Someron palvelukodin hinnasta paljastui 800 000 euron laskuvirhe – puurunkoisen talon hinta edelleen arvoitus

0
Somerolla pohditaan nyt, rakennetaanko Tervaskannon tilalle tuleva uusi palvelutalo puusta vai betonista. Kuva: SSS-arkisto/KIRSI-MAARIT VENETPALO

Someron tulevan palvelutalon hinta nousee aiemmin arvioidusta. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa uudelleen keskiviikkona, sillä aiemmista laskelmista on paljastunut 800 000 euron laskuvirhe.
Aran vaatimusten mukainen palvelutalo maksaa uuden kustannusarvion mukaan 8 miljoonaa euroa, kun aiempi arvio oli 7,2 miljoonaa.
– Arvioimme aiemmin huoneiden koon suurentamisen vaikutuksen liian pieneksi. Myös huputus eli säänsuoja sekä teknisten tilojen kustannukset oli arvioitu alakanttiin, Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen kertoo.
Kaupunginhallitus päätti viime viikolla, että palvelutalon runko tehdään puusta eli CLT-elementeistä betonin sijasta. Päätös syntyi äänin 4–5 kokoomuksen ja SDP:n edustajien kannan voittaessa. Samalla talon kustannusarvioon päätettiin lisätä viisi prosenttia.
Mäkinen sanoo, että uusi tarkennettu kustannusarvio on laadittu edelleen betonirunkoiselle rakennukselle.
– CLT-tekniikalle ei ole olemassa valmista laskentaohjelmaa. Arviot sen vaikutuksesta rakennuksen hintaan vaihtelevat 5 prosentista 15 prosenttiin, joten puurungolla toteutetun talon tarkkaa hintaa en pysty arvioimaan.

Kaupunginhallituksessa puurakentamista esittänyt Jutta Varjus (kok.) ihmettelee laskuvirhettä ja sitä, että uusi laskelma perustuu edelleen betonirunkoon.
– Kustannusarviot ovat aina arvioita rakennetaan sitten puusta, betonista tai tiilestä. CLT-tekniikalla on tehty jo sen verran rakennuksia, ettei se ihan tuntematonta ole, Varjus toteaa.
Varjus huomauttaa, että puuta käyttämällä Somerolle saada terveellinen, kaunis ja ekologinen palvelutalo.
– Puusta rakennettu talo olisi meille myös kilpailutekijä, joka houkuttelisi hoitajia.
Marko Mäkinen näkee puuelementtien käyttöön sisältyvän vielä tällä hetkellä ylimääräisiä riskejä.
– CLT-tekniikan hallitsevia suunnittelijoita ei ole kovin paljon. Vastaan on tullut tapauksia, että suunnittelijoita ei ole löytynyt. Tämä tekniikka rajaa myös rakentajien määrää. Palvelutalohankkeessa on ollut niin monta mutkaa, että pitkiin viivytyksiin ei olisi varaa.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen on huolissaan kustannuksista.
– En missään nimessä vastusta puurakentamista, mutta onko meillä varaa olla etulinjassa palvelutalon kanssa. CLT on sen verran uutta tekniikkaa, että kustannuksiin liittyy riski. Pelkona on, että emme saa hinnaltaan sellaista tarjousta, jonka voisimme hyväksyä.
Suikkanen sanoo palvelutalon hinnan vaikuttavan myös Aran eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen avustuksen mielekkyyteen.
– Herää kysymys, kannattaako kaupungin rakentaa 40 prosentin avustuksella taloa, jos Aran vaatimusten mukainen suuri ja muunneltava palvelutalo alkaa olla kovin kallis. Toinen vaihtoehto on palata alkuperäiseen vuokramalliin, jossa yksityinen yritys rakentaa perinteisen palvelutalon ja kaupunki vuokraa sen.

Jutta Varjus toteaa, että kaikkeen rakentamiseen liittyy aina myös riskejä.
– Tarjouskilpailuissa voidaan joko onnistua tai epäonnistua riippumatta käytettävistä materiaaleista.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments