskoisin kuunnelleeni sen 3.33,33-ajalla tulleen olympiavoitonkin.

– Fourcadesta tuli suosikkini hänen alettuaan menestyä 2010-luvun alussa. Eikä kyse ollut vain menestyksestä, vaan hän oli joka tavalla kohtelias ja fiksu äijä. Mitään leuhkuutta ei ollut havaittavissa, vaan hän teki Ranskan valmennussysteemissä kaiken ihan samalla tavalla kuin ”rivimiehetkin”.

Mikä on paras muistosi sankaristasi?

– ”Haku-Veikko” oli minua 20 vuotta vanhempi, mutta pääsin joskus ikämiessarjoissa hiihtämään hänen kanssaan samaan kilpailuun. Hakulinen oli sitten kisan jälkeen saunassa kysellyt, että ”kuka pitkä kaveri ohitti minut ladulla?”

– Toisella kerralla päivittelin jollekin, että pitäisi varmaan parsia näitä sormikkaita, kun meinaavat mennä rikki. Vastaus oli, että eihän noissa vielä ole mitään vikaa, kun vertaat niitä Hakulisen hanskoihin.

– Fourcadesta on jäänyt mieleen useat tuuletukset, joita hän teki voitokkaassa kilpailussa viimeisen ampumapaikan jälkeen. Se ei ollut epäkohteliasta muita kilpailijoita kohtaan, vaan osoitus siitä vapautuneisuudesta, mikä onnistuneesta suorituksesta tulee.

Jos tapaisit sankarisi nyt, mitä kysyisit häneltä?

– Edelleen itsekin kilpailevana mietin usein, että miten ampumasuoritus voi olla niin sujuva, nopea ja vielä virheetönkin. Samalla tavoin kuin 17 sekunnissa kaikki taulut takaa-ajokilpailussa pudottaneella Émilien Jacquelinilla. Tiedustelisin Fourcadelta, että miten hän sen oikein tekee.

Söisikö sankarisi kebabin miedolla vai väkevällä kastikkeella?

– Olen itse vanhanaikaisen ruuan syöjä. Minun puolestani Fourcade saisi syödä sen kummalla kastikkeella tahansa.

Juttusarjassa ihmiset kertovat omista urheilusankareistaan.

Uransa viime keväällä lopettanut Martin Fourcade on yksi kaikkien aikojen parhaista ampumahiihtäjistä. (Kuva: TS/Mikael Rydenfelt)
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments