Somero etsii kummeja uusien asukkaiden oppaiksi – nykyiset asukkaat auttavat uusia tulijoita viihtymään

0
Someron kaupungin kehittämisasiantuntija Antti Leino aikoo lähteä itsekin Somero-kummiksi. Kummi-idean keksi hallintojohtaja Hanna Saarni. Leino ja Saarni kokeilivat yhteistyön sujumista myös umpihankisuksilla, sillä perusturva on heittänyt kaupungin muille yksiköille hiihtohaasteen. Kuva: SSS/Päivi Malin-Perho

Someron kaupunki haluaa helpottaa uusien asukkaiden paikkakuntaan tutustumista ja kotiutumista. Kaupunki etsii nykyisistä asukkaistaan Somero-kummeja paikkakunnalle muuttaneiden oppaiksi ja avuksi.
– Kummien avulla halutaan mahdollistaa muuttajille helppo ja pehmeä laskeutuminen Somerolle, Someron hallintojohtaja Hanna Saarni huomauttaa.

Saarni korostaa, että uusien asukkaiden on helpompi tutustua Someroon paikkakunnalla jo asuvien avulla.
– Uudelle paikkakunnalle asettuminen voi olla hankalaa, jos esimerkiksi lasten kautta ei synny luontaisia yhteyksiä. Toisaalta myös lasten vanhemmat voivat kaivata vinkkejä ja apua. Tässä Somero-kummi voi auttaa.
Saarni sanoo, että Somero-kummit voivat näyttää vastamuuttaneille paikkoja ja esitellä erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Kummit voivat toimia myös muuttoa vasta harkitsevien oppaina.
– Paikallisten asukkaiden avulla muuttajille voidaan esitellä aitoa Someroa.

Kaupunki etsii Somero-kummeiksi tavallisia somerolaisia.
– Toiveena on löytää hyvin erilaisia ihmisiä: lapsiperheitä, eläkeläisiä pariskuntia, sinkkuja. Näin muuttajille voidaan tarjota omaan elämäntilanteeseen sopivia kummeja, Saarni toteaa.
Kummeiksi voi ilmoittautua muun muassa kaupungin nettisivuilla. Kummit sitoutuvat yhteen tapaamiseen turvavälit huomioiden.
– Sen jälkeen toiminta jatkuu sen mukaan, mitä osapuolet itse sopivat. Toiveena on, että kummit viettäisivät aikaa muuttajien kanssa. Itse toiminta riippuu täysin siitä, mitä kummit ja uudet asukkaat haluavat yhdessä tehdä, Saarni korostaa.
Somerolle muuttajat voivat hakea omaa kummia huhtikuun alusta alkaen. Kummimahdollisuudesta kerrotaan muun muassa tervetulo- ja tietopaketeissa, jotka kaupunki lähettää uusille asukkaille.

”Alussa eristäydyin liikaa”

Someron kaupungin kehittämisasiantuntija Antti Leino muutti Somerolle vajaat kolme vuotta sitten Lontoosta. Leino tuli tuolloin yksin.
– Alussa Someron rauha tuntui Lontoon ja Tampereen jälkeen hyvältä. Pian aloin kuitenkin kaivata kontakteja. Vaikka olenkin sosiaalinen, eristäydyin vähän liikaakin, sillä en lähtenyt itse aktiivisesti liikkeelle.

Leino sanoo, että olisi käyttänyt Somero-kummia, jos siihen olisi ollut tuolloin mahdollisuus.
– Olisi ollut mukava, että olisi jo tuntenut jonkun, kun yksin tulin. Somerolaiset ovat kuitenkin helposti lähestyttäviä ja heihin on ollut helppo tutustua.
Leino aikoo olla itse tulevien muuttajien apuna ja lähteä Somero-kummiksi.
– Tämä Saarnin Hannan keksimä idea on todella hyvä.

Somerolaiset ystävykset Mari Honkanen ja Laura Nuotio ilmoittautuivat ensimmäisten joukossa Somero-kummeiksi. Honkanen on syntynyt Somerolla, asui välillä viisitoista vuolta muualla ja muutti yhdeksän vuotta sitten takaisin.<br
– Haluan omalta osaltani auttaa muuttajia viihtymään Somerolla sekä löytämään tekemistä ja kavereita. Se antaa myös minulle paljon, jos pystyn tekemään toisille jotakin hyvää. Uudella paikkakunnalla voi olla välillä vaikea löytää tuttavia ja kavereita, huomauttaa ennen kaikkea kulttuurista kiinnostunut Honkanen.
Nuotio korostaa, että Somerolle tarvitaan uusia asukkaita.
– Toivon, että yhä useampi löytäisi tänne. Tämä on minun keinoni olla mukana markkinoimassa Someroa ja toivottaa uudet asukkaat tervetulleiksi. Näytettävää ja tekemistähän Somerolla kyllä riittää, Nuotio toteaa.