Uskottavuushopea

0
Joni Mäki (vas.) ja Ristomatti Hakola saivat onnittelut naisten pariviestikaksikolta Krista Pärmäkoskelta ja Jasmi Joensuulta. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Tietokilpailukysymys 1: mikä oli ennen sunnuntaita viimeisin Suomen miesten maastohiihdon arvokisamitali, jossa ei ollut osallisena Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi ja/tai Iivo Niskanen?

Oikea vastaus olisi ollut miesten viesti yli 20 vuotta sitten MM-Lahdessa 2001, mikäli mitaleita ei olisi viety pois. Kelataan siis aikajanaa vielä siitäkin taaksepäin.

Vuosi 1999, Ramsau, 50 kilometrin perinteistäkin perinteisempi hiihto väliaikalähdöllä. Mestari Mika Myllylä.

Matti Heikkinen yllätti MM-pronssillaan MM-Lahden 2017 vapaan viisikymppisellä. Tietokilpailukysymys 2: mikä oli ennen sitä viimeisin Suomen miesten maastohiihdon täysin vapaalla hiihtotavalla saavutettu arvokisamitali?

Tuleehan vastaus joiltakin varmasti nopeaan tahtiin. Aikaa on kuitenkin kulunut niin paljon, että muistilta vaaditaan jo suhteellisen laajaa kapasiteettia. Taas mennään nimittäin Ramsauhun ja Mika Myllylään, tässä tapauksessa 30 kilometrin kultaan väliaikalähdöllä.

Miesten maastohiihto on tällä hetkellä niin totaalisesti Norjan ja Venäjän (hiihtoliiton) dominoimaa, että mitaleille on joukkuekilpailuissa runsaasti tilaa muilla. Ruotsin miehet ovat sprintteri Oskar Svenssonia lukuun ottamatta lähes täysin romahtaneet.

Tämä tilanne sataa Suomen laariin, ja tämä mitali olikin ennen kaikkea uskottavuushopea. Voi vaan kuvitella nuoren valmennuskaksikon Teemu Pasasen ja Ville Oksasen – joista ei muuten ole Wikipedia-artikkelia – helpotuksen tason.

Toistaiseksi nämä Oberstdorfin kisat eivät ole osoittautuneet niin täysin ”huoltokisoiksi” kuin vielä tämän viikon alussa kuviteltiin. Paremmuus on ratkennut enimmäkseen urheilijoiden kesken, ei suksien takia.

Joka tapauksessa paljon rapaa aiempina vuosina saanut Suomen huoltotiimi saa toivottavasti ansaittua positiivista huomiota. Osa sunnuntain hopeasta kuuluu ilman muuta sille kisajoukkueelle.