Someron seurakunnalle selvästi ennakoitua parempi tulos – taustalta löytyvät korona ja vakiintunut tapa

0
Someron kirkossa alkaa tänä vuonna ulkoremontti. Kirkon ulkoseinien rapautuneet tiilet ja saumaukset uusitaan, peltikatto kunnostetaan ja kirkon tornin kuparikatteet korjataan. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Koronan värittämä vuosi sujui Someron seurakunnalta selvästi odotettua paremmin. Viime vuoden tulos on nousemassa noin 130 000 euroa plussan puolelle. Vuoden 2020 talousarvio ennakoi tuloksen menevän saman verran miinukselle.

– Vuosi sujui taloudellisesti hyvin, sillä menot alittivat ja tulot ylittivät talousarvion. Korona vaikutti osaltaan hyvään tulokseen, mutta tilinpäätökset tahtovat meillä olla muutenkin selvästi parempia kuin talousarviot, Someron seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen huomauttaa.

Talousarviossa tulojen ja toimintamenojen erotus eli vuosikate näytti 5 000 euron miinusta. Toteutunut vuosikate tulee nousemaan noin 240 000 euroon.

Odotettua parempaan tulokseen vaikutti eniten menojen jääminen talousarvion alle. Menot alittivat talousarvion yli 220 000 eurolla. Palvelujen ostoista säästyi 88 000 euroa ja tarvikkeista ja tavaroista 76 000 euroa. Henkilöstökulut jäivät 58 000 euroa ennakoitua pienemmiksi.

– Koronan takia toimintoja jouduttiin supistamaan, mikä laski myös menoja. Toinen selitys löytyy talousarvion laadinnasta, yleensä menot on arvioitu meillä talousarviossa yläkanttiin. Vuonna 2019 menot olivat 120 000 euroa pienemmät kuin talousarviossa oli ennakoitu, Parviainen kertoo.

Seurakunnan tulot ylittivät talousarvion 40 000 eurolla. Verotuloja kassaan tuli noin 19 000 euroa arvioitua enemmän.

– Korona ei laskenut verotuloja, vaikka alkuvuodesta näytti pahalta, Parviainen toteaa.

Positiivinen tulos tulee tarpeeseen, sillä seurakunta valmistautuu parhaillaan Someron kirkon remonttiin. Kirkon ulkoseinien rapautuneet tiilet ja saumaukset uusitaan, peltikatto kunnostetaan ja kirkon tornin kuparikatteet korjataan. Seurakunnan tämän vuoden talousarviossa on varattu remonttiin 600 000 euroa.

Kirkkoneuvosto valitsi remontin rakennuttajakonsultiksi Vehanen Rakennusfysiikka Oy:n, joka on myös suunnitellut kirkon vaatimat korjaustoimenpiteet. Yritys hoitaa rakennuttamisen ja korjaustyön valvonnan, laatii urakkatarjouspyynnöt sekä osallistuu urakkaneuvotteluihin ja työmaakokouksiin. Työ maksaa noin 46 000 euroa.